Štart je bil v Ottobianu ključnega pomena Foto: Reuters/Monster Energy Media
Štart je bil v Ottobianu ključnega pomena Foto: Reuters/Monster Energy Media
Gajser, ki priznava, da mu preizkušnja v Lombardiji ni prav pri srcu, je zasedel skupno četrto mesto. Foto: HRC
Zmagovalni oder v Ottobianu. Foto: Monster Energy Media
Gajser četrti v Lombardiji

Gajser, ki je v kvalifikacijah zasedel 14. mesto, je bil po prvi vožnji, potem ko mu start ni najbolje uspel, saj so ga tekmeci zaprli in je uvodni krog končal na 12. mestu, šesti. Boljša je bila druga vožnja, ko je zaostal le za domačim matadorjem, Cairolijem, ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Tretji je bil v drugi vožnji Francoz Gautier Paulin, ki je zasedel tudi skupno drugo mesto. Na stopničke se je zavihtel še Britanec Max Anstie.

"Dejansko nisem niti vedel, da drugo mesto v finalu ne bo dovolj za uvrstitev na zmagovalni oder. Osredotočen sem bil na svojo vožnjo in na zaostanke Paulina. Iz boksov me niso obvestili, da je Anstie pridobil mesto in me v seštevku voženj izrinil na 4.mesto. Je, kar je, vožnja je bila dobra, s to sem zadovoljen. Žal mi je prve vožnje. V kolikor bi se mi start bolje posrečil, bi bil precej višje. Ves konec tedna sem bil zelo hiter. Končal sem na 4.mestu in lahko rečem zelo dobrem 4.mestu," je povedal Gajser.
Gerčarju malo zmanjkalo
V Ottobianu je nastopil še en slovenski predstavnik. Klemnu Gerčarju se vso sezono izmikajo točke svetovnega prvenstva, tokrat je bil 23. Prav v Italiji je upal, čeprav na ne najljubši podlagi, da se mu bo naposled le uspelo uvrstiti med dvajseterico. Gerčarjev adut je telesna pripravljenost, s katero nadomešča nekonkurenčnost motocikla. Na uspeh je upal v finalni vožnji, ko se pri tekmecih pozna utrujenost, a je vnovič ostal prekratek za eno mesto.
"Spet mi je zmanjkalo za mišji rep. Če ne drugega, je to dobra motivacija za naprej. Dirki v Indoneziji bom izpustil, zato bom imel več časa za pripravo na VN Češke. Tam je moj teren, trda podlaga. Še več bom moral delati na tehniki, da bom med dirko porabil manj moči. Verjamem, da bom v Loketu lahko prišel med najboljšo dvajseterico," je povedal Gerčar.

Italijan Cairoli je tako odlično izkoristil odsotnost Jeffreyja Herlingsa. Herlings, vodilni v svetovnem prvenstvu, si je na treningu zlomil ključnico in v Italiji ni tekmoval. Kljub temu je zadržal skupno vodstvo, a se mu je Cairoli precej približal. Gajser je v skupnem seštevku šesti.
Krog favoritov je širok
Scenarij pred nadaljevanjem sezone, do konca je še devet dirk, je sila podoben tistemu iz leta 2015. V MX2 razredu je takrat do polovice sezone kraljeval Herlings, ki se je nato poškodoval. Ponujeno je z obema rokama pograbil Gajser in prvič v karieri postal svetovni prvak. Priložnost se je znova pojavila, le da je krog favoritov tokrat precej širši, v veliki prednosti pa je izkušeni italijanski veteran in član moštva KTM, ki je po zmogljivosti pogonskega agregata malenkost pred ostalimi. Preostala četverica: Desalle, Febvre, Paulin in Gajser je zmožna pripraviti presenečenje, a zaostaja več kot 100 točk. V katero smer bo šla sezona bomo videli v začetku julija z dvema dirkama v Indoneziji.

Priljubljenost motokrosa raste v Aziji
Prihodnje leto bo koledar svetovnega prvenstva, že letošnja sezona je rekordna z 20. dirkami, bogatejši še za VN Hong Konga. Najboljši motokrosisti bodo na Kitajskem nastopali vsaj tri leta, takšen dogovor so namreč organizatorji v Ottobianu sklenili z Mednarodno motociklistično zvezo (FIM). Pričakovati je, da bo dirka v gospodarsko visoko rastoči jugo-vzhodni Aziji precej dlje. Trg je namreč izjemno velik in privlačen za številne vlagatelje. Šport je navsezadnje v prvi vrsti dobičkonosen posel.

SP, skupni vrstni red (22/40):        
 1. J. HERLINGS      NIZ      486 točk
 2. A. CAIROLI       ITA      474     
 3. C. DESALLE       BEL      374     
 4. R. FEBVRE        FRA      354     
 5. G. PAULIN        FRA      334     
 6. T. GAJSER        SLO      332     

Gajser četrti v Lombardiji