Glen Hoag je popeljal Blejce do osmine finala Lige prvakov, nato izgubil v finalu srednjeevropske ligea, za uteho pa osvojil obe domači lovoriki. Foto: Bobo
Glen Hoag je popeljal Blejce do osmine finala Lige prvakov, nato izgubil v finalu srednjeevropske ligea, za uteho pa osvojil obe domači lovoriki. Foto: Bobo
Glenn Hoag
Po porazu na Dunaju je kanadski strokovnjak ponudil odstopno izjavo, a so si odgovorni po prespani noči premislili. Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Čuturič
Eden najboljših slovensikih odbojkarjev zadnjih 15 let Jasmin Čuturič je bil ob koncu potisnjen na stranski tir. Foto: MMC RTV SLO

Šestkratni slovenski prvaki, odbojkarji z Bleda, trdno ostajajo vladarji domačega prostora. Dva pomembna člena kolektiva z Gorenjske, trenerja Glenna Hoaga in predsednika Rasta Oderlapa, bo Val 202 gostili tudi zvečer v športno-pogovorni oddaji "V sredo".


S Paris Volleyjem osvojil Evropo
Selektor v odbojkarskem svetu ne preveč cenjene kanadske reprezentance, Glenn Hoag, je svoj trenerski vrhunec dočakal v Evropi, kjer je Parižane popeljal do presenetljivega naslova prvakov med elito. Ameriški analitični pristop, značilen za onstran Atlantika šolane trenerje, sovpada z mirnostjo in preudarnostjo, ki sta bili letos v zanj novem okolju večkrat na preizkušnji.

Sprejeli, nato zavrnili odstop
Verjetno niste prav pogosto slišali, da bi trener ponudil odstop, da bi ga vodstvo sprejelo, že naslednji dan pa po prespani noči obrnilo kaseto. Glenn Hoag, ki se mu je krepko zamajal stolček ob izgubljenem finalu srednjeevropske lige, bo na klopi slovenskih prvakov tudi v prihodnji sezoni. Finale na Dunaju je namesto Kanadčana odpihnil slovenski odbojkarski ikoni - Jasmina Čuturiča in Sebastjana Škorca.

Gradnja na mladih temeljih
V klubu pravijo, da le začasno, a nadaljevanje sezone je pokazalo, da je moštvo po njunem odhodu zadihalo s polnimi pljuči. Zadihalo je z mladimi slovenskimi igralci, ki Hoagu predstavljajo velik izziv. Tujci, ki jih je bilo letos tudi ob spletu okoliščin odločno preveč, morajo dopolnjevati, ne pa graditi moštvo. Izkušnje, pridobljene v sicer rezultatsko uspešni sezoni, so trdni temelji, na katerih pa se je v očeh trenerja šele začelo graditi.

Kdo bo vodja moštva?
Blejci so nas z rezultati in uspehi preteklih sezon prijetno razvajali, a za preskok na raven najboljših moštev evropske elite potrebuje klub majhne stopnice. Neprenehno nastopanje v Ligi prvakov, ki za prihodnjo sezono še ni potrjeno, dozorevanje mlajših igralcev z velikim potencialom in oblikovanje jedra s pravim vodjo. Blejsko moštvo ga letos ni imelo. Mitja Pleško, ki je rojen za to vlogo, v očeh kanadskega stratega ni igralec za najvišji raven.

Z novo sestavljanko po nove lovorike
Tisti, ki ustrezajo igralsko, nimajo ali vodstvenih ali pa človeških kakovosti, vse skupaj pa se odraža v iskanju karakterja moštva. Hoagov predhodnik, Dragutin Baltič, je bil večji improvizator, ki mu je v pravem trenutku uspel veliki met. Glenn Hoag prihaja iz povsem drugačnega okolja in s povsem drugačnimi pogledi, ki jih je uspel izostriti skozi turbulentno sezono. Motivacije mu ne manjka, analize so bile obširne, pomembna pa bodo predvsem dejanja naslednjih mesecev, ob vnovičnem sestavljanju moštva.

Boštjan Reberšak, Jutranja športna zgodba, Val 202