Predsednik Greg Clarke je poudaril, da je angleška zveza znižala proračun za 85 milijonov evrov. Foto: EPA
Predsednik Greg Clarke je poudaril, da je angleška zveza znižala proračun za 85 milijonov evrov. Foto: EPA

Sezona 2019/20 se je v vseh angleških ligah z izjemo prvih štirih že končala. Obstaja pa povečan strah, da bo tudi organizacija prihodnje sezone 2020/21 zaradi pravil o socialni distanci povzročala veliko težav.

"Zaradi socialne distance, ki bo v veljavi kar nekaj časa, se bodo v nogometnem ekosistemu pojavile znatne spremembe. Na primer, težko si je predstavljati, da bi se množice navijačev, ki so bistvo tekme, kaj kmalu vrnile na stadione," je Clarke zapisal v pismu odboru FA.

V Premier ligi še vedno upajo, da bodo lahko končali sezono za zaprtimi vrati. Za to naj bi poskrbel "Project Restart", s katerim bi kar se da znižali predvideno dobro milijardo evrov izgube, v primeru da prvenstva ne bi mogli zaključiti.

Najboljši klubi naj bi v petek prejeli novico, da morajo biti preostale tekme sezone odigrane na nevtralnih igriščih.

V nižjih ligah, kjer denar od vstopnic klubom prinese večji odstotek zaslužka, tam namreč klubi ne služijo toliko s televizijskimi pravicami, se pojavljajo dvomi, ali bi se nova sezona brez prisotnosti navijačev na tekmah sploh lahko začela.

Finančno je prizadeta tudi Angleška nogometna zveza, saj bi reprezentanca Anglije odigrala vsaj štiri tekme, poleg tega ni bil izpeljan niti Pokal FA. Clarke je dejal, da je ob tem zveza sprejela razumno zmanjšanje proračuna za 85 milijonov evrov.

"V najslabšem primeru bo to potrebno narediti tudi v prihodnjih štirih letih, da bi znižali primanjkljaj 341 milijonov evrov. Jasno je, da bo to vplivalo na številne naše načrte, saj bodo prizadeti vsi vidiki igre in tudi projekti, ki jih vsi cenimo," je dodal Clarke.

92 tekem pred praznimi tribunami
Premier liga je bila prekinjena 13. marca, do konca pa je ostalo še 92 tekem. Vsi klubi so se strinjali, da se sezona nadaljuje tudi po 30. juniju. Vse bodo odigrane pred praznimi tribunami. Če teh tekem ne bi odigrali, bi morali imetnikom televizijskih pravic vrniti 750 milijonov britanskih funtov (827 milijonov evrov). Zelo verjetno bodo nekatere tekme v neposrednem prenosu tudi na neplačljivih televizijskih postajah.

Do prekinitve je bil v najboljšem položaju Liverpool, ki ima kar 25 točk prednosti pred drugouvrščenim Manchester Cityjem. Redsi tako le še čakajo na potrditev prvega naslova prvaka po letu 1990.