Na drugi postaji svetovnega prvenstva v speedwayu je bil drugi Slovak Martin Vaculik, tretji pa bil Danec Leon Madsen.

Najboljši slovenski spidvejist Žagar je na domači dirki ostal brez polfinala, zbral je šest točk, kar je zadostovalo za 14. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Najboljši slovenski spidvejist Žagar je na domači dirki ostal brez polfinala, zbral je šest točk, kar je zadostovalo za 14. mesto. Foto: MMC RTV SLO

Užitek je bilo dirkati, a užitek ni dal točk. Manjkali sta mi še dve vožnji, pa bi bilo ravno prav. Ni kaj filozofirati, točke kažejo, kje si. Žene me neki cilj, in če mi ne gre po načrtih, nisem zadovoljen.

Matej Žagar

Domača dirka se, tako kot številne v zadnjih letih, spet ni razpletla po željah najboljšega slovenskega dirkača. Žagar je želel pred dirko izboljšati tretje mesto izpred 15 let, svojo doslej najboljšo uvrstitev, toda danes mu na stadionu Matije Gubca ni šlo najbolje. Pravi ritem je našel šele v svoji zadnji predtekmovalni vožnji, ki jo je z notranjega startnega mesta tudi dobil, toda s tem je seštevek točk dvignil le na šest, kar pa je bilo premalo za uvrstitev v polfinale, kamor se uvrsti najboljša osmerica.

"Zadovoljen nisem, a je tako v tem športu, če ni dobrih nastavitev motorja, ni dosežka, kot bi ga hotel. V zadnji vožnji sem drastično spremenil stvari. Hvala navijačem, a tu mi očitno ne gre, kaj naj rečem. Če si pri štartih zadaj, ne moreš biti uspešen," je nastop ocenil Žagar.

Zanj je bila današnja dirka 99. v karieri, jubilejna stota bo čez 14 dni, a pravi, da se z jubileji ne ukvarja, zanimajo ga samo rezultati in čim boljše vožnje.

Poljska zmaga v Krškem, Žagar na 14. mestu

Svojo priložnost je dobro izkoristil Matic Ivačič; lani je bil edini Slovenec na dirki v Krškem, ker je Žagar takrat zaradi poškodbe manjkal, ostal pa je brez točke. Zdaj se mu je izpolnila želja, da bi na najvišji ravni dobil kakšno točko. Bil je dvakrat tretji v posamičnih vožnjah, prvo točko je dobil po lepem prehitevanju Nielsa Kristiana Iveresena v zadnjem zavoju. Kot stezna rezerva je v eni izmed voženj nastopil tudi Nick Škorja, a kot četrti ni osvojil točk.

Bilo je težko, na koncu se je lepo izteklo. Hvala vsem mojim navijačem, zaradi njih sem dobil dodatne moči. Nisem bil favorit, a sem na koncu zmagal. Gremo naprej!

Bartosz Zmarzlik

Odločilni boji so potekali brez slovenske udeležbe. V prvem polfinalu sta si udeležbo v zadnji vožnji večera zagotovila Zmarzlik in Leon Madsen, zmagovalec prve dirke sezone v Varšavi. Brez finala pa je ostal svetovni prvak iz lanske sezone Britanec Tai Woffinden. V drugem polfinalu pa je bil najboljši Poljak Patryk Dudek pred Vacilukom.

Na koncu je Dudek, lanski zmagovalec v Krškem, tako imel priložnost ponoviti ta uspeh. A je nazadnje ostal celo brez stopničk, na nehvaležno četrto mesto so ga potisnili hitrejši tekmeci, Zmarzlik je slavil celo z najbolj zunanjega mesta, medtem ko je teoretično najugodnejše notranje startno mesto prineslo Madsenu najnižjo stopničko. Mednju se je uvrstil Vaculik, Slovak je ves večer z dobrimi vožnjami potrjeval kandidaturo za visoko uvrstitev.

Sezona serije Grand Prix se bo s tretjo preizkušnjo nadaljevala čez 14 dni v Pragi.

Izidi:
1. B. Zmarzlik (Pol) 18
2. M. Vaculik (Slk) 17
3. L. Madsen (Dan) 13
4. P. Dudek (Pol) 13
5. E. Sajfutdinov (Rus) 12
6. T. Woffinden (VBr) 9
7. A. Laguta (Rus) 9
8. R. Lambert (VBr) 7
...
12. M. Žagar (Slo) 6
16. M. Ivačič (Slo) 2
17. N. Škorja (Slo) 0

SP skupno (2):
1. B. Zmarzlik (Pol) 28
2. P. Dudek (Pol) 28
3. L. Madsen (Dan) 26
4. M. Vaculik (Slk) 24
5. N. K. Iversen (Dan) 21
6. F. Lindgren (Šve) 20
7. E. Sajfutdinov (Rus) 19
8. T. Woffinden (VBr) 15
...
11. M. Žagar (Slo) 13
18. M. Ivačič (Slo) 2