Timovo številko 243 po novem lahko preberemo: svetovni prvak v 2 različnih razredih, skupaj ima 4 naslove, kar 3 v elitnem razredu MXGP! Foto: AMZS
Timovo številko 243 po novem lahko preberemo: svetovni prvak v 2 različnih razredih, skupaj ima 4 naslove, kar 3 v elitnem razredu MXGP! Foto: AMZS

Gajserjeva naloga v prvi vožnji je bila osvojiti dve točki več od Antonia Cairolija, kar mu je na koncu tudi uspelo, Italijan je namreč osvojil šesto mesto. Zmage na prvi progi se je sicer veselil Jeremy Seewer.

Z zlato čelado komaj našel besede
"Ne vem, kaj naj rečem, zdaj imam štiri naslove, res sem tako vesel," je takoj po prihodu v cilj prve vožnje povedal Tim Gajser. Z zlato čelado v roki se je le še zahvalil: "Vsem, ki ste mi pomagali na tej poti, svoji punci, predvsem pa navijačem, ki jih danes zaradi pandemije žal ni bilo zraven. To je res neverjetno!"

Ves čas gledal svoj motor
Sam začetek ni kazal na tak razplet, saj je Gajser slabo štartal in v prvi zavoj zapeljal šele kot 13. Povedel je Seewer, Cairoli pa se je še pred koncem prvega kroga prebil na 2. mesto. Gajser je hitro napredoval, že po štirih krogih je bil četrti, kjer je vozil kar nekaj časa. Kazalo je, da ima težave z motorjem (nagajala mu je sklopka), saj je ves čas pogledoval nazaj na svoje prevozno sredstvo, zaostanek za vodilnim pa je bil okrog sedem sekund.

Gajser v velikem slogu do tretjega naslova v razredu MXGP

Opozorilo: Vozi pametno
Ključni dogodek se je zgodil v 9. krogu, ko je Cairoli padel z motorja in nadaljeval na sedmem mestu. Gajser je s tem napredoval na tretje mesto, dva kroga pozneje pa je prehitel še Alessandra Lupina. Slovenec je ob koncu dirke ujel tudi Seewerja, ga ogrožal, a mu ga ni uspelo prehiteti. Po tvegani potezi so mu mehaniki na tablo napisali sporočilo, naj vozi pametno, kar je Gajser tudi upošteval in se je zadovoljil z drugim mestom. In novim naslovom svetovnega prvaka!

Svetovni prvak! Foto: BoBo
Svetovni prvak! Foto: BoBo

Naslov proslavil z novo zmago
Druga vožnja se je za svežega svetovnega prvaka začela nesrečno, saj je po padcu v prvem zavoju pod njegovim motorjem končal tekmec Jeremy van Hoerebeek, ki so ga morali s prizorišča odnesti na nosilih. Gajser je v drugo štartal izjemno in v uvodni ovinek zapeljal prvi. Slovenec je v nadaljevanju z izjemo samega zaključka suvereno držal vodstvo. Najbližje mu je bil Romain Febvre, ki je Štajerca najbolj ogrožal v zadnjih dveh krogih, a je Gajser odbil vse napade. Tretji je bil zmagovalec prve vožnje Seewer.

Gajser je zdaj štirikratni svetovni prvak, v letih 2016 in 2019 je slavil med elito, leta 2015 pa v razredu MX2.

Vialle prvak v razredu MX2
Tudi v razredu MX2 je odločitev o naslovu prvaka padla že danes. Naslov je pripadel zmagovalcu prve vožnje, Francozu Tomu Vialleju. Na predzadnji dirki sezone je bil slovenski dirkač Jan Pancar v prvi vožnji na 19. mestu, druge ni končal, skupno pa je bil 23.

V nedeljo bo na istem prizorišču zadnja dirka sezone.

Gajser si po četrtem naslovu prvaka želi, da se življenje vrne na stare tire

Vrstni red v svetovnem prvenstvu (34 voženj od 36)

VoznikMoštvoTočke
Tim Gajserhonda673
Antonio CairoliKTM584
Jeremy Seeweryamaha580
Romain Febvrekawasaki525
Jorge PradoKTM476