Veselje Andraža Šporarja po vodilnem golu v 60. minuti na srednem gostovanju pri Blackpoolu. Foto: Twitter/@Boro
Veselje Andraža Šporarja po vodilnem golu v 60. minuti na srednem gostovanju pri Blackpoolu. Foto: Twitter/@Boro

Po golu za zmago nad Bournemouthom doma z 1:0 pred božičem je Andraž Šporar zadel še ob domači zmagi nad Nottingham Forestom z 2:0 na Boxing day. Strelski niz je slovenski napadalec podaljšal še na prednovoletni tekmi pri Blackpoolu, ki jo je Middlesbrough dobil z 2:1, po zaslugi Duncana Watmora v 93. minuti.

Boro na mestih za napredovanje

Middlesbrough je neporažen več kot mesec dni oziroma šest krogov, pri čemer je slavil kar petkrat, kar je klub iz severnega Yorka popeljalo na 5. mesto angleške druge lige, kar bi ob koncu sezone pomenilo razigravanje za napredovanje v elitno Premier ligo.

Res že dolgo nisem zadel. Ampak tukaj so navijači. Ko 25 tisoč ljudi prepeva tvoje ime, si prepričan, da bo gol slej ko prej prišel. Res se jim zahvaljujem za vso to podporo

Šporar po prekinitvi strelskega posta

Preboj in zajetna finančna injekcija sta več kot mamljiva in skorajda nujna za preživetje kluba, ustanovljenega daljnega leta 1876. V koledarskem letu 2020 je namreč Middlesbrough pridelal kar 42 milijonov evrov izgube, zaradi česar je poleti okrepitve iskal med prostimi igralci in tistimi, ki so bili na voljo kot posojeni igralci.

Ostane, če zabije 15-krat

Zadnji dan poletnega prestopnega roka se je tako Boro dogovoril s Sportingom za začasno selitev Šporarja iz Portugalske v osrčje Anglije. Ob tem so v pogoje za izposojo slovenskega nogometaša zapisali tudi, da pride do samodejnega odkupa, če bo Šporar za svoj novi klub zabil 15 golov.

Prvi zadetek je 27-letni Ljubljančan dosegel že v drugem nastopu sredi septembra. Naslednja dva zadetka je reprezentančni napadalec zabil na dveh zaporednih tekmah konec oktobra, nato pa se je postil vse do božično-novoletnih praznikov. Zdaj je Špoki eksplodiral z nizom treh golov na treh zaporednih tekmah, s čimer je postal ljubljenec navijačev.

Prvi strelec ekipe, ki ne izgublja

V angleški drugi ligi oz. Championshipu čaka Middlesbrough, ki ima po 25 odigranih tekmah zbranih 39 točk, še 17 krogov rednega dela, če pa bo tudi ob koncu med 3. in 6. mestom, ga čakajo dodatne tekme za zadnjo vstopnico za Premier ligo. A ob izvrstni formi Boram tudi prvi dve mesti, ki prinašata neposredno napredovanje v najbogatejšo nogometno ligo na svetu, nista preveč oddaljeni: drugouvrščeni Fulham ima 45 točk, vodilni Bournemouth pa 46.

Na novega leta dan Šporar in soigralci gostujejo pri Sheffield Unitedu, 12. klubu sicer 24-članskega Championshipa. S skupno 6 ligaškimi goli je sicer Špoki daleč od vrha lestvice strelcev, na kateri s kar 22 zadetki kraljuje Srb Aleksandar Mitrović, zato pa je že prvi strelec svoje ekipe, ki je sicer na 25 tekmah dosegla le 29 golov, hkrati pa je četa Chrisa Wilderja prejela le 24 zadetkov.

Dvakrat v karieri presegel mejo 15 golov

Šporarjevi goli bodo tako ključni za morebitni uspeh Middlesbrougha. V dosedanji pisani karieri je sicer otrok Olimpije le dve sezoni sklenil z več kot 15 ligaškimi zadetki: v 2015/16 je potreboval le pol sezone v Prvi ligi, da je za zeleno-bele natresel 17 golov, v sezoni 2018/19 pa je bil v dresu Slovana Bratislave z 29 goli prvi strelec slovaškega prvenstva.