Tim Gajser je odločen, da gre drugo leto po peti naslov svetovnega prvaka med motokrosistično elito. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Gajser je odločen, da gre drugo leto po peti naslov svetovnega prvaka med motokrosistično elito. Foto: www.alesfevzer.com

Tim Gajser je bil na nedavni novinarski konferenci krovne zveze AMZS-ja v Lembergu, kjer so predstavili ekipo za to zadnjo veliko dirko sezone 2023, zelo dobro razpoložen tudi glede prihodnosti. Zadnje dirke te sezone so pokazale, da se vrača v staro formo pred poškodbo. Zmagal je v Turčiji in Veliki Britaniji, tako da bo lahko priprave na sezono 2024 začel z zelo dobrim izhodiščem.

Užival na zadnjih dirkah

"Ocena bi bila kar visoka. Sploh zadnjih nekaj tekem, ko sem res začel uživati in so bile vožnje tiste prave. Boril sem se za stopničke, tudi zmage. Na začetku je bilo težko, še posebej po tako dolgi odsotnosti s tekem in z motorja. Sezona je bila posebna, sem pa vesel, da sem končal z zmago, kar je dobra popotnica za pokal narodov, za zimo in naslednjo sezono. Bila je težka sezona, a to je del športa, vsi se zavedamo, da so poškodbe sestavni del. Vesel sem, da sem se tako hitro pobral in da sem nazaj na pravih tirih," je Gajser ocenil sezono 2023, ki se je začela s februarskim padcem na eni zadnjih pripravljalnih dirk in zlomom stegnenice, končala pa s slavjem v Matterley Basinu.

"Ta zadnja tekma, ko je bilo 1-1 (zmagi v obeh vožnjah), pa tudi Turčija z zmago. Pa tudi Maggiora, kjer je bilo malo smole s padcem v prvi vožnji, ki me je verjetno stala stopničk. Zaključek sezone je bil dober," je najboljše trenutke iztekajoče se sezone strnil nekdanji svetovni prvak.

Deset dni predaha, nato začetek priprav

Naslov mu je letos prevzel Španec Jorge Prado. A Gajser seveda načrtuje, da se bo že čez nekaj mesecev spet boril za prestižno lovoriko v razredu MXGP. Do zdaj je bil v elitnem razredu najboljši na svetu štirikrat (2016, 2019, 2020, 2022).

Dober zaključek sezone je potrdil, da je Gajser nazaj med elito MXGP-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Dober zaključek sezone je potrdil, da je Gajser nazaj med elito MXGP-ja. Foto: www.alesfevzer.com

"Prav veliko premora ne bo. Takoj začnemo testirati za naslednjo sezono, po testiranjih bo kakšnih deset dni premora, potem pa nazaj na priprave in trdo delo za naslednjo sezono," je o načrtih razkril Gajser. Uradnega koledarja dirk za 2024 še ni, pričakuje pa, da se bodo začele februarja ali v začetku marca.

Med njegovo prisilno odsotnostjo z dirk se je pri Hondi izkazal tudi Ruben Fernandez. Honda ima tako po dolgem času dva vrhunska voznika, ne samo Gajserja, kar slovenski dirkač ocenjujejo kot dobro. "Mislim, da je za ekipo to zelo dobro. Tudi Ruben je pokazal, da smo kot ekipa zelo močni ... Super je imeti takšnega voznika za sotekmovalca, saj tudi veliko pripomore k razvoju motorja."

Drugo leto dva Slovenca v elitnem razredu

V naslednji sezoni pa Gajser ne bo več edini slovenski voznik v MXGP. Pridružil se bo tudi Jan Pancar, ki je doslej vozil v šibkejšem razredu MX2. A ker je izpolnil starostno omejitev, mu je preostala le selitev v močnejšo konkurenco. Gajser meni, da se bo dobro znašel v njegovi družbi, a opozarja, da novincu v razredu ne bo lahko.

"Mislim, da je to super za Jana. Zdi se mi, da mu bo 450-kubični motor odgovarjal. Visok je, močan, mislim, da ne bi smel imeti težav z motorjem. Je pa res, da bo konkurenca velika, že zdaj nas je ogromno vrhunskih voznikov, prihajajo pa še številni novi iz MX2, ne samo Jan. A če bo pridno delal in če bo imel dobro zimo, lahko pričakujemo, da se bo dobro peljal," je o bodočem tekmecu dejal Gajser.

Sorodna novica Dosegljiva tudi najboljša slovenska uvrstitev v pokalu narodov

Izboljšati deveto mesto

Še pred novo sezono pa dirkače v začetku oktobra čaka zadnje dejanje iztekajočega se leta. Ernee v Franciji bo prizorišče pokala narodov, ekipnega svetovnega prvenstva, ki v svetu motokrosa pomeni predvsem boj za prestiž med velikimi ekipami. Gajser bo pomemben člen slovenske, skupaj s Pancarjem in državnim prvakom v razredu open Miho Bubničem.

"Pokal narodov je nekaj posebnega. Tekma na koncu sezone, nastopaš za barve svoje države, je neka čast za najboljše tri v državi. Imamo dobro ekipo. če se bo vse sestavilo, tudi kanček sreče moraš imeti na takšni tekmi, lahko naredimo dober rezultat," o nastopu v Erneeju pravi Gajser.

Želja Gajserja in ekipe je izboljšati deveto mesto iz zdaj že precej oddaljenega leta 1998, ki je še vedno najboljša slovenska uvrstitev na teh tekmah.

Gajser: Najbolje bi bilo, da bi se sezona zdaj začela