Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Mulec je sicer po osnovni "dirkaški izobrazbi" motokrosist, a se v zadnjem obdobju posveča tudi enduru in vzdržljivostnim dirkam. Lani je tako najprej uspešno nastopil v Maroku, s tem pa je pridobil tudi možnost nastopa na Dakarju. Glavni izziv je bil, kot je povedal, ne tekmovalni, ampak kako finančno pokriti projekt. Med drugim so mu pomagali tudi navijači z zbiranjem sredstev na spletni platformi. Med dirko je imel sicer pomoč nizozemske ekipe HT Rally Raid.

"Ko prideš skozi cilj, ko končaš Dakar, vsi pravijo, da bo prišel tisti občutek ... Ampak največ mi je pomenilo, ko sem vzel v roke telefon in videl vsa sporočila in podporo. Ali pa danes, ko so me prišli pozdravit. To daje poseben čar. Najtežja tekma je bila tista predtekma. To lahko tudi jaz potrdim. Zbiranje sredstev pred dirko je najtežje, ko si na startu, že zmagaš," je ob vrnitvi domov dejal Mulec.

Mulcu so pripravili sprejem pred gasilskim domom na Legnu, pred tem pa so v sicer precej drugačnem okolju, kot ga je bil navajen zadnje tedne, v sneženju, gasilci zanj zagnali tudi "špalir" z vodnimi curki.

Mulec kljub velikim težavam ni želel odstopiti in zasedel 24. mestu na reliju Dakar

Nekaj dni po koncu dirke je bil že čas, da je razmislil o tem, kaj je dosegel. A je poudaril, da glavni cilj na takšnih dirkah ni sam rezultat, ampak predvsem to, da reli končaš.

Sorodna novica Toni Mulec dakarski pekel končal na 24. mestu, Marčič 50.

"O tem reliju razmišljam drugače kot o drugih. Vsak dan, ko sem prišel v cilj, je bil že dosežek. Tega se najprej nisem zavedal, šele na koncu, ko veš, da moraš priti skozi cilj. Na Dakarju ne moreš tekmovati za rezultat ali z drugimi, ampak sam s seboj. Toliko nevarnosti je, toliko stvari gre lahko narobe."

Mulec je zadnjo etapo končal na 23. mestu, skupno pa je ob sploh prvem nastopu na Dakarju zasedel 24. mesto oziroma deveto v razvrstitvi svoje kategorije rally2. Za zmagovalcem je po 14 etapah zaostal 5 ur, 20 minut in 29 sekund.

"Hitrosti so ogromne, terena ne poznaš, pri veliki hitrosti gledaš še potno knjigo in veliko stvari ne vidiš. To sem mi je zgodilo na sipini, težko je vse predvideti. Po navadi si vzameš nekaj časa za premislek. A še preden sem šel na letalo, sem se zalotil, da sem razmišljal, kaj bom popravil na naslednjem Dakarju. Želja je, je pa pogojeno s financami," je ob koncu že namignil o ciljih v prihodnosti.

Na reliju sta letos sicer nastopila dva slovenska motociklista. Simon Marčič, ki ima več izkušenj, je bil skupno 70., v kategoriji originals pa šesti, kar je njegova druga najboljša uvrstitev.

Bučen sprejem za Tonija Mulca v domačem kraju