Adrien Van Beveren. Foto: EPA
Adrien Van Beveren. Foto: EPA

Van Beveren je najbolje opravil že prvi del šeste etape, ko je do mesta za prenočevanje prišel najhitreje. Danes je delo dokončal, po skupno 758 km krožne etape Šubajta–Šubajta pa je imel nekaj več kot štiri minute prednosti pred tekmeci. Najbolj se je približal Avstralec Toby Price (KTM), tretji je bil Američan Ricky Brabec (Honda; + 5:02).

Ta etapa je pomenila novost na reliju Dakar. Prireditelji so pripravili osem točk, na katerih je bilo mogoče prenočevati, dirkači so se morali ustaviti v tisti, ki je bila najbližje ob določeni uri, ko je bilo konec dirkanja.

Francoz je imel ob postanku minuto in 21 sekund prednosti pred Brabcom, Price je zaostal 1:49 minute.

Mulec je nalogo opravil tako, kot je vozil v zadnjih dneh: v prvi dvajseterici. V prvi polovici je bil 14., danes je na cilj privozil na 15. mestu. Zaostal je 46 minut, v skupnem seštevku pa je mesto slabši.

Za najboljšim, v vodstvu je Brabec z 51 sekundami naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane, pa Mulec zdaj zaostaja dve uri in pet minut.

"Dirkanje včeraj in danes ni bilo nič drugega kot dirkanje na hlape, oba dneva je bilo treba voziti z manj plina kot običajno, saj so bile 'tankcone' postavljene tako na redko, da je marsikateri tekmovalec dejansko ostal brez bencina. K sreči sem našel dober ritem v sipinah, zaradi česar sem na tej etapi tudi zelo užival. Fizično je takšna etapa neverjetno naporna, a očitno sem dovolj 'fit' tudi za največje in najmehkejše sipine. Nekaj tveganja se mi je na koncu izplačalo, potegnil sem do predzadnjega bivaka, do koder nas je prišlo le šest motoristov in trije avtomobilisti, med njimi tudi Naser Al Atijah," je dogajanje na kraljevski etapi strnil Mulec.

Za nekaj slabe volje je sicer poskrbela kazen zaradi prekoračene hitrosti, ko je dobil šest minut pribitka in izgubil nekaj mest.

Drugi slovenski predstavnik na dirki Simon Marčič, ki zaradi tehničnih težav v drugi etapi ni prišel do cilja in nastopa le še na posamičnih etapah, skupno pa ne more več sodelovati, je bil danes v ozadju, na 105. mestu z več kot štirimi urami zaostanka.

Mulec v svojem razredu drugi najhitrejši

Med avtomobilisti najboljši nekdanji svetovni prvak v reliju
V konkurenci avtomobilistov je zmagal Sebastien Loeb, član ekipe Prodrive Hunter je premagal Španca Carlosa Sainza (Audi) za dve minuti. Slednji je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je lanski zmagovalec Katarec Naser Al Atijah izgubil tako rekoč vse možnosti za obrambo naslova. Zaradi težav z volanskim mehanizmom je zaostal dve uri in 45 minut.

Že v prvi polovici etape pa je nastope na Dakarju končal do tedaj vodilni v skupni razvrstitvi, Savdijec Jazed Al-Rajhi, ki se je prevrnil na eni od sipin in povsem uničil svojo Toyoto.
Skupno je zdaj drugi Šved Matthias Ekström (+ 20:21), Loeb pa je tretji z zaostankom 29 minut.