Selektor Rado Trifunović v kratkem načrtuje tudi obisk Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Rado Trifunović v kratkem načrtuje tudi obisk Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com

"Seznam je podoben zadnjemu oknu, Pridružil se nam je Zoran Dragić, kar je vesela novica. Smo brez možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ampak vseeno od igralcev zahtevam enak pristop, da se vsak posebej dokazuje, odigra po najboljših zmožnostih, se bori in gre na zmago," je uvodoma povedal selektor.

Zoran Dragić je nazadnje za slovensko reprezentanco igral 7. septembra 2016, ko je v tretjem krogu kvalifikacij za EP proti Ukrajini v Celju dosegel 28 točk. Mlajši izmed bratov Dragić, ki je za Slovenijo odigral štirideset uradnih tekem in je trinajsti najboljši strelec na uradnih tekmah (435 točk), je bil v zadnjih sezonah hudo poškodovan. Dvakrat si je strgal križne vezi na desnem kolenu; najprej februarja 2017, tako da je moral izpustiti udeležbo v zlati reprezentanci, in nato še februarja 2018. Na začetku januarja letos je postal član italijanskega prvoligaša iz Trsta, kjer ima na prvih petih tekmah povprečje deset točk, 3,2 skoka in 2,4 podaje.

Poleg Zorana Dragića in novinca Jana Špana so v reprezentanci, ki bo 22. februarja gostovala v Ankari, tri dni pozneje pa se v Stožicah pomerila z Ukrajino, še Matic Rebec, Luka Rupnik, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Blaž Mesiček, Edo Murić, Vlatko Čančar, Jan Kosi, Žiga Dimec, Urban Durnik in Miha Škedelj, rezerva pa je Aljaž Bratec. Slovenija v kvalifikacijah za SP 2019 zaseda zadnje mesto v skupini I z izkupičkom 2:8 in nima več nobenih možnosti za pot na Kitajsko.

Zoran Dragić bo zaigral za reprezentanco po skoraj dveh letih in pol. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić bo zaigral za reprezentanco po skoraj dveh letih in pol. Foto: www.alesfevzer.com

Z izkušenim jedrom odigrali le eno tekmo
Trifunović je na novinarski konferenci predstavil nekaj statističnih podatkov. Slovenija je v teh kvalifikacijah preizkusila šestindvajset igralcev, zamenjala tri kapetane, jedro izkušenih igralcev - Gašper Vidmar, Edo Murić, Klemen Prepelič in Jaka Blažič - pa je skupaj odigralo le eno tekmo, gostovanje v Črni gori. Le dva igralca sta prišla na vseh deset dosedanjih tekem - Matic Rebec in Vlatko Čančar.

"Nočem, da bi to izpadlo kot neko opravičilo. Dejstvo pa je, da če imaš pred vsako tekmo le dva do tri dni časa, v tem času pa moraš uigrati zasedbo igralcev, ki so prvič skupaj, hkrati pa je večina še precej neizkušenih. Če imaš vsaj jedro skupaj, bi se dalo kaj več. Drugače ves čas uigravaš nove igralce, ki jih je treba uvajati, pokazati sistem in tako naprej. Ni lahko," je dejal selektor.

Sorodna novica Nesterović: Resno razmišljamo o organizaciji ene skupine EuroBasketa 2021

Trifunović je obiskal Španijo in se srečal s slovenskimi igralci, ki igrajo v tamkajšnjih klubih. Kot je dejal, so vsi pripravljeni na nov začetek, se pravi kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo, ki se bodo začele letos novembra: "Igralci so zelo motivirani in vsi si želijo, da se uvrstimo na EuroBasket 2021. Glavna težava pa mislim, da bo spet enaka. Klubi, s katerimi sva bila v stiku, se bodo še naprej držali na strani Evrolige, kar pomeni, da bodo reprezentance prikrajšane za tiste košarkarje, ki nastopajo v evroligaških klubih." Do kvalifikacij za olimpijske igre, kjer Slovenija računa, da bo dobila mesto na turnirju, bo selektor obiskal in se pogovoril tudi z Luko Dončićem.

Seznam reprezentance:

Vlatko Čančar (Burgos), Žiga Dimec (Lietkabelis), Zoran Dragić (Trst), Urban Durnik (Rogaška), Gregor Glas (Sixt Primorska), Gregor Hrovat (Bayreuth), Jan Kosi (Sixt Primorska), Blaž Mesiček (Pistoia), Edo Murić (Cedevita), Matic Rebec (FMP), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Jan Špan (Petrol Olimpija) in Miha Škedelj (Krka).

Novembra z najboljšo ekipo, ki bo mogoča
Letošnje poletje bo reprezentanca prosta, so se odločili na KZS-ju. Trifunović je zdajšnji spisek sestavil po vzoru zadnjega, za november, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo pa je napovedal, da bo nanj uvrstil najkakovostnejše posameznike, ki bodo na voljo. Želi sestaviti najboljšo ekipo, kar bo mogoče. "Morda pa bosta lahko prišla tudi Prepelič in Blažič, kot je na primer Bertans za Latvijo prišel na tekmo proti Sloveniji," je dejal Trifunović, ki novembra računa tudi na Alekseja Nikolića iz Partizana, s katerim sta po manjšem sporazumu opravila pogovor: "Sva se lepo pogovorila. Tisto zadnjič je malce drugače izpadlo. Ni bila ne moja ne njegova napaka, ampak se je drugače obrnilo."

Kar se tiče naturalizacije, je pristavil, da za zdaj o novi še ne razmišljajo: "Pogovarjamo se o marsičem. Glede Omića je vedno polemika, saj mu ne moremo zagotoviti, da bo vedno zraven. Ga razumem, da se je potem tako odločil in da ne pride. Če bo igral v Evroligi, tako ali tako ne bo prihajal. Za kvalifikacije bo treba iskati tisto, kar potrebujemo, ampak bo treba najti recimo v Evropskem pokalu, saj raven Evrolige ne bo mogoče. To je znova sporno, če potem nanj ne bomo računali na evropskem prvenstvu ali kvalifikacijah za olimpijske igre, ko se bo mogoče Randolph odločil, da nam znova pomaga. Ni najlajžja odločitev."

SVETOVNO PRVENSTVO 2019
KVALIFIKACIJE, drugi del, skupina I

5. krog, petek, 22. februarja:
TURČIJA - SLOVENIJA ob 17.00
UKRAJINA - ČRNA GORA
LATVIJA - ŠPANIJA

6. krog, ponedeljek, 25. februarja:
SLOVENIJA - UKRAJINA ob 19.00
ČRNA GORA - LATVIJA
ŠPANIJA - TURČIJA

Lestvica:                              
ŠPANIJA                10  8 2  +58 18 
TURČIJA                10  7 3  +66 17 
ČRNA GORA              10  6 4  +21 16 
-------------------------------------- 
LATVIJA                10  6 4  +28 16 
UKRAJINA               10  5 5  +19 15 
SLOVENIJA              10  2 8  -61 12 
Na SP, ki bo med 31. avgustom in 15.   
septembrom 2019, vodijo prva tri mesta.