Prejšnji teden je v ZDA v Charlottu postal svetovni prvak, na zadnji dirki v Glen Helenu pa je naslov potrdil s tretjim mestom. Foto: hondaproracing.com
Prejšnji teden je v ZDA v Charlottu postal svetovni prvak, na zadnji dirki v Glen Helenu pa je naslov potrdil s tretjim mestom. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser
Kar 16 dirk je končal na stopničkah, od tega jih je sedem zmagal. Foto: hondaproracing.com

Za Gajserjem je izjemna sezona. Najprej je konec februarja presenetil s prepričljivo zmago na uvodni dirki sezone v Katarju, kar ni uspelo še nobenemu novincu, ki se je iz kategorije MX2, kjer je lani osvojil naslov, preselil v elitno kategorijo MXGP. Za tem se je redno uvrščal na zmagovalne stopničke in kmalu postal prvi favorit v boju za svetovnega prvaka, kjer je na koncu ostal le en konkurent, osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli.

Gajser se je z manjšo krizo soočil šele proti koncu sezone in to prav na dirki, ko bi si lahko prvič predčasno zagotovil naslov. Odločitev se je preselila v ZDA, kjer je 19-letni motokrosist iz Pečk pri Makolah naslov potrdil v Charlottu in postal najmlajši svetovni prvak med elito. Na 18 dirkah je letos kar 16-krat stopil na oder za zmagovalce.

Tudi v Kaliforniji so ga spodbujali navijači
Pred dirko na kalifornijskem prizorišču ni šlo vse po Gajserjevih željah. V kvalifikacijah je takoj po startu padel in začel povsem iz ozadja. Znova je garal v svojem slogu in si na koncu kljub temu privozil 14. startni položaj. Na dirki mu je šlo bolje, v prvi vožnji je iz šestega prišel na četrto mesto, v drugi vožnji pa je končal na tretjem mestu. Skupno je zaostal za Američanom Elijem Tomacom, ki je v obeh vožnjah narekoval visok ritem in slavil drugič zapored, in Cairolijem.

"Vesel sem, da sem tudi na zadnji dirki osvojil stopničke, še posebej pa sem zadovoljen s potekom celotne sezone. V prvi dirki sem vozil preveč na silo. V drugo sem ubral drugačno taktiko in sem se celotno dirko boril s Cairolijem. Najprej se zahvaljujem svojim navijačem, ki so prepotovali dolgo pot iz Slovenije in me prišli spodbujat na drug konec sveta, ter seveda moji ekipi in družini. Nekaj prostih dni bo prišlo še kako prav, veselim pa se tudi že dirke za pokal narodov," je po zadnji dirki povedal Gajser.

Čez dva tedna pokal narodov
V prvenstvu MXGP so tekmovali še trije Slovenci. Klemen Gerčar je večji del sezone izpustil zaradi poškodbe ramena. Jernej Irt se je po poškodbi vrnil v drugem delu sezone, poškodoval pa se je tudi njegov mlajši brat Peter, ki je nato predčasno končal tekmovanje v svetovnem prvenstvu. Med dobitnike točk se je vpisal le Peter Irt. Motokrosiste čez dva tedna v Italiji čaka reprezentančni nastop na pokalu narodov. Slovensko reprezentanco bodo sestavljali Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt.

Končni vrstni red (po 36 vožnjah):   
 1. T. GAJSER       Honda         731
 2. A. CAIROLI      KTM           647
 3. M. NAGL         Husqvarna     603
 4. R. FEBVRE       Yamaha        564
 5. J. BOBRIŠEV     Honda         545
 6. J. VAN HOREBEEK Yamaha        536
 7. G. COLDENHOFF   KTM           406
 8. C. DESALLE      Kawasaki      372
 9. V. GUILLOD      Yamaha        352
10. S. SIMPSON      KTM           343
...                                  
53. P. IRT          Yamaha          1