Foto: AMZS
Foto: AMZS

Za Pradom in pred Gajserjem je kvalifikacijsko preizkušnjo končal Francoz Romain Febvre.
Gajser je v tej sezoni zaradi poškodbe in dolgega okrevanja izpustil skoraj dve tretjini dirk. Vrnil se je pozno poleti, po vrnitvi dosegel tudi že prvo zmago v Turčiji, na zadnji preizkušnji v Maggiori pa je bil peti. V Veliki Britaniji upa na uspešen konec sezone SP-ja in morda še na kakšno uvrstitev na stopničke.

Sorodna novica Prado že prvak v razredu MXGP; Gajser drugi v drugi vožnji

Gajser lahko še nekaj pridobi
Lovorika za letos je že oddana. Tim Gajser, svetovni prvak leta 2022, jo je prejšnji teden predal Pradu, ki je premoč v sezoni 2023 dokončno spremenil v neulovljivo prednost pred prvim zasledovalcem Febvrom. Vrstni red na vrhu se tudi v nedeljo ne bo več spremenil, saj tretji Švicar Jeremy Seewer Francoza ne more ujeti. Gajser je trenutno na 13. mestu seštevka, z dobrim nastopom v Veliki Britaniji bi še lahko skočil na 11.

Pancar na 18. mestu
V razredu MX2 je kvalifikacije dobil Nemec Simon Längenfelder pred Italijanom Andreo Adamom in Belgijcem Jagom Geertsom. Slovenski predstavnik v tem razredu Jan Pancar si je privozil 18. izhodišče za nedeljsko preizkušnjo.

Adamo je že pred zadnjo dirko sezone svetovni prvak, ima neulovljiv naskok pred Geertsom. Pancar je bil pred Matterley Basinom enajsti, teoretično je sicer še dosegljivo deseto mesto, a ima Nizozemec Rick Elzinga skoraj 40 točk prednosti.

Mladi Jaka Peklaj, ki bo ob Gajserju in Pancarju na začetku oktobra vozil na ekipnem svetovnem prvenstvu v Franciji, pa ta konec tedna v Veliki Britaniji nastopa na dirkah evropskega prvenstva EMX 250.

Prva vožnja preizkušnje za VN Velike Britanije v razredu MXGP bo v nedeljo ob 15.15, druga pa ob 18.10. V MX2 bosta vožnji ob 14.15 in 17.10.