Marc Marquez in Valentino Rossi na odru za zmagovalce v Austinu. Foto: EPA
Marc Marquez in Valentino Rossi na odru za zmagovalce v Austinu. Foto: EPA

Izjemno, bilo je težko, na startu nisem bil najbolj zbran. Malo smo tvegali z gumami, a se je izplačalo. Zelo sem vesel, vidi se, da smo na pravi poti in v nadaljevanju sezone bo še bolje.

Marc Marquez
Marc Marquez
Marquez je petič zapored dobil dirko v Austinu. Foto: Reuters

Španec Maverick Vinales, do nedeljske dirke vodilni v skupnem seštevku SP-ja v razredu MotoGP, je že na uvodu dirke zdrsnil in ostal brez uvrstitve, kar je izkoristil Marquez in brez večjih težav dobil tretjo preizkušnjo v letošnji sezoni svetovnega prvenstva. Po dirki v Austinu vrh prvenstvene lestvice zaseda Rossi (56 točk), drugi je Vinales (50), tretji Marquez (38).

Vinales padel že v uvodnih krogih
Marquez in Pedrosa sta večji del dirke vodila in se nekajkrat tudi zamenjala v vodstvu; bolje je začel Španec, ki je vodil do polovice dirke, potem pa je Marquez napadel in ga prehitel. Pedrosa je enkrat še lahko odgovoril, a le za nekaj zavojev, potem pa ne več in Marquez se je odpeljal do svoje prve zmage v sezoni 2017. Brez enega izmed velikih tekmecev je ostal že v zgodnjem obdobju dirke, saj je Vinales, zmagovalec uvodnih dirk v Katarju in Argentini, padel, ko je vozil na četrtem mestu, ter hitro končal dirko v garaži. Čast Yamahe je tako reševal Rossi, italijanskemu veteranu pa je šlo odlično. V zaključku dirke se je moral še dodatno potruditi, saj mu je vodstvo tekmovanja po manevru z Johannom Zarcojem, po katerem je pridobil nekaj prednosti zunaj steze, dosodilo tri desetinke kazenskega pribitka, ki bi mu ga prišteli po koncu dirke.

Rossi je bil takrat še tretji, a zelo blizu Pedrosi, nato ga je tudi prehitel tri kroge pred koncem. Italijan je po obvestilih iz boksov vedel, da mora imeti razliko, večjo od treh desetink, da bo njegovo drugo mesto ostalo varno, zato je motocikel gnal do skrajnih meja, Pedrosa pa je na koncu tudi nekoliko varčeval z gumami in se ni več spuščal v boj za drugo stopničko.

Pet zaporednih zmag za Marqueza
"Izjemno, bilo je težko, na startu nisem bil najbolj zbran. Malo smo tvegali z gumami, a se je izplačalo. Zelo sem vesel, vidi se, da smo na pravi poti in v nadaljevanju sezone bo še bolje," se je uspeha veselil Marquez, ki tako tudi letos ostaja kralj Austina. Zdaj ima na teksaškem prizorišču že pet zaporednih zmag.

Italijansko slavje v nižjih razredih
Preizkušnjo v razredu moto2 je dobil Italijan Franco Morbidelli, drugi je bil Švicar Thomas Lüthi, tretji pa Japonec Takaaki Nakagami. Za Morbidellija je to že tretja letošnja zmaga na prav toliko dirkah in s polnim izkupičkom 75 točk tudi vodi v skupnem seštevku, drugi je s 56 točkami Lüthi. Tudi v razredu moto3 so bili gledalci priča italijanskemu slavju, zmagal je Romano Fenati. Drugi je bil Španec Jorge Martin, tretji pa Italijan Fabio di Giannantonio. S prvo zmago v sezoni se je Fenati po treh dirkah prebil na četrto mesto skupnega seštevka (45 točk), v vodstvu ostaja danes osmi Španec Joan Mir z 58.

VN Amerik, Austin

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. M. MARQUEZ    špa/honda   43:58,770
 2. V. ROSSI      ITA/yamaha     +3,069
 3. D. PEDROSA    ŠPA/honda       5,112
 4. C. CRUTCHLOW   VB/honda       7,638
 5. J. ZARCO      FRA/yamaha      7,957
 6. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     14,058
                                       
Moto2, končni vrstni red:              
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex   41:20,078
 2. T. LUTHI      ŠVI/kalex      +2,633
 3. T. NAKAGAMI   JAP/kalex       6,809
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. R. FENATI     ITA/honda   27:15,841
 2. J. MARTIN     ŠPA/honda      +0,987
 3. F. DI. GIAN.  ITA/honda       0,997
                                       

Skupni vrstni red (3/18)

MotoGP:                                
 1. V. ROSSI      ITA/yamaha         56
 2. M. VINALES    ŠPA/yamaha         50
 3. M. MARQUEZ    ŠPA/honda          38
 4. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati         30
 5. C. CRUTCHLOW   VB/honda          29
 6. D. PEDROSA    ŠPA/honda          27
                                       
Moto2:                                 
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex          75
 2. T. LUTHI      ŠVI/kalex          56
 3. M. OLIVEIRA   POR/KTM            33
                                       
Moto3:                                 
 1. J. MIR        ŠPA/honda          58
 2. J. MARTIN     ŠPA/honda          52
 3. J. MCPHEE      VB/honda          49
                                       

Izjemno, bilo je težko, na startu nisem bil najbolj zbran. Malo smo tvegali z gumami, a se je izplačalo. Zelo sem vesel, vidi se, da smo na pravi poti in v nadaljevanju sezone bo še bolje.

Marc Marquez