Toni Mulec je bil na nedeljski etapi tretji, na ponedeljkovi pa celo drugi v razredu rally2. Foto: RallyZone
Toni Mulec je bil na nedeljski etapi tretji, na ponedeljkovi pa celo drugi v razredu rally2. Foto: RallyZone

"Ko bo moje znanje navigacije boljše, jo bom obladoval tudi pri velikih hitrostih. Tak pač sem, ko enkrat zapopadem sistem, stvari delam precej z levo roko, a do tja mi še manjka precej kilometrov v odprti puščavi. Kljub povedanemu sem danes z lahkoto pobral vse nadzorne točke in dosegel kar dober končni rezultat," je povedal Mulec, ki je v skupnem seštevku napredoval na 10. mesto v razredu rally 2, sicer pa je na 27. mestu. Do končnega cilja je še zelo dolga pot, zbranost bo moral ohranjati vse do 19. januarja.

Tekmovalec, ki ga ne bom poimenoval, me je živciral do konca. Njegovo nešportno dirkanje bom vzel kot šolo.

Toni Mulec

Včerajšnji uvod v etapo je bil zelo hiter: "Prvih 10 km smo 'tiščali gas' na polno, vse do sipin, ko se je ritem nekoliko umiril, a ne za dolgo. V pesku sem opravil bolje kot lani, izkušnje se le nabirajo, a kljub temu me je presenetila ena kompresija – po skoku se je sprožil zračna blazina, pri tem pa mi je iz camel baga iztaknilo cevko in sem bil naslednjih 240 km primoran prevoziti brez vode."

"Živciral me je do konca"
A težav še ni bilo konec: "Ko sem že mislil, da obvladujem tudi svoje stanje duha – ves čas sem bil kljub napakam zelo miren – me je v hitrostni coni prehitel tekmovalec s tovarniškim motorjem, ki se je očitno hotel z mano malo poigrati. Ko je vozil pred mano, je ustvarjal prah, ko se je postavljal za mano, mi je prepuščal navigacijo. A kot vedno pravim: kdo ve, mogoče pa tudi ne bi bilo v redu, da bi imel hitrejši motor, ker bi danes na trenutke zagotovo hotel pokazati, kaj zmorem."

Sorodna novica Marčiča po težavah reševali s helikopterjem

Mulec se zaveda, da na ravninah izgublja čas, saj motorju manjka nekaj moči, zagotovo pa zna pridobivati prednost na kamnitih, tehničnih delih. S celotnim včerajšnjim dirkanjem je, skratka, lahko zelo zadovoljen: "In to čeprav me je tekmovalec, ki ga ne bom poimenoval, živciral do konca. Njegovo nešportno dirkanje bom vzel kot šolo. Če ne bi sam naredil nekaj manjših napak, jih on tudi ne bi mogel izkoristiti."

Skoraj brez zadnje zavore
Ponedeljkovo 3. etapo je Mulec sklenil na skupno 14. mestu. V skupni razvrstitvi je spet pridobil nekaj mest in je zdaj na 21. mestu z zaostankom ene ure, desetih minut in 15 sekund. V razredu rally2 je njegovo današnje dirkanje pomenilo celo drugo mesto v etapi, za 3:23 minute je zaostal zgolj za Francozom Romainom Dumontierjem.

"Ko gledam današnji rezultat, moram priznati, da nisem imel tako dobrega občutka. Malo sem samokritičen, malo nezaupljiv do svoje navigacije, malo pa me čisto iskreno moti, da ne sedim na tovarniškem motorju. Nekaj časa sva dirkala skupaj z Dumontierjem, nato pa sem na 130. kilometru z zadnjim diskom zadel v kamen. Utrgalo je vijak, disk pa je bil tako skrivljen, da ga nisem mogel poravnati nazaj. Vseh naslednjih 300 km sem tako odvozil brez zadnje zavore oziroma je bila ta minimalno delujoča. Nekajkrat sem bil prehiter in sem moral 'bremzati' na grmičkih. To so bolj mala drevesa z ošiljenimi vejami! Enega sem nasadil na polno, tako da sem v cilj pripeljal ves raztrgan."

Drugi slovenski udeleženec slovitega Dakarja, motociklist Simon Marčič, zaradi tehničnih težav ni končal prve etape, s trase so ga rešili s helikopterjem. S tem je izpadel iz boja za skupno uvrstitev, a še naprej lahko tekmuje za etapne rezultate. Na tretji etapi je bil Marčič 62.