Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. Foto: AMZS
Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. Foto: AMZS

Gajser je bil tretji v prvi in drugi v drugi vožnji. Zmagal je domačin Jorge Prado. V seštevku SP-ja ima Gajser zdaj že 24 točk naskoka.

Prva vožnja:                         
 1. J. PRADO      ŠPA/KTM          25
 2. R. FEBVRE     FRA/kawasaki     22
 3. T. GAJSER     SLO/honda        20
                                     
Druga vožnja:                        
 1. J. PRADP      ŠPA/KTM          25
 2. T, GAJSER     SLO/honda        22
 3. R. FEBVRE     FRA/kawasaki     20
                                     
Končni vrstni red:                   
 1. J. PRADO      ŠPA/KTM          50
 2. T. GAJSER     SLO/honda        42
 3. R. FEBVRE     FRA/kawasalo     42

Gajser je prejšnji teden trojček dirk v Mantovi končal s prvo zmago v sezoni in povečanjem vodstva v skupnem seštevku. Pred Španijo je imel 11 točk naskoka pred Italijanom Antoniem Cairolijem in 30 pred Švicarjem Jeremyjem Seewerjem. Zdaj je Gajser prednost še povečal, saj sta oba zasledovalca ostala za njim, tako da ima 441 točk, Cairoli (danes je bil šesti) 417, Seewer 396, Prado še pet točk manj (391).

Prado razred zase, Gajser prvi za njim
Za Pradom je na drugem mestu prve vožnje končal Francoz Romain Febvre. V drugi vožnji je za zmagovalcem, znova je bil najboljši Prado, in Gajserjem končal kot tretji. V seštevku dirke je tako zmagal Prado s polnim izkupičkom 50 točk, drugi je bil Gajser z 42, tretji pa Febvre z enakim številom točk.

Evans po poškodbi zapestja že končal sezono

Nedeljska dirka pa je še enega dirkača spravila na seznam poškodovanih. Skupil jo je Gajserjev sotekmovalec v ekipi Honde Mitch Evans; Avstralec je v prvi vožnji padel na roko in zaradi poškodovanega zapestja končal vožnjo, ni pa ga bilo niti na štartu drugega dela. Za zdaj še ni znano, ali bo okrevanje trajalo dalj časa. Že pred dirkaškim koncem tedna v Španiji je bilo sicer znano, da se do konca sezone ne bo vrnil Jefferey Herlings. Nizozemec je bil do poškodbe pred šestimi tedni še na vrhu SP-ja, potem pa ni več nastopal. Zdaj bo šel na operacijo poškodovane noge, da bi se lahko v miru pripravil na sezono 2021.

V drugi vožnji je našel dobro linijo
"Dober dan sem imel, pa tudi steza mi je res všeč. Štarta se mi sicer nista najbolje posrečila, a sem vseeno iztržil tretje in drugo mesto. V drugi vožnji sem bil še posebej zadovoljen z linijo, ki sem jo našel, tako da sem s sedmega mesta lahko prišel do drugega," je nastopa za spletno stran svoje ekipe ocenil branilec naslova in dodal: "Za hip sem bil celo pred Jorgejem, pa me je spet prehitel. Ostal pa sem zraven dolgo časa, potem sem ugotovil, da bom lahko premagal Romaina za skupno drugo mesto. Razlika je večja, upam pa, da se bom tudi v Lommelu dobro zabaval."

Skupni vrstni red (24/36):            
 1. T. GAJSER          SLO         441
 2. A. CAIROLI         ITA         417
 3. J. SEEWER          ŠVI         396
 4. J. PRADO           ŠPA         391
 5. G. COLDENHOFF      NIZ         375
 6. R. FEBVRE          FRA         346
 7. G. PAULIN          FRA         311

Pancar skupaj 20.
V Španiji je nastopil tudi Jan Pancar v razredu MX2, ki je v prvi vožnji z 20. mestom še ujel eno točko, v drugi je bil 18., kar mu je skupno prineslo 20. mesto. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred Belgijcem Jagom Gertosmom in Dancem Thomasom Kjerom Olsenom.
Naslednja dirka bo naslednji teden VN Flandrije v Lommelu v Belgiji.

Gajser z drugim mestom v Španiji še utrdil skupno vodstvo