Prevzem, na čelu katerega je bil savdski princ Mohamed bin Salman, je neslavno propadel. Foto: EPA
Prevzem, na čelu katerega je bil savdski princ Mohamed bin Salman, je neslavno propadel. Foto: EPA

Arabci so imeli že podpisano predpogodbo s pri navijačih nepriljubljenim lastnikom Mikom Ashleyjem, a je posel zaradi "niza administrativnih težav" v zadnjem trenutku propadel. 80 odstotkov kupnine bi poravnal sklad, katerega predsednik je savdski princ Mohamed bin Salman.

Piratstvo, nespoštovanje človekovih pravic ...
Arabci so izgubili potrpljenje, potem ko vodstvo premier lige ni prižgalo zelene luči za prodajo kluba. Ena od glavnih težav je bil očitek o velikem piratskem trgu prenosov tekem angleške lige v Savdski Arabiji. Poleg tega naj vodstvo ne bi dobilo jasnih odgovorov, kdo bo vodil klub in kako bo deloval.

Predpogodba je bila sklenjena pred več kot tremi meseci in posredovana premier ligi. Poleg očitkov o piratstvu so bile vedno glasnejše govorice o nespoštovanju človekovih pravic v Savdski Arabiji. Odvetniki premier lige niso mogli razkriti pravih povezav med skladom in savdsko vlado.

"Ni zagotovil o normalnih okoliščinah"
Pri dolgotrajnem procesu je Arabcem očitno prekipelo. V izjavi za javnost so za umik kot glavni razlog navedli koronavirus. "Zelo nam je žal, ker ni prišlo do sklenitve posla, saj smo se procesa lotili z velikim navdušenjem. Bili smo prepričani, da bomo klub vrnili na mesto, ki mu pripada. Čas predpogodbe je potekel, v tem času pa nismo mogli dobiti zagotovil, da bo naslednje prvenstvo potekalo v normalnih okoliščinah. Naš poslovni model tako ne bi deloval, zato smo se odločili za izstop," je zapisal konzorcij.

97 odstotkov navijačev za prevzem
Navijači Newcastla so ogorčeni in velik del krivde za propad posla zvračajo na vodstvo premier lige. Za arabski prevzem je bilo, sodeč po anketi, kar 97 odstotkov Newcastlovih privržencev. "Vsi smo bili vzhičeni ob novici o prevzemu, zdaj pa tole. 17 tednov hrupa za nič," je za BBC izjavil Greg Tomlinson, eden od članov navijaškega kluba Newcastla.

V Newcastlu so se že videli na poti Manchester Cityja, zdaj je prihodnost spet negotova. Kljub temu velika večina upa, da klub ne bo nadaljeval poti z dozdajšnjim, zelo nepriljubljenim lastnikom Ashleyjem. V ozadju naj bi bil že ameriški poslovnež Henry Mauriss, vendar so navijači prepričani, da iz te moke ne bo kruha. So pa vsi enotnega mnenja, pod zdajšnjim lastnikom prihodnosti ni.

Letos 55 točk za Liverpoolom
V času Ashleyjevega lastništva je klub zabredel v dolgove in bil večino časa bitko za obstanek. V pravkar končani sezoni je bil 13., 55 točk za Liverpoolom. Ashley naj bi zadržal 20 milijonov evrov, ki so ga Arabci plačali ob podpisu predpogodbe.