Jürgen Klopp je hvaležen in zanimiv sogovornik, BBC Radio 5 bo ob obletnici šampionske parade v Liverpoolu nocoj predvajal daljši pogovor z nemškim trenerjem
Jürgen Klopp je hvaležen in zanimiv sogovornik, BBC Radio 5 bo ob obletnici šampionske parade v Liverpoolu nocoj predvajal daljši pogovor z nemškim trenerjem "rdečih". Foto: Reuters

Pred točno letom dni je Liverpool bučno slavil šesti naslov evropskega klubskega prvaka v nogometu. 1. junija 2019 so namreč redsi v vseangleškem finalu Lige prvakov v Madridu z 2:0 ugnali Tottenham in postali uradno najboljši klub stare celine.

Korak od prvega naslova po 30 letih
Letos je bil Liverpool končno na zmagovitem pohodu tudi v domačem prvenstvu, ob rekordni prednosti 25 točk je bil prvi naslov državnega prvaka Anglije po dolgih 30 letih, sploh prvi v dobi Premier lige, le še formalnost, ko je izbruhnila pandemija novega koronavirusa. 13. marca se je ustavil tudi elitni angleški nogometni ples. Zdaj se bo najbolj medijsko odmevno prvenstvo na svetu nadaljevalo 17. junija, ko bo Liverpool vendarle lahko tudi na zelenici potrdil status najboljšega v Angliji.

"Neverjetno, kako sem pogrešal nogomet," je v pogovoru za BBC priznal trener rdečih Jürgen Klopp, ki je na začetku izbruha in tudi med njim večkrat javno poudarjal, da nogomet pač ni nujna in najpomembnejša stvar, da so v ospredje stopile druge zadeve, zaradi katerih je bila prekinitev tekmovanja nujna.

A zdaj se je zdravstveno stanje na Otoku toliko umirilo, da se bo pred praznimi tribunami vseeno lahko dokončala nogometna sezona 2019/20. Krono evropskega prvaka je Liverpool sicer že izgubil, saj je bil v osmini finala močnejši Atletico Madrid, pri čemer je bila tekma 11. marca ena zadnjih v Evropi pred polnim stadionom.

Angleška policija je predlagala,da bi se nekatere tekme Premier lige - tudi Merseyside derbi - odigrale na nevtralnih igriščih v drugih mestih, a je liverpoolska policija zatrdila, da ne vidi ovir za izvedbo tekme na Goodison Parku, kjer že tako ne bo navijačev. Foto: EPA
Angleška policija je predlagala,da bi se nekatere tekme Premier lige - tudi Merseyside derbi - odigrale na nevtralnih igriščih v drugih mestih, a je liverpoolska policija zatrdila, da ne vidi ovir za izvedbo tekme na Goodison Parku, kjer že tako ne bo navijačev. Foto: EPA

Do naslova na Merseyside derbiju?
In že na prvi tekmi po nadaljevanju sezone lahko Liverpool uradno postane prvak Anglije. V soboto, 20. junija, čaka vodilni klub Premier lige mestni derbi pri Evertonu. Če bi Manchester City proti Burnleyju spet oddajal točke in bi Liverpool zmagal, bi ta uradno postal državni prvak, 19. v svoji bogati zgodovini.

"Lepo je pomisliti na to, a še vedno nismo prvaki in tega se zavedamo. Vemo, da smo res zelo blizu, a nismo tam. Še vedno je na voljo 27 točk in skušali bomo vzeti prav vse. Še vedno nismo prvaki, čakajo nas nogometne tekme, na katerih želimo zmagati," je BBC poudaril Kloppovo razmišljanje, kako se bo Liverpool lotil zadnjih 9 krogov.

"Ne želimo zmagati samo dveh tekem ali kolikor bi potrebovali," poudarja Klopp. Izjemno priljubljeni Nemec na klopi Liverpoola je tudi prepričan, da bodo nekoč lahko rdeči skupaj s svojimi navijači proslavili naslov tudi na ulicah, četudi je jasno, da za zdaj zaradi ukrepov proti epidemiji še nekaj časa ne bo mogoče izvesti uličnega rajanja, ki ga ja lani doživljalo to angleško pristaniško mesto.