Norveški stroj za zadetke po imenu Erling Braut Haaland že trese mreže. Foto: Reuters
Norveški stroj za zadetke po imenu Erling Braut Haaland že trese mreže. Foto: Reuters

Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 8:1, meščani so bili natančni že v prvem pravem napadu. V 3. minuti je napad z desne strani začel Kevin de Bruyne, žogo je poslal na drugi del igrišča, kjer jo je Rodri z glavo preusmeril do Erlinga Haalanda, ki je v osrčju kazenskega prostora s šestih metrov žogo stlačil v gol.

Kevin De Bruyne je lani v vseh tekmovanjih zbral 10 golov in 31 podaj. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je lani v vseh tekmovanjih zbral 10 golov in 31 podaj. Foto: Reuters

Tekma je bila odločena v 36. minuti, ko je Haaland z desne strani streljal močno, žoga je preletela vratarja Jamesa Trafforda in se od prečke odbila v mrežo. Norvežan je lani v vseh tekmovanjih skupaj zbral 52 golov. City je piko na i postavil v 75. minuti, ko je žoga po prostem strelu prišla do Rodrija, ki je z bližine še tretjič v večeru matiral Trafforda.

Zmago skalila poškodba de Bruyna
Dobro voljo angleških prvakov je skazila le poškodba de Bruyna, ki je zelenico zapustil že po 23 minutah, zamenjal ga je Mateo Kovačić. "Gre za podobno poškodbo kot v finalu Lige prvakov, zato bo odsoten kar nekaj časa, to je gotovo velik udarec za našo ekipo. Zdaj se mora spočiti in pozdraviti, tekmo je začel odlično, dobro se je počutil, a zgodilo se je, kar se je," je povedal trener Cityja Pep Guardiola.

Eddie Nketiah je zadel prvi prvenstveni zadetek Arsenala v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Eddie Nketiah je zadel prvi prvenstveni zadetek Arsenala v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Zmagal tudi Arsenal
Topničarji so tekmo začeli dobro, hitro so pritisnili na vrata nasprotnika, ki so ga na prejšnjih dveh domačih obračunih (v ligaškem pokalu in Premier ligi) premagali s 5:0. Izid se je prvič spremenil v 26. minuti, ko je Gabriel Martinelli lepo preigraval in pred vrata poslal uporabno žogo. Eddie Nketiah se je dobro znašel, silovito sprožil, z rahlim odbojem je okroglo usnje našlo pot v mrežo za 1:0. Vratar Matt Turner je bil povsem nemočen. Vodstvo so Londončani podvojili po dobre pol ure igre, ko je Bukayo Saka s krasnim plasiranim strelom žogo poslal v malo mrežico. V nadaljevanju so se gostitelji malce sprostili, v 76. minuti bi sicer Declan Rice skoraj zabil svoj prvi gol za Arsenal, veselje mu je preprečil okvir gola. Za napeto končnico je poskrbel rezervist Taiwo Awoniyi, ki je hladnokrvno zadel po hitrem protinapadu (2:1). Gostje so iskali izenačujoči zadetek, a jim je zmanjkalo časa.

Caicedo na poti v Liverpool?
Liverpool se je medtem dogovoril z Brigtonom za nakup vezista Moisesa Caiceda, rdeči bodo plačali 111 milijonov funtov (približno 128,5 milijona evrov), kar je britanski rekord za prestop nogometašev. Po poročanju BBC-ja pa prestop vseeno naj še ne bi bil popolnoma končan, saj naj bi se v posel lahko vključil še Chelsea, ki si je že večkrat želel pridobiti 21-letnega Ekvadorca, a je pred časom obljubljal "le" 80 milijonov funtov (92,6 milijona evrov). Nogometaša na sredini igrišča precej bolj potrebuje Liverpool, ki je v prestopnem roku "nenadejano" ostal brez Jordana Hendersona in Fabinha, ki sta se preselila v Savdsko Arabijo. Prav Chelsea in Liverpool se bosta v nedeljo ob 17.30 pomerila v derbiju uvodnega kroga.


1. krog:
BURNLEY − MANCHESTER CITY 0:3 (0:2)
Haaland 4., 36., Rodri 75.
RK: Zaroury 94./Burnley

Burnley: Trafford, C. Roberts, Al-Dakhil, O'Shea, Beyer (74./Manuel), Vitinho, Koleosho (61./Bruun Larsen), Berge (91./Brownhill), Cullen, Foster (91./Redmond), Amdouni (61./Zaroury).

Manchester City: Ederson, Walker (95./McAtee), Akanji, Ake (79./Laporte), Lewis (80./Gvardiol), Rodrigo, De Bruyne (23./Kovačić), Bernardo Silva, Foden, Alvarez, Haaland (80./Palmer).

Sodnik: Craig Pawson


ARSENAL - NOTTINGHAM FOREST 2:1 (2:0)
Nketiah 26., Saka 32.; Awoniyi 83.

Arsenal: Ramsdale, Thomas Partey, White, Saliba, Timber (50./Tomijasu), Ödegaard, Rice, Havertz, Saka, Nketiah (74./Trossard), Martinelli (86./Gabriel).

Nottingham Forest: Turner, Boly, Worrall (90./Wood), McKenna, Aurier, Yates, Mangala (90./Kouyate), Aina (72./Williams), Danilo (71./Awoniyi), Johnson (80./Elanga), Gibbs-White.

Sodnik: Michael Oliver


BOURNEMOUTH - WEST HAM 1:1 (0:0)
Solanke 82.; Bowen 51.

BRIGHTON - LUTON 4:1 (1:0)
March 36., Pedro 71./11-m, Adingra 85., Ferguson 95.; Morris 81./11-m

EVERTON - FULHAM 0:1 (0:0)
Reid 73.

SHEFFIELD UTD - CRYSTAL PALACE 0:1 (0:0)
Edouard 49.

NEWCASTLE - ASTON VILLA 5:1 (2:1)
Tonali 6., Isak 16., 58., Wilson 77., Barnes 91.; Diaby 11.

Nedelja ob 15.00:
BRENTFORD − TOTTENHAM

Ob 17.30:
CHELSEA − LIVERPOOL

Ponedeljek ob 21.00:
MANCHESTER UNITED − WOLVERHAMPTON