Andrea Dovizioso je drugo leto zapored dobil uvodno dirko sezone v Losailu. Foto: Reuters
Andrea Dovizioso je drugo leto zapored dobil uvodno dirko sezone v Losailu. Foto: Reuters

Na četrtem mestu je sezono začel Španec Alex Rins, na petem pa veteran Valentino Rossi, čeprav je bil v kvalifikacijah šele 14. Dovizioso je tudi lani zmagal na uvodni dirki sezone v Losailu, to je že njegova 22. zmaga v karieri.

Marquez v predzadnjem krogu prevzel vodstvo
V prvih krogih je kazalo na troboj za zmago, saj je bil blizu tudi Rins, toda v odločilnem delu dirke sta se nato oblikovala dva para. Za zmago sta se borila Dovizioso in Marquez, za najnižjo stopničko pa Crutchlow in Rins. Marquez se je v predzadnjem krogu za kratek čas prebil v vodstvo, toda Dovizioso ni popuščal. Napadel je in prehitel Španca, potem pa prednost obdržal do konca. V zadnjem zavoju je bil ravno dovolj spredaj, da potem svetovni prvak na ravnini do ciljne črte ni več mogel priti mimo njega, čeprav je bila razlika na koncu malenkostna.

Marc Marquez je bil zadovoljen z 20 točkami, saj mu proga v Katarju ne leži. Foto: Reuters
Marc Marquez je bil zadovoljen z 20 točkami, saj mu proga v Katarju ne leži. Foto: Reuters

Dovizioso: Oba sva vozila na meji
"Malo sem varčeval z zadnjo gumo, toda v zadnjem krogu je bil boj oster. Videl sem, da ima Marc tudi malo težav z gumo, toda po drugi strani sem vedel, da ne bo popuščal. Oba sva vozila na meji, a sem izkoristil svojo priložnost," je nastop v Katarju ocenil prvi dirkač Ducatija.

"Še ena dirka, ki nam ne leži, je za nami. Na koncu se je izteklo kot lani, poskušal sem vse, sem pa vesel tudi teh 20 točk," je dejal Marquez.

Tudi tretjeuvrščeni Crutchlow je bil, še posebej zaradi dolgega okrevanja po poškodbi noge, zelo zadovoljen. "Hvala vsem v ekipi, ki so me sestavili, da sem lahko nastopil. Tudi danes sem dobil grd udarec v nogo, vse me boli, a sem vseeno zadovoljen. Super začetek sezone."

Med tistimi, ki so lahko na koncu dirke Katar ocenili pozitivno, je bil tudi Rossi. V kvalifikacijah se ni izkazal, na dirki pa je bil iz kroga v krog boljši in na koncu je bil nekaj časa celo z možnostmi za stopničke, a tudi peto mesto je bilo dober dosežek.

Vinales in Lorenzo odpovedala
Precej manj zadovoljna pa bosta uvodno postajo zapuščala drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales, zmagovalec kvalifikacij v soboto, ki ni mogel višje od sedmega mesta. Še bolj pa novinec pri Hondi, nekdanji svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki bo skušal konec tedna v Katarju čim prej pozabiti. Na treningih je večkrat padel, na dirki pa je bil daleč od mest pri vrhu in boja za stopničke, zadovoljiti se je moral z le 13. mestom. Med osmoljenci pa je bil tudi novinec v elitnem razredu Francoz Fabio Quartararo, ki je zaradi okvare motocikla na štartu moral začeti iz boksov, se nekaj časa enakovredno kosal s tekmeci, na koncu pa ostal brez točke na 16. mestu.

Cal Crutchlow je bil navdušen, tretjega mesta ni pričakoval. Foto: Reuters
Cal Crutchlow je bil navdušen, tretjega mesta ni pričakoval. Foto: Reuters

Baldassarri in Toba najbolje začela sezono
Na prvi preizkušnji nove sezone v razredu Moto2 je zmagal Italijan Lorenzo Baldassarri. V finišu je le za 26 tisočink ugnal Švicarja Thomasa Lüthija, tretji pa je bil Nemec Marcel Schrotter. Japonec Kaito Toba se je veselil zmage v razredu Moto3. Na prvi dirki nove sezone je premagal Italijana Lorenza Dallo Porto, tretji je bil Španec Aron Canet.

Sezona se bo nadaljevala čez tri tedne z dirko v Argentini.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati 42:26,902
 2. M. MARQUEZ     ŠPA/honda     +0,023
 3. C. CRUTCHLOW    VB/honda      0,320
 4. A. RINS        ŠPA/suzuki     0,457
 5. V. ROSSI       ITA/yamaha     0,600
 6. D. PETRUCCI    ITA/ducati     2,320
 7. M. VINALES     ŠPA/yamaha     2,481
 8. J. MIR         ŠPA/suzuki     5,088
 9. T. NAKAGAMI    JAP/honda      7,406
10. A. ESPARGARO   ŠPA/aprilia    9,636

Moto2, končni vrstni red:              
 1. L. BALDASSARRI  ITA/kalex 39:56,109
 2. T. LÜTHI        ŠVI/kalex    +0,026
 3. M. SCHRÖTTER    NEM/kalex     2,123
 4. R. GARDNER      AVS/kalex     2,125
 5. A. FERNANDEZ    ŠPA/kalex     2,305
 6. S. LÖWES         VB/kalex     3,334
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. K. TOBA         JAP/honda 38:08,887
 2. L. DALLA PORTA  ITA/honda    +0,053
 3. A. CANET        ŠPA/KTM       0,174
 4. M. RAMIREZ      ŠPA/honda     0,505
 5. C. VIETTI       ITA/KTM       0,584
 6. A. ARENAS       ŠPA/KTM       0,818