Phil Foden je s prostega strela ob izteku prvega polčasa vrnil Manchester City v vodstvo. Angleški reprezentant je v nadaljevanju še z dvema goloma prišel do hat-tricka. Foto: Reuters
Phil Foden je s prostega strela ob izteku prvega polčasa vrnil Manchester City v vodstvo. Angleški reprezentant je v nadaljevanju še z dvema goloma prišel do hat-tricka. Foto: Reuters

Po remiju na sobotnem medsebojnem derbiju sta imela Arsenal in Manchester City na domači zelenici jasno nalogo: zmaga in tri točke za povečanje pritiska na prvi Liverpool.

Rdeči v 31. krogu Premier lige prav tako igrajo doma, v četrtek ob 20.30 gostijo zadnji Sheffield United, ki je obsojen na izpad iz elitne angleške lige.

Po nepopolnem 31. krogu vodi Arsenal, ki ima točko naskoka pred Liverpoolom (ta je odigral tekmo manj) in tretjeuvrščenim Manchester Cityjem.

Foden veliki junak na Etihadu

Jhon Duran je takole v 20. minuti izničil prednost Manchester Cityja, ki je povedel v 11. minuti z golom Rodrija. Foto: Reuters
Jhon Duran je takole v 20. minuti izničil prednost Manchester Cityja, ki je povedel v 11. minuti z golom Rodrija. Foto: Reuters

Na Etihadu je v polnem sijaju in ob visoki zmagi Manchester Cityja nad Aston Villo zablestel Phil Foden. Angleški reprezentant je s hat-trickom pokopal moštvo z Villa Parka, ki se je predvsem v prvem polčasu dobro upiralo favoriziranemu Cityju. Ta je sicer povedel v 11. minuti, ko je Rodri zabil žogo pod prečko, a že v 20. minuti je za izenačenje poskrbel Jhon Duran, ki je zadel iz kazenskega prostora. Veselje navijačev iz Birminghama se še ni povsem poleglo, ko je na drugi strani zelenice z roba šestnajstmetrskega prostora zapretil Jack Grealish in za las zgrešil vrata Robina Olsna. City je iskal vodilni zadetek, v prvi minuti sodnikovega dodatka ga je našel Foden. Izvrstni 23-letnik je žogo s prostega strela mojstrsko poslal v mrežo ob levi vratnici.

V nadaljevanju se je isti igralec med strelce vpisal še dvakrat in dokončno razblinil vse dvome o zmagovalcu obračuna na Etihadu. Najprej je po dobri uri igre po Rodrijevi podaji natančno sprožil v desni kot, žoga se je v gol odbila od vratnice. Na 4:1 je povišal v 69. minuti, ko je z razdalje razparal mrežo in domače navijače poslal v delirij. Vratar Robin Olsen je lahko let žoge v vrata pospremil le s pogledom.

Kapetan Martin Odegaard je v 24. minuti popeljal Arsenal v vodstvo. Foto: Reuters
Kapetan Martin Odegaard je v 24. minuti popeljal Arsenal v vodstvo. Foto: Reuters

Odegaard prinesel nove tri točke Arsenalu

Arsenal je vlogo favorita na obračunu z Luton Townom upravičil v 24. minuti, ko se je v dobrem položaju za končni strel znašel Kai Havertz, a je pametno podal Martinu Odegaardu, ki je gostujočega vratarja Thomasa Kaminskega premagal s strelom v spodnji levi kot. Po dobre pol ure igre bi Odegaard skoraj podvojil vodstvo, ko se je znašel iz oči v oči s Kaminskim, a je ta tokrat dobil medsebojni obračun. Podobno je lepo priložnost v 41. minuti zapravil še Havertz, Kaminskega pa je nato tik pred odmorom premagal kar soigralec. Daiki Hašioka je pred vrati nespretno posredoval in okroglo usnje pospravil v lastno mrežo. V nadaljevanju so topničarji, ki so se s taktično mojstrovino izkazali na prejšnji tekmi proti Manchester Cityju (0:0), mirno nadzorovali potek tekme in jo brez večjih težav pripeljali do konca.


ANGLEŠKO PRVENSTVO, 31. KROG

MANCHESTER CITY – ASTON VILLA 4:1 (2:1)
Rodri 11., Foden 45.+1, 62., 69.; Duran 20.

ARSENAL – LUTON 2:0 (2:0)
Odegaard 24., Hašioka 44./ag

BRENTFORD – BRIGHTON 0:0

Četrtek ob 20.30:
LIVERPOOL – SHEFFIELD UNITED

Ob 21.15:
CHELSEA – MANCHESTER UNITED

Odigrano v torek:

NEWCASTLE – EVERTON 1:1 (1:0)
Isak 15.; Calvert-Lewin 88./11-m

NOTTINGHAM FOREST – FULHAM 3:1 (3:0)
Hudson-Odoi 9., Wood 19., Gibbs-White 45.+3; Adarabioyo 49.

BOURNEMOUTH – CRYSTAL PALACE 1:0 (0:0)
Kluivert 79.

BURNLEY – WOLVERHAMPTON 1:1 (1:1)
Bruun Larsen 37.; Ait-Nouri 45.+3

WEST HAM – TOTTENHAM 1:1 (1:1)
Zouma 19.; Johnson 5.


LESTVICA