Sebastien Ogier, ki bo ta mesec praznoval 37. rojstni dan, se veseli sedmega naslova svetovnega prvaka v reliju. Foto: EPA
Sebastien Ogier, ki bo ta mesec praznoval 37. rojstni dan, se veseli sedmega naslova svetovnega prvaka v reliju. Foto: EPA

Za Francoza je današnji naslov sedmi v karieri. Prvih šest je osvojil med letoma 2013 in 2018, štiri v ekipi Volkswagna, dva pa s Fordom.

Boj za letošnji naslov prvaka je bil odločen že v soboto. Takrat je Ogierjev moštveni sotekmovalec Valižan Elfyn Evans, do zadnjega relija vodilni na SP-ju, naredil napako in v snežnem metežu zdrsnil s ceste.

Ogier je tako moral samo pripeljati do cilja, saj je imel edini preostali tekmec Estonec Ott Tänak (Hyundai), lanski prvak, zgolj teoretične možnosti, uspešen bi bil le, če bi zmagal na reliju, dobil zadnji "power stage", obenem pa bi moral Ogier ostati brez točk.

Že v petek pa je po napaki in tehničnih težavah iz boja za naslov izpadel tudi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je bil pred Monzo tretji v točkovanju prvenstva.

Na koncu je Ogier naslov potrdil še z zmago na dirki, že 49. posamičnim uspehom na najvišji ravni v karieri. Drugi v Monzi je bil Tänak (+ 13,9), tretji pa Španec Dani Sordo (Hyundai; + 15,3).

V končnem seštevku sezone ima Ogier 122 točk, Evans je drugi s 114, Tänak pa tretji s 105.

Med konstruktorji je letošnja lovorika pripadla Hyundaiju, ki je le za pet točk ugnal Toyoto (241-236).

Sezona 2021 se bo začela z relijem Monte Carlo že 21. januarja.

Ogier že sedmič svetovni prvak v reliju