Luis Salom se je v razredu Moto2 trikrat prebil na zmagovalni oder, v razredu Moto3 pa se je veselil devetih zmag. Foto: EPA
Luis Salom se je v razredu Moto2 trikrat prebil na zmagovalni oder, v razredu Moto3 pa se je veselil devetih zmag. Foto: EPA
Maria Antonia Horrach
Mati dirkača Maria Antonia Horrach je bila v šoku. Foto: EPA

Prireditelji so sporočili, da je dirkač po 20 minutah treninga padel v 12. zavoju, na mesto nesreče so takoj poslali reševalno ekipo, zaradi resnosti poškodb pa so nato na pomoč poklicali še reševalni helikopter.
Dirkač je v zavoju izgubil nadzor nad motorjem in padel. Najprej je s polno hitrostjo v ogrado iz zaščitnih gum priletel njegov motocikel, nekaj trenutkov zatem pa še Salom, hitrost je bila na tem mestu približno 150 km/h.

Vsa medicinska pomoč je bila zaman, 24-letni dirkač, ki je bil deseti v skupnem seštevku SP-ja, je kljub nujni operaciji malo pred 17.00 umrl v bolnišnici General de Catalunya v Barceloni.

"Dve medicinski ekipi in dve reševalni vozili so takoj prišli na kraj dogodka, nato smo v reševanje vključili še reševalni helikopter. Odločili smo se, da ga zaradi resnosti poškodb prepeljemo v najbližjo bolnišnico General de Catalunya. Takoj po prihodu so ga operirali, a je žal kljub prizadevanjem zdravniške ekipe Luis Salom umrl ob 16.55," so sporočili prireditelji tekmovanja.

Salom je kariero začel leta 2009 v Jerezu v kategoriji do 125 ccm, na zmagovalni oder pa se je povzpel 25-krat. V razredu Moto3 je zbral devet zmag, skupno je leta 2012 v tem razredu osvojil naslov svetovnega podprvaka, leto pozneje je bil tretji. V razredu Moto2 je nastopil na 41 dirkah, trikrat je bil na stopničkah, nazadnje letos na prvi dirki v Katarju.

Prva smrtna nesreča po petih letih
Današnja tragična nesreča je prva smrtna po petih letih, ko je v elitnem razredu MotoGP umrl Italijan Marco Simoncelli. Skupno je na stezah motociklističnih prvenstev med treningi in dirkami od leta 1949 umrlo 48 dirkačev.

V tem tisočletju so se na dirkah oziroma treningih smrtno ponesrečili Japonec Daijiro Kato v Suzuki 2003, njegov rojak Šoja Tomizava v Misanu 2010, Simoncelli pa v Sepangu leta 2011.

Spremenili bodo konfiguracijo proge
Prireditelji dirke so odločili, da bodo dirko izvedli, a z nekaj spremembami. V nadaljevanju konca tedna bodo uporabljali konfiguracijo proge, kakršno sicer na dirkališču v Montmellu uporabljajo v formuli ena.

Ker gre za spremembo proge, so določili še nove treninge, ki jih bodo izvedli v soboto, program dirk v nedeljo pa ostaja nespremenjen, ob 11. bo dirka razreda Moto 3, ob 12.20 razreda Moto 2, ob 14.00 pa v elitnem razredu MotoGP.

Karavana motociklistov je povsem pretresena, številni dirkači in prijatelji so se tudi z zapisi na spletni strani poklonili umrlemu prijatelju in sotekmovalcu.