Sadio Mane je dosegel edini zadetek v prvem polčasu na Anfieldu. Foto: EPA
Sadio Mane je dosegel edini zadetek v prvem polčasu na Anfieldu. Foto: EPA

Topničarji so zelo slabo začeli letošnjo sezono, pred reprezentančnim premorom pa so ujeli odlično formo, dobili so šest zaporednih tekem in na lestvici prišli na peto mesto. Liverpool se je ubadal s številnimi zdravstvenimi težavami. Roberto Firmino, Joe Gomez, Curtis Jones, Naby Keita, James Milner in Andrew Robertson sploh niso bili v kadru.

Mane z glavo kronalč premoč Liverpoola
Začetek tekme je minil v enakovredni igri, sredi polčasa pa so gostitelji prevzeli pobudo in začeli nizati nevarne akcije. Nekaj časa jih je gostujoči vratar Aaron Ramsdale še zaustavljal, ubranil je strele Sadia Maneja, Mohameda Salaha in Trenta Alexander-Arnolda, v 39. minuti pa je vendarle klonil. Alexander Arnold je z desne strani natančno podal žogo pred vrata, Mane pa je z glavo zatresel mrežo.

V 33. minuti sta si nekaj krepkih besed izmenjala trenerja Jürgen Klopp in Mikel Arteta. Posredoval je četrti sodnik. Foto: EPA
V 33. minuti sta si nekaj krepkih besed izmenjala trenerja Jürgen Klopp in Mikel Arteta. Posredoval je četrti sodnik. Foto: EPA

Jota z veseljem sprejel darilo Tavaresa
Na začetku drugega polčasa je Diogo Jota povišal na 2:0. Pri tem mu je pomagal Nuno Tavares, ki mu je podal žogo. Jota je imel še eno veliko priložnost, spet se je izkazal Ramsdale, vse svoje znanje pa je pred tem na drugi strani moral pokazati tudi Alisson Becker, ko se je v ugodnem položaju znašel Pierre-Emerick Aubameyang.

Razpad sistema pri topničarjih v zadnje četrt ure
Londončani so v drugem delu igrali napadalneje, Liverpool pa je izid poskušal povečati s protinapadi, v 74. minuti je enega od teh tudi uspešno zaključil. Udarila je naveza Mane – Salah, Senegalec je bil podajalec, Egipčan pa je žogo le potisnil v mrežo. V 77. minuti je Takumi Minamino takoj po vstopu izkoristil podajo Alexander-Arnolda in postavil končni izid.

Christian Pulisic in Hakim Ziyech sta postavila piko na i zmagi Chelseaja. Foto: Reuters
Christian Pulisic in Hakim Ziyech sta postavila piko na i zmagi Chelseaja. Foto: Reuters

Chelsea ne popušča
Vodilni Londončani so na stadionu King Power udarno začeli in že v četrti minuti se je stresla prečka. Okvir vrat svojega nekdanjega kluba je zadel Ben Chilwell. Deset minut pozneje je 24-letni angleški reprezentant izvedel kot, najvišji pa je bil v kazenskem prostoru Antonio Rüdiger, ki je z glavo žogo poslal pod prečko.

28. minuta je tekla, ko so gostje drugič matirali obrambo lisic. Dolgo so imeli žogo v posesti, ko sta lepo po desni strani kombinirala Trevoh Chalobah in Reece James, ki je podal N'Golu Kanteju. Nekdanjemu vezistu Leicestra se je odprlo veliko prostora. Podal se je v samostojen prodor, žogo popeljal do kazenskega prostora, nato pa jo z natančnim strelom z levico spravil v mrežo.

V 71. minuti je Chelsea deveto zmago v sezoni potrdil z akcijo rezervistov, ki sta manj kot deset minut predtem prišla na zelenico. Chalobah je z globinsko podajo zaposlil Hakima Ziyecha, ki je lepo preigral Caglarja Soyuncuja, nato pa našel Christiana Pulisica, ki je pobegnil Jonnyju Evansu. Ameriški reprezentant se je sam znašel pred Kasperjem Schmeichlom in ga premagal med nogama.

Joao Pedro je potrdil zmago Watforda na Vicarage Roadu. Foto: Reuters
Joao Pedro je potrdil zmago Watforda na Vicarage Roadu. Foto: Reuters

Nov polom rdečih vragov
Watford je odpravil Manchester United kar s 4:1 in trener Ole Gunnar Solskjaer se je znašel še na bolj majavem stolčku. To je bil že peti poraz rdečih vragov na zadnjih sedmih prvenstvenih tekmah.

Težave so se začele že v 11. minuti. Scott McTominay je v kazenskem prostoru Joshuo Kinga. Sodnik Jonathan Moss je pokazal na belo točko. Vratar David de Gea je ubranil dve enajstmetrovki Ismaili Sarru. Po prvi so domači odbito žogo spravili v mrežo, a gol ni veljal, ker so nekateri nogometaši prehitro stekli v kazenski prostor, tako da je moral Sarr strel ponoviti. Toda tudi drugič je streljal slabo, tako da je bil španski vratar še enkrat uspešnejši.

V 19. minuti je bil tudi de Gea nemočen, ko ga je iz bližine premagal Joshua King. Devet minut zatem je moral še drugič po žogo v mrežo, ko se je Sarr odkupil za zapravljeni najstrožji kazni. Watford je imel v prvem delu še nekaj priložnosti, United pa le eno, premalo natančen je bil Marcus Rashford.

V nadaljevanju pa so gostje zaigrali bolje, igro je poživil predvsem Nizozemec Donny Van de Beek, ki je v 50. minuti tudi znižal zaostanek. Jadon Sancho je z desne strani poslal žogo na drugo vratnico, kjer je bil najvišji Cristiano Ronaldo, ki je z glavo zavrnil žogo do Nizozemca, ta pa jo je potisnil v mrežo.

Cristiano Ronaldo in soigralci zdaj zaostajajo že 12 točk za vodilnim Chelseajem. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in soigralci zdaj zaostajajo že 12 točk za vodilnim Chelseajem. Foto: Reuters

Po izključitvi Maguireja gostje nemočni
United je imel do konca še nekaj priložnosti, Bruno Fernandes je dvakrat streljal mimo gola, Ronaldu je enkrat vratar Ben Foster strel ubranil, dvakrat pa ni zadel niti okvirja vrat. Od 69. minute so rdeči vragi igrali z igralcem manj, ko je veliko napako poskušal s prekrškom popraviti Harry Maguire, zato si je prislužil drugi rumeni karton.

Številčno premoč so gostitelji, ki so se osredotočali na protinapade, izkoristili še z dvema goloma v sodnikovem dodatku. V 92. minuti je Emmanuel Dennis na desni kazenskega prostora zaposlil rezervista Joaa Pedra, ki je z močnim strelom poslal žogo med nogama de Gee v mrežo. Končni izid je postavil Dennis z diagonalnim strelom z desnico v 96. minuti.

Poraz West Hama
Razočarana je še ena ekipa z vrha prvenstvene razpredelnice. Tretjeuvrščeni West Ham je izgubil na gostovanju pri Wolverhamptonu, edini gol je v 58. minuti dosegel Raul Jimenez.

Gerrard debitiral z zmago
Steven Gerrard je uspešno debitiral na klopi Aston Ville, ki je z goloma Ollia Watkinsa v 84. in Tyrona Mingsa v 89. minuti ugnala Brighton.

Manchester City gladko odpravil Everton
Manchester City ostaja prvi zasledovalec Chelseaja. Izbranci Pepa Guardiole so s 3:0 premagali Everton in obdržali tri točke zaostanka za Londončani.

Raheem Sterling je kronal veliko premoč Manchester Cityja. Foto: EPA
Raheem Sterling je kronal veliko premoč Manchester Cityja. Foto: EPA

Čeprav so igrali brez Kevina De Bruyna in Jacka Grealisha, ki imata zdravstvene težave, so imeli prvaki vso tekmo veliko premoč v posesti žoge, pletli so obroč pred Jordanom Pickfordom, a so potrebovali kar nekaj časa, da ga premagajo.

Veliko so poskušali s predložki v sredino, si tako pripravili nekaj priložnosti, strela Phila Fodna in Raheema Sterlinga z glavo nista bila natančna, v najlepšem položaju pred vodilnim zadetkom pa se je znašel Bernardo Silva, po podaji mladega Cola Palmerja je sam prišel pred Pickforda, vendar ga ni premagal, vratar je žogo odbil. Padla je praktično na glavo Ilkaya Gündugana, toda Nemec je streljal čez gol.

Pred vodilnim golom je tudi kazalo, da bo domačim na pomoč priskočil sodnik, ki je videl prekršek nad Sterlingom za najstrožjo kazen, toda po pregledu posnetka si je premislil. Sterlingu so po padcu soigralci že čestitali, takrat zaman, napadalec pa jim je dal možnost, da to ponovijo v 44. minuti, ko jih je popeljal v vodstvo.

Mojstrsko ga je zunanjim delom stopala v kazenskem prostoru našel Joao Cancelo, angleški reprezentant pa ni okleval s strelom, ki je bil dovolj natančen, da je moral njegov reprezentančni kolega po žogo v mrežo.

V 55. minuti je Rodri izkoristil slabo izbijanje žoge branilcev Evertona in s približno 22 metrov z izjemnim strelom povišal na 2:0. V 86. minuti se je po strelu Palmerja žoga srečno odbila do Bernarda Silve, ki jo je mimo vratarja poslal v mrežo. Everton je tudi po zaostanku le redko prišel na polovico tekmecev, pripravil si ni niti ene večje priložnosti.

Pierre-Emile Höjbjerg je izenačil na 1:1. Trener Antonio Conte je bil navdušen. Foto: EPA
Pierre-Emile Höjbjerg je izenačil na 1:1. Trener Antonio Conte je bil navdušen. Foto: EPA

Prva zmaga Conteja na klopi Tottenhama
Na zadnji tekmi kroga je Tottenham premagal Leeds z 2:1 in prekinil niz treh tekem brez zmage. Novi trener Antonio Conte se je veselil prve zmage na klopi svoje nove ekipe.

Gostje so v 44. minuti prek Daniela Jamesa povedli. Toda v drugem delu je prišlo do zasuka, najprej je izenačil Pierre-Emile Höjbjerg. Zmago, s katero so se prebili na sedmo mesto, pa je domačim v 69. minuti zagotovil Sergio Reguilon. Eric Dier je izvedel prosti strel, zadel živi zid, od katerega se je žoga najprej odbila v vratnico, od nje pa do Španca, ki jo je potisnil v mrežo.

Tottenham bo v četrtek v 5. krogu Evropske lige gostoval v Ljudskem vrtu, kjer se bo srečal z Muro.


12. krog:
LEICESTER – CHELSEA 0:3 (0:2)
Rüdiger 14., Kante 28., Pulisic 71.

Leicester: Schmeichel, Amartey, Evans, Soyuncu, Albrighton, Castagne, Soumare (75./Dewsbury-Hall), Ndidi, Lookman (46./Iheanacho), Barnes (46./Maddison), Vardy.

Chelsea: Mendy, Chalobah, Thiago Silva, Rüdiger, James, Chilwell, Kante, Jorginho (77./Loftus-Cheek), Mount (63./Ziyech), Hudson-Odoi, Havertz (62./Pulisic).

Sodnik: Paul Tierney


ASTON VILLA - BRIGHTON 2:0 (0:0)
Watkins 84., Mings 88.

BURNLEY - CRYSTAL PALACE 3:3 (2:3)
Mee 19., Wood 27., Cornet 49.; Benteke 8., 36., Guehi 42.

NEWCASTLE - BRENTFORD 3:3 (2:2)
Lascelles 10., Joelington 39., Saint Maximin 75.; Toney 11., Henry 31., Lascelles 61./ag

NORWICH - SOUTHAMPTON 2:1 (1:1)
Pukki 7., Hanley 79.; Adams 4.

WATFORD - MANCHESTER UNITED 4:1 (2:0)
King 28., Sarr 44., Joao Pedro 92., Dennis 96.; van de Beek 50.
RK: Maguire 69./Man. United
Sarr (Watford) je v 11. minuti zapravil 11-m.

Watford: Foster, Kiko Femenia, Cathcart, Nkoulou (64./Troost Ekong), Masina, Sissoko, Sarr (68./Cucho), Louza (77./Joao Pedro), Cleverley, Dennis, King.

Man. United: de Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw (85./Diogo Dalot), McTominay (46./van de beek), Matić, Sancho (91./Lingard), Fernandes, Rashford (46./Martial), Ronaldo.

Sodnik: Jonathan Moss


WOLVERHAMPTON - WEST HAM 1:0 (0:0)
Jimenez 58.

LIVERPOOL – ARSENAL 4:0 (1:0)
Mane 39., Jota 52., Salah 73., Minamino 77.

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Cimikas, Thiago (84./Morton), Fabinho, Oxlade-Chamberlain (77./Henderson), Salah, Diogo Jota (76./Minamino), Mane.

Arsenal: Ramsdale, Tomiyasu, White, Gabriel, Nuno Tavares, Saka, Lokonga (53./Maitland Niles), Thomas Partey (84./Elneny), Smith Rowe, Lacazette (67./Odegaard), Aubameyang.

Sodnik: Michael Oliver


MANCHESTER CITY - EVERTON 3:0 (1:0)
Sterling 44., Rodri 55., Bernardo Silva 86.

TOTTENHAM - LEEDS 2:1 (0:1)
Höjbjerg 58., Reguilon 69.; James 44.

Lestvica:
CHELSEA             12  9 2 1 30:4  29
MANCHESTER CITY     12  8 2 2 25:6  26
LIVERPOOL           12  7 4 1 35:11 25
WEST HAM            12  7 2 3 23:14 23
ARSENAL             12  6 2 4 13:17 20
WOLVERHAMPTON       12  6 1 5 12:12 19
TOTTENHAM           12  6 1 5 11:17 19
MANCHESTER UTD.     12  5 2 5 20:21 17
BRIGHTON            12  4 5 3 12:14 17
CRYSTAL PALACE      12  3 7 2 18:17 16
EVERTON             12  4 3 5 16:19 15
LEICESTER           12  4 3 5 16:21 15
SOUTHAMPTON         12  3 5 4 11:14 14
BRENTFORD           12  3 4 5 16:17 13
ASTON VILLA         12  4 1 7 16:20 13
WATFORD             12  4 1 7 16:20 13
LEEDS               12  2 5 5 12:20 11
BURNLEY             12  1 6 5 14:20  9
NORWICH             12  2 2 8  7:27  8
NEWCASTLE           12  0 6 6 15:27  6