Rok Turk je odlično začel reli, a je moral odstopiti zaradi okvare turbine. Foto: Klavdij Blažko
Rok Turk je odlično začel reli, a je moral odstopiti zaradi okvare turbine. Foto: Klavdij Blažko

Ta je za pet sekund ugnal najboljšega domačega dirkača Marka Grossija (Hyundai i20 R5). Branilec naslova Rok Turk (Hyundai i20 rally2) je zaradi tehničnih težav odstopil.

Na tretjem mestu je dirko končal Avstrijec Daniel Mayer (Peugeot 208 T16), na četrto in peto pa sta se uvrstila še dva slovenska dirkača, Mark Škulj (Opel Corsa rally4) in Darko Peljhan (VW Polo RN4).

Na prvem reliju za državno prvenstvo v Ajdovščini in okolici je dolgo kazalo, da bo Grossi zanesljivo opravil nalogo. Sprva je bil najbližji tekmec Turku, glavnemu favoritu za zmago tako na vipavski dirki kot v sezoni, pozneje pa sam prevzel vajeti.

Ključna za dogajanje na vipavski dirki je bila peta hitrostna preizkušnja. Do takrat je Turk prepričljivo vodil. Dobil je že petkov superspecial po ulicah Ajdovščine, prednost pa v soboto zjutraj zadržal in jo povečal že na 25 sekund. A je nato zaradi okvare turbine na svojem dirkalniku na HP-ju Planina 2 sprva veliko izgubil in zdrsnil na tretje mesto, po dopoldanskem delu je za Grossijem zaostajal slabih 14 sekund.

V njegovi ekipi nato težav niso mogli odpraviti, zato so se odločili, da bo Turk dirko predčasno končal.

Napaka pred množico gledalcev

Grossi je imel tako odprto pot do zmage tako v slovenski konkurenci kot v skupni. Tam je bil po odstopu Turka najbližji zasledovalec Laurencich, Grossi pa je imel pred njim na naslednjih HP-jih približno 20 sekund naskoka.

Toda na zadnjem "brzincu", slovitih Žabljah v nočni izvedbi, je 300 metrov pred ciljem v predzadnjem zavoju, kjer se tradicionalno zbere največ gledalcev, naredil napako. Medtem ko so domači navijači (Grossi je član ajdovskega kluba) uprizorili pravi šov z baklami, se je zavrtel, ugasnil mu je motor, zaradi tega pa je izgubil skupno zmago na dirki. Italijan ga je namreč prehitel in na koncu zaostanek 25 sekund spremenil v dobrih pet sekund naskoka.

Grossiju je v tolažbo ostala zmaga v slovenski konkurenci. "Vsi so mislili, da imam zmago že v žepu, ampak zmaguje se na ciljni rampi, kot sam pravim. Nisem še zbral vseh misli, kaj točno se je zgodilo, svet se mi je v sekundi ustavil. Moram čestitati Federicu Laurencichu, vesel pa sem, da sem zmagal vsaj v državnem prvenstvu," je dirkač iz Lucije povedal za Radio Slovenija.

Pozneje je za TV Slovenija dodal: "Prižganih je bilo res ogromno bakel. Zavoja sploh nisem videl, v zadnjem trenutku sem videl, da sem že tam. Potegnil sem ročno zavoro in se zavrtel. Dirkalnik je ugasnil in izgubil sem preveč časa."

A njegov dramatičen konec dirke ni bil edini zanimiv boj na zadnjem HP-ju. Tudi Škulj je namreč napredoval prav ob koncu, mladi dirkaški up je veterana Peljhana ugnal za deset sekund in mu tako za pičle štiri desetinke odščipnil skupno četrto mesto in drugo v slovenski konkurenci.

Navijači z baklami "zaslepili" Grossija, ki je izgubil zmago

Dirka v Vipavski dolini - v petek in soboto so morali dirkači prevoziti skupno 96 km hitrostnih preizkušenj - je bila uvod v domačo sezono. Številni slovenski dirkači so v zadnjih tednih že nastopili na različnih dirkah v tujini, najboljšo popotnico je imel Turk, saj je prejšnji teden uspešno nastopil tudi na reliju za svetovno prvenstvo na Hrvaškem. Bil je deseti v razredu RC2 in 17. v skupni razvrstitvi.

Kljub odstopu ima serijski državni prvak vlogo velikega favorita za nov naslov. Turk je namreč v Sloveniji nepremagljiv že od leta 2017, ko je osvojil prvi naslov prvaka.

Naslednja dirka za DP bo reli Velenje konec maja.

Vabljeni še k poslušanju sobotne Športne zgodbe Marka Polaka z Vala 202:

Športna zgodba Marka Polaka o reliju v slovenskem medijskem prostoru