Tim Gajser je bil letos brez dvoma najbolj konstanten motokrosist. Foto: AMZS
Tim Gajser je bil letos brez dvoma najbolj konstanten motokrosist. Foto: AMZS

25-letni šampion iz Makol je naslov potrdil na dirki v Hyvinkääju za VN Finske. V razredu MXGP je bil najboljši že v letih 2016, 2019 in 2020, leta 2015 pa je slavil v razredu MX2. Na dirkah za VN Charente-Maritima v Franciji in VN Turčije bo tako na svoji Hondi imel zlato številko.

"Neverjetno, že če osvojiš enega, je to izjemen dosežek, jaz sem zdaj pri petih. To je res nekaj izjemnega ... Priznam, da sem bil kar nervozen, moram pa se zahvaliti tudi vsem, ki so mi stali ob strani, vsem v ekipi, svojemu dekletu, prijateljem in vsem v domovini. Hvala!" je bil navdušen Gajser.

V razredu MX2 je dirko dobil Francoz Tom Vialle, drugi je bil Nizozemec Kay de Wolf, tretji pa Belgijec Jago Geerts. Slovenski dirkač Jan Pancar je osvojil 11. mesto, potem ko je bil 12. v prvi in deseti v drugi vožnji.

Kakšen dan. Res je, da nisem peljal najbolje, a naredil sem tisto, kar sem moral. Dosegel sem tisto, kar sem si želel pred dirko. Pet naslovov prvaka, kar ne morem verjeti, nisem še prav dojel tega. Hvala še enkrat vsem, tudi zvestim navijačem, ki me spremljajo po vsem svetu. Zame je to res poseben trenutek in presrečen sem.

Tim Gajser

Na Finskem je bil šesti, potem ko je v prvi vožnji ciljno črto prečkal na šestem, v drugi pa na sedmem mestu. Tako je v skupni seštevek dodal 29 točk, za potrditev končne zmage pa je moral pred najbližjim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem zadržati 100 točk naskoka. Švicar je bil tokrat drugi, za Gajserjem pa zdaj zaostaja 104 točke.

V prvi vožnji je Gajser, po sobotnih kvalifikacijah je imel šesto izhodišče, začel na tretjem mestu, se prebil na drugo, a sta ga sredi vožnje prehitela Nizozemec Glenn Coldenhoff in Francoz Maxime Renaux. Gajserja je v zadnjih krogih preganjal Seewer in ga tudi prehitel, tik pred koncem pa je pred Slovenca prišel še Francoz Romain Febvre.

Takšen razplet je pomenil, da bi moral Gajser v drugi vožnji dobiti še 13 točk oziroma končati na osmem mestu, če bi bil Seewer prvi. A ne Švicar ne Slovenec nista začela najbolje, Gajser celo le na 14. mestu. Takšen razplet je Gajserju, ki je nato nekaj časa vozil na desetem mestu, nato pa pridobil še tri, omogočal predčasno slavje v sezoni, čeprav se je Seewer še prebil na drugo mesto.

Gajser dve dirki pred koncem že postal prvak

Drugo vožnjo je sicer dobil Coldenhoff, ki je tudi zmagal skupno na dirki pred Seewerjem in Renauxom. Vsi trije dirkajo na yamahi. V prvi vožnji je bil najhitrejši Brian Bogers.

S petimi naslovi pa je tudi še nekoliko napredoval na večni lestvici najboljših motokrosistov vseh časov. V skupnem seštevku naslovov v vseh razredih je zdaj na četrtem mestu (pred njim so le Belgijec Stefan Everts z desetimi, lani upokojeni Italijan Antonio Cairoli z devetimi in Belgijec Joel Roberts s šestimi). Samo v najmočnejšem razredu pa jih imata Everts in Cairoli po sedem, Belgijec Roger De Coster pa pet.

Ob novem velikem uspehu Gajserja in s tem slovenskega motokrosa je novemu prvaku čestital tudi predsednik krovne zveze AMZS Andrej Brglez: "Čestitke in poklon Timu Gajserju za že peti naslov svetovnega prvaka, kar ga uvršča med najuspešnejše motokrosiste vseh časov in najboljše slovenske športnike. V AMZS smo ponosni, da imamo v svoji sredi šampiona takega kova in vzornika mladih. Prepričani smo, da se za prihodnost slovenskega motokrosa ni bati."

Gajser znova na vrhu motokrosističnega sveta

Motokros, razred MXGP

VN Finske, končni vrstni red

         
 1. G. COLDENHOFF NIZ/yamaha    47
 2. J. SEEWER   ŠVI/yamaha    40
 3. M. RENAUX   FRA/yamaha    40
 4. B. BOGERS   NIZ/husqvarna   40
 5. B. VAN DONINCK BEL/yamaha    32
 6. T. GAJSER   SLO/honda     29

Prva vožnja

 1. B. BOGERS   NIZ/husq. 35:42,121
 2. G. COLDENHOFF NIZ/yamaha  +9,623
 3. M. RENAUX   FRA/yamaha  13,050
 4. J. SEEWER   ŠVI/yamaha  14,875
 5. R. FEBVRE   FRA/kawasaki 15,802
 6. T. GAJSER   SLO/honda   29,472

Druga vožnja

 1. G. COLDENHOFF NIZ/yamaha 33:56,062
 2. J. SEEWER   ŠVI/yamaha  +5,134
 3. M. RENAUX   FRA/yamaha  12,889
 4. B. VAN DONINCK BEL/yamaha  14,139
 5. C. VLAANDEREN NIZ/yamaha  28,197
 6. B. BOGERS   NIZ/husqvarna 32,984
 7. T. GAJSER   SLO/honda   42,280

Svetovno prvenstvo (32/36)

       
 1. T. GAJSER   SLO/honda    674
 2. J. SEEWER   ŠVI/yamaha    570
 3. G. COLDENHOFF NIZ/yamaha    525
 4. J. PRADO    ŠPA/GAS     517
 5. M. RENAUX   FRA/yamaha    506