28-letni Kevin De Bruyne je že pet let član sinjemodrih. Foto: Reuters
28-letni Kevin De Bruyne je že pet let član sinjemodrih. Foto: Reuters

Uefa je sredi februarja sporočila, da je komisija za nadzor financ ugotovila resne kršitve pravil licenciranja, finančnega ferpleja, pokroviteljstva in splošnega finančnega poslovanja, zaradi česar Manchester City dve leti ne bo smel nastopati v tekmovanjih pod njenim okriljem, hkrati mu je naložila še denarno kazen 30 milijonov evrov.

Odločitev so na krovni organizaciji sprejeli po temeljiti analizi izsledkov preiskave neodvisnega nadzornega organa, potem ko so zaslišanja v povezavi z zadevo opravili 22. januarja letos. Po navedbah v omenjenem sporočilu naj bi se kršitve dogajale v obdobju med letoma 2012 in 2016.

City se je na kazen že pritožil pri športnem arbitražnem sodišču, od uspeha pritožbe pa je najbrž odvisna tudi prihodnost številnih zvezdnikov omenjenega kluba, ki se bodo težko sprijaznili s tem, da kar dve leti ne bodo smeli sodelovati v Ligi prvakov.

"Ko bo znana končna odločitev, bom dobro premislil o vsem skupaj. Dve leti bi bila zelo dolga doba. Če bi bila kazen dolga eno leto, je to že popolnoma drugačen položaj. Trenutno čakam na nove informacije. Klub se je pritožil in 100-odstotno jim verjamem, da imamo prav. Zaupam svojemu klubu," je za belgijski Het Laatste Nieuws povedal de Bruyne.

Pokal z "velikimi ušesi" se jim vztrajno izmika
Manchester City je bil ustanovljen leta 1880. Večji del zgodovine je preživel v senci veliko uspešnejšega mestnega tekmeca Manchester Uniteda.

Leta 2008 se je zgodil prelomni trenutek v klubski zgodovini – ekipa je dobila novega lastnika, arabsko podjetje Abu Dhabi United Group, katerega vodja je šejk Mansur bin Zajed Al Nahjan iz vladajoče družine v Združenih arabskih emiratih in eden najbogatejših Zemljanov.

Vizija je bila jasna: v najkrajšem mogočem času postati najboljši klub v mestu, v Angliji in v Evropi. Klub je začel nizati rekordne prestope.

V zadnjih osmih letih so sinjemodri angleški naslov osvojili kar štirikrat. Vztrajno se jim izmika najprestižnejša lovorika – v Ligi prvakov še nikoli niso igrali v finalu. Izbranci Pepa Guardiola so se letos prebili v osmino finala, kjer so prvo tekmo v Madridu proti Realu dobili z 2:1. Povratna tekma bo zaradi pandemije novega koronavirusa verjetno na sporedu šele avgusta.