Olimpiji je uspelo to, kar je poleti 2005 verjel le malokdo - na novih temeljih je vstal klub, ki se je po najhitrejši poti vrnil, kamor spada - v I. SNL. Foto: www.nkolimpija.com
Olimpiji je uspelo to, kar je poleti 2005 verjel le malokdo - na novih temeljih je vstal klub, ki se je po najhitrejši poti vrnil, kamor spada - v I. SNL. Foto: www.nkolimpija.com
Miran Pavlin, Olimpija1
Miran Pavlin, športni direktor in kreator igre Olimpije, je z 12 goli tudi najboljši strelec kluba, ki začasno igra na stadionu ŽAK-a. Foto: www.nkolimpija.com
Postava, v kateri so imena, kot so Aleš Čeh, Mladen Rudonja, Amir Karič, Sebastjan Cimerotič, Muamer Vugdalič, je osvojila II. SNL in si priigrala že četrto napredovanje v štirih letih. Foto: www.nkolimpija.com
Olimpija-Maribor
Zadnji pravi nogometni derbi je Slovenija doživela 24. oktobra 2007, ko je Maribor v četrtfinalu pokala s 3:1 pramagal Olimpijo. Zadnjič sta se tekmeca v prvenstvu srečala 7. novembra 2004. Foto: RTV SLO
Green Dragons
Navijaška skupina Green Dragons je vseskozi stala za Olimpijo in jo je spremljala na poti iz pete v prvo ligo, ob tem pa strogo zavračala morebitno združitev z Interblockom. Foto: MMC RTV SLO
Agim Ibraimi
Mladi makedonski napadalec Agim Ibraimi je, potem ko se je razšel s Salzburgom, kjer ni veliko igral, na priporočilo selektorja Makedonije U-21 Mirsada Jonuza prišel v Ljubljano. Foto: EPA

Skupina nekdanjih igralcev zeleno-belih se je pred štirimi leta odločila, da ne bo vrgla puške v koruzo in se bo iz dna (beri: najnižje pete lige) ekspresno vrnila v prvo ligo. Aleš Remih, Primož Gliha, Miran Pavlin, Jani Pate in preostali so ustanovili NK Bežigrad, se vključili v 2. občinsko ligo in jo suvereno dobili. Vsako leto je Olimpijo, v kar so se sčasoma preimenovali, okrepil še kakšen član "zlate reprezentančne generacije" in vsako poletje je klub iz Vodovodne 25 začel sezono v višjem tekmovanju.

Vračata se mestni in večni derbi
"Zdi se, da se je vse skupaj zgodilo zelo hitro, v vsega štirih letih smo se vrnili v prvo ligo, kamor sicer tudi spadamo. Olimpija je zgodovinski klub, ki nekaj velja tako v prestolnici kot tudi vsej Sloveniji. Prepričan sem, da je vsa Ljubljana nestrpno čakala na trenutek, ko se bomo vrnili med elito. Zdaj nas predvsem veseli, da bomo v naslednji sezoni znova igrali veliki derbi z Mariborom, na sporedu pa bo tudi ljubljanski z Interblockom. Vse to je za slovenski nogomet brez kančka dvoma velika pridobitev," je povzel pomen vrnitve zmajev med elito trener Olimpije Jani Pate.

"Brezdomci" z žensko na čelu
Klub, ki mu predseduje ena redkih žensk v slovenskem športu odvetnica Katarina Benedik, sicer še domuje v bežigrajski "jami", a mora tekme zaradi obnove Plečnikovega stadiona igrati v Spodnji Šiški. Po tem, ko bo zgrajen stadion v Stožicah, se naj bi 4-kratni slovenski državni in pokalni prvaki udomačili na severu Ljubljane. Aleš Remih, direktor kluba, ocenjuje, da bodo za spodobno prvoligaško sezono, v kateri bo cilj zgornja polovica tabele, potrebovali dober milijon evrov.

4 milijoni v 4 letih
Vrnitev v prvo ligo bo kljub gospodarski krizi v klub pripeljala novega opremljevalca opreme in tudi močnega glavnega pokrovitelja, ki ga zmaji do zdaj niso imeli. "Na mizi imamo ponudbo pokrovitelja iz tujine. V 14 dneh bo to sodelovanje predstavljeno javnosti. Nastale bodo spremembe v upravnem odboru, a mislim, da ljudje dobro razumejo stanje in ponudbo," je kapetan in športni direktor Pavlin za MMC potrdil dobro novico za ljubljanski klub, po kateri naj bi bila Olimpija naslednja štiri leta bogatejša za milijon evrov.

Nosilci projekta ostajajo
Dobršen del moštva ni več rosno mlad: prvi vratar Robert Volk je star že 43 let, Aleš Čeh 40, Pavlin in Mladen Rudonja jih imata 37, Amir Karič 35, Sebastjan Cimerotič 34. A tukaj so tudi 21-letni napadalec Davor Bubanja (7 golov), 20-letni makedonski mladi reprezentant Agim Ibraimi (9 golov) in 20-letni vezist Željko Filipović. "Verjamem, da bo vsem izziv igranje v 1. ligi. Po koncu letošnje sezone se bomo usedli in pogovorili. Mislim, da bodo vsi ključni akterji še naprej sodelovali pri projektu, mogoče kakšen bolj na "stand by" ali v manjši igralski vlogi," je o kadrovskih načrtih spregovoril Pavlin, ki je dodal, da bodo članskemu moštvu dodali pet novincev, eden izmed njih bo kakovosten tujec.

Mladci že sledijo veteranom
Da je prihodnost Olimpije svetla, potrjujejo mladinci in kadeti, ki močno vodijo v 2. ligi in se bodo drugo leto v 1. ligi kosali s 15 najboljšimi mladimi kolektivi v državi. Skupno v mlajših kategorijah, ki so jih morali po razpadu sistema na novo vpeljati, vadi in tekmuje 175 članov.

"Klub je zdrav, večina igralcev igra samo za premije v primeru zmage. Vzpostavljena je igralska piramida. Štiri kroge pred koncem smo se uvrstili v prvo ligo. Verjamem, da se bodo mladinci in kadeti prav tako uvrstili v 1. ligo. Oba bistvena pogona bosta tako znova igrala med najboljšimi," je Pavlin zadovoljen s stanjem v zeleno-belem kolektivu.

Prava ali neprava Olimpija?
V sodnih registrih obstajata še dve Olimpiji - NK SCT in NŠD NK, ki še vedno dolgujeta velike vsote. Zaradi tega in novega začetka nekateri oporekajo novi Olimpiji pravico do preteklih uspehov bežigrajskega kluba. V bližini imamo dva nasprotna zgleda - v nogometni supersili Italiji so Fiorentini in Napoliju po propadu in vrnitvi na veliko sceno priznali osvojene lovorike, medtem ko so v Avstriji prepovedali Wacker Innsbrucku, da se kiti z naslovi bankrotiranega Tirola. V vseh primerih pa so novonastali klubi v srcih navijačev zasedli mesta propadlih predhodnikov.

Olimpija ob boku MMC-ja
Dosegljive nogometne enciklopedije kot rekorderja vzpona iz dna na vrh ponujajo Manang Marsyangdi Club iz Nepala in Fiorentino. Toskanske "viole" so novo življenje začele v četrti ligi, po naslovu pa so zaradi reorganizacije italijanskih lig napredovale naravnost v drugo, kjer so si hitro priborile povratek v prvo ligo. Torej, v dveh letih iz Serie C2 v Serio A!

"Cilj mora biti vrh"
MMC, kot je nepalski klub poznan ljubiteljem nogometa pod Himalajo, se je iz najnižje četrte lige do naslova prvaka sprehodil v petih letih (dve leti je preživel v tretji ligi). Lahko kadrovsko in finančno podhranjena Olimpija celo preseže dosežek srčnih Nepalcev? Sodeč po dosežkih zadnjih let, takšen razplet v režiji zeleno-belih mož niti ni tako nemogoč, kar potrjujejo tudi Pavlinove besede: "Olimpiji obstanek ne more biti cilj. Moramo biti konkurenčni za vrh v PrviLigi. V vseh 4 letih je bil cilj vrh lestvice, tja si želimo tudi v prihodnje."

Toni Gruden

* Feniks je v egipčanski mitologiji mistična ptica, ki je utelešenje Raaja (boga Sonca) in si vsakih 500 let zgradi gnezdo in ga sežge, iz njegovega pepela pa vzleti nov, pomlajen feniks. Feniks ima zdravilne solze in sposobnost zdraviti poškodbe in rane, ki mu jih zadajo sovražniki.