Tim Gajser je na sloviti peščeni progi skupno osvojil 11. mesto. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser je na sloviti peščeni progi skupno osvojil 11. mesto. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser
Proga s specifično peščeno podlago je od letos spremenjena, v soboto pa jo je med treningi in kvalifikacijami dodatno otežil še dež. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser
Tim Gajser je bil s tovarniško ekipo Honde na prizorišču že nekaj dni pred dirko, saj so želeli nastavitve motorja čim bolj prilagoditi terenu v Lommelu. Foto: hondaproracing.com

Zmagovalec VN Belgije je Jeffrey Herlings.

Gajser se je na današnji dirki po dobrem nastopu v kvalifikacijah, ko je bil tretji, odrezal slabše.

Že v uvodni vožnji se mu štart ni najbolje posrečil, pred prvima zavojema je bil zaradi gneče pred seboj prisiljen zavirati, izpadel je iz prve deseterice. Slab štart ga je na zahtevni podlagi proge oddaljil od boja za najvišja mesta. Do konca je pridobil nekaj mest, a višje od devetega ni mogel. V drugi vožnji je vse kazalo na boljšo uvrstitev, saj je bil nekaj časa šesti, potem pa je padel in bil na koncu druge vožnje deseti.

Herlings prepričljiv v obeh vožnjah
Tako v prvi kot drugi vožnji je na cilj prvi pripeljal Jeffrey Herlings, ki je upravičil status peščenega kralja. Herlings je bil tokrat prehiter tudi za Italijana Antonia Cairolija. Herlings je v obeh vožnjah spretno in z veliko lahkoto premagoval ovire belgijske proge. S Cairolijem sta znova prikazala kar nekaj atraktivnih prehitevanj, v katerih je moral izkušeni Cairoli priznati premoč mlajšemu sotekmovalcu.

Drugi v obeh vožnjah je bil tako vodilni v skupnem seštevku Cairoli. Skupno je na tretjem mestu dirko končal Nizozemec Glenn Coldenhoff (v drugi vožnji je bil četrti, prehitel ga je Britanec Max Anstie).

Na dirki v elitnem razredu MXGP je kot edini Slovenec nastopil svetovni prvak Gajser. Brata Peter in Jernej Irt sta namreč nastop odpovedala, Klemen Gerčar pa še zdravi poškodbo.

Cairoli trdno v vodstvu
V skupnem seštevku SP-ja je po belgijski dirki Cairoli ostal v trdnem vodstvu s 567 točkami, drugi je zdaj Herlings s 468 točkami, ki je prehitel domačina Clementa Desalla (462). Gajser je ostal na skupno petem mestu, ima pa 376 točk.

Motokrosisti časa za počitek ne bodo imeli, saj bo naslednja dirka svetovnega prvenstva že prihodnji konec tedna v Švici.

MOTOKROS
SVETOVNO PRVENSTVO
RAZRED MXGP

Vrstni red po 27. vožnji (od 37):

 1. A. CAIROLI        ITA          567 
 2. J. HERLINGS       NIZ          468 
 3. C. DESALLE        BEL          462 
 4. G. PAULIN         FRA          446 
 5. T. GAJSER         SLO          376 
 6. R. FEBVRE         FRA          365 
 7. M. NAGL           NEM          336 
 8. J. VAN HOREBEEK   BEL          320 
 9. A. TONUS          ŠVI          303 
10. G. COLDENHOFF     NIZ          302 
...                                    
45. P. IRT            SLO            2 

 
Gajser brez uspeha v Belgiji
Gajser brez uspeha v Belgiji