Najboljša trojka med motociklisti: Despres, Coma in Sala Foto: Reuters
Najboljša trojka med motociklisti: Despres, Coma in Sala Foto: Reuters
Miran Stanovnik
Miran Stanovnik je končal na 24. mestu. Foto: RTV SLO

Med motociklisti je slavil Španec Marc Coma, ki je v skupnem seštevku lanskega zmagovalca Francoza Cyrila Despresa prehitel za več kot uro. Tretji je bil Italijan
Giovanni Sala. Miran Stanovnik je končal na 24. mestu.

Med avtomobilisti se je v Dakar prvi pripeljal nekdanji alpski smučar Luc Alphand. Na oder sta stopila še Južnoafričan Giniel De Villiers in Španec Joan Nani Roma. Zmagovalec zadnjih dveh dirk Stephane Peterhansel je osvojil četrto mesto.

"Reli je zares zahteven in zares mi je žal zaradi smrtnih žrtev. S Peterhanslom sva imela zares velik boj za končno zmago. Po nejgovi nesreči sem vedel, da ne smem izpustiti zmage iz svojih rok," je bil srečen Luc Alphand.

Stanovnik jezen na organizatorje
"Najbolj pa je v oči zbodlo dvoumno kaznovanje zaradi domnevne prehitre vožnje skozi naselja, izključna pomoč le francoskim voznikom in pa prelahka proga, ki so jo nekajkrat pokvarili še s slabo in nenatančno popisano potno knjigo. Dve tragični smrtni žrtvi med gledalci sta po Andyju še dodaten dokaz, da je zaradi satelitskega nadzora hitrosti besedičenje o povečani varnosti nič drugega kot samo pesek v oči. Žal na koncu neumnosti organizatorja plačujemo mi, ki dirkamo na terenu, poleg tega pa nam vso to opremo, ki jo moramo najeti, še mastno zaračunajo. Če strnem dogajanje zadnjih dni, lahko z gotovostjo trdim, da v bivaku ni bilo zadovoljnega motorista. Duh Dakarja se je izgubil in če prireditelji želijo ohraniti to dirko, bodo morali razmisliti, ali je denar res tisto, kar je na tem reliju najpomembnejše," je po koncu svoje vtise strnil Miran Stanovnik.

KONČNI VRSTNI RED          
                                       
Avtomobilisti:                         
 1. L. ALPHAND      FRA/mitsub 53:47:32
 2. G. DE VILLIERS  JAR/volks.   +17:53
 3. N. ROMA         ŠPA/mitsub. 1:50:38
 4. S. PETERHANSEL  FRA/mitsub. 3:20:24
 5. M. MILLER       ZDA/volks.  3:23:25
                                       
Motociklisti:                          
 1. M. COMA         ŠPA/KTM    55:27:17
 2. C. DESPRES      FRA/KTM    +1:13:29
 3. G. SALA         ITA/KTM     2:29:48
 4. C. BLAIS        ZDA/KTM     2:36:18
 5. A. DE GAVARDO   ČIL/KTM     3:22:47
... 24. M. STANOVNIK SLO/KTM 14:06:26