Pri Brightonu se je Ansu Fati skušal vrniti na staro raven, vendar mu je načrt znova prekrižala poškodba. Foto: EPA
Pri Brightonu se je Ansu Fati skušal vrniti na staro raven, vendar mu je načrt znova prekrižala poškodba. Foto: EPA

Ko je pred štirimi leti debitiral v prvi ekipi Barcelone, je nemudoma navdušil. Takrat je postal drugi najmlajši debitant v majici blaugrane, konec avgusta pa najmlajši strelec v zgodovini Barce, ko je v La ligi zatresel mrežo Osasune. Ta rekord je sicer letos popravil Lamine Yamal. Še vedno pa je Fati najmlajši strelec v zgodovini Lige prvakov, ko je decembra 2019 z dobrimi 17 leti zadel proti Interju.

Novembra 2020 se je težje poškodoval koleno na obračunu z Betisom. Okrevanje je bilo bistveno daljše od prvotnih napovedi, trajalo je devet mesecev, od tedaj pa mladenič, ki se je rodil v Gvineji Bissau, a se je odločil, da bo igral za Španijo, kjer živi od šestega leta, ni več na isti ravni, kot je bil predtem. Sicer je takoj po vrnitvi na zelenice – zaigral je po 323 dneh – zadel, vendar so kmalu sledile nove težave. Mesec dni pozneje je po težavah z desnim kolenom predčasno končal el clasico, zaradi česar je izpustil dve tekmi, sledila pa je še poškodba stegenske mišice, zaradi katere je manjkal dva meseca. Ko se je vrnil po okrevanju, je januarja 2022 zaigral v superpokalu, toda hitro se je znova poškodoval, težave s stegensko mišico pa so ga od igrišč oddaljile za tri mesece.

Pred letošnjo sezono ga je Barcelona posodila Brightonu. Ko je počasi ujel ritem in postajal vse pomembnejši člen angleške zasedbe – na 14 tekmah je dosegel štiri gole –, se je znova poškodoval. V zadnjem krogu Premier lige je zelenico zapustil zaradi poškodbe desne stegenske mišice. Trener Brightona Roberto De Zerbi je dejal, da bodo brez Fatija dalj časa, v Španiji pa mediji poročajo, da bo odsoten dobra dva meseca.