Alex Rins in Alex Marquez, prvo in drugouvrščeni na dirki za VN Flandrije. Za Rinsa je to prva zmaga v sezoni 2020, postal pa je že osmi različni zmagovalec na desetih letošnjih dirkah. Alex Marquez, mlajši brat zaradi poškodbe odsotnega svetovnega prvaka Marca Marqueza, pa je na drugi zaporedni dirki privozil do drugega mesta. Foto: Reuters
Alex Rins in Alex Marquez, prvo in drugouvrščeni na dirki za VN Flandrije. Za Rinsa je to prva zmaga v sezoni 2020, postal pa je že osmi različni zmagovalec na desetih letošnjih dirkah. Alex Marquez, mlajši brat zaradi poškodbe odsotnega svetovnega prvaka Marca Marqueza, pa je na drugi zaporedni dirki privozil do drugega mesta. Foto: Reuters

V elitnem razredu so dirkači uprizorili še eno napeto dirko in odločitev o naslovu prvaka ni po njej nič bližja, kvečjemu še bolj zgoščena.

Neverjetno, neverjetno. Na štartu sem bil miren. Po nekaj krogih sem videl, da lahko pridem blizu, dobro sem začel, ko pa sem ujel Vinalesa, sem si rekel, lahko greš naprej. In sem šel. Super, tole prvo mesto je nagrada za vse moje navijače, za mojo družino in za vse v ekipi, ki tako dobro delajo.

Alex Rins

V boju za vrh je od začetka dobro kazalo Vinalesu. Tokrat edini tovarniški dirkač Yamahe (Valentino Rossi je zaradi okužbe z novim koronavirusom manjkal, ne bo pa ga niti naslednji teden) je z drugega mesta začel dobro in se prebil v vodstvo, Francoz Fabio Quartararo pa je po solidnem začetku kmalu začel drseti navzdol in po težavah z gumami nazadnje izpadel celo iz petnajsterice.

A z njegovimi težavami se na vrhu niso ukvarjali. Ko je moral Vinales prepustiti vodstvo hitrima suzukijema in mlajšemu Marquezu, je bilo hitro jasno, da ga danes ne bo v boju za zmago. To je pomenilo, da bo slavil eden od dirkačev, ki letos še niso stopili na vrh zmagovalnega odra.

Kmalu je tudi Mir moral priznati premoč Marquezu in se je v zadnjih krogih zadovoljil s tretjim mestom, ki mu je ob slabem položaju Quartararoja omogočilo skok na vrh seštevka. V ospredju pa so vsi čakali na napad Marqueza. Poskusil je dvakrat, toda ni imel pravih možnosti, enkrat je naredil manjšo napako in ostal za Rinsom, v zadnjem krogu pa nato ni bil dovolj blizu. Končalo se je z zmago Rinsa, a le z dvema desetinkama prednosti.

Španci na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Španci na zmagovalnem odru. Foto: Reuters

Quartararo izgubil vodstvo
Quartararo, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, je bil tokrat šele 18. in je izgubil vodstvo v SP-ju. Zdaj je s 115 točkami drugi, Mir pa je z današnjim tretjim mestom prevzel vodstvo s 121 točkami.

"Čudovito se počutim. A ostajam na trdnih tleh, grem dirko za dirko, skušam biti čim boljši na vsaki. Vesel sem za danes, imel sem nekaj težav z motorjem, tako da nisem bil v boju za zmago, sem pa vesel, da sem znova na stopničkah," je dejal novi vodilni Mir, ki pa to sezono še nima zmage.

Ob odsotnosti Marca Marqueza se je vrh zelo razširil in je skorajda nemogoče napovedati zmagovalca.

Britanec Sam Lowes (Kalex) je zmagovalec dirke razreda Moto2, zmagovalec dirke Moto3 pa je Španec Jaume Masia (Honda).

VN ARAGONIJE, ARAGON

MotoGP, končni vrstni red:       
 1. A. RINS    ŠPA/suzuki 41:54,391
 2. A. MARQUEZ  ŠPA/honda   +0,263
 3. J. MIR    ŠPA/suzuki   2,644
 4. M. VINALES  ŠPA/yamaha   2,880
 5. T. NAKAGAMI  JAP/honda    4,570
 6. F. MORBIDELLI ITA/yamaha   4,756
                    
Moto 2, končni vrstni red:       
 1. S. LOWES    VB/kalex 39:33,202
 2. E. BASTIANINI ITA/kalex   +4,195
 3. J. MARTIN   ŠPA/kalex   4,340
                    
Moto 3, končni vrstni red:       
 1. J. MASIA   ŠPA/honda  37:45,009
 2. D. BINDER   JAR/ktm    +0,091
 3. R. FERNANDEZ ŠPA/ktm     0,196

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
MotoGP (10/14):            
 1. J. MIR     ŠPA/suzuki 121 točk
 2. F. QUARTARARO FRA/yamaha 115   
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha 109   
 4. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati 106   
 5. T. NAKAGAMI  JAP/honda  92   
 6. F. MORBIDELLI ITA/yamaha  87   
                    
Moto 2 (11/15):            
 1. E. BASTIANINI ITA/kalex  155 točk
 2. S. LOWES    VB/kalex  153   
 3. L. MARINI   ITA/kalex  150   
                    
Moto 3 (11/15):            
 1. A. ARENAS   ŠPA/ktm   144 točk
 2. A. OGURA    JAP/honda  131   
 3. C. VIETTI   ITA/ktm   126