Boj med Domžalami in Honko se je končal brez zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com
Boj med Domžalami in Honko se je končal brez zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com

Honka Espoo si je Evropo priigrala s 4. mestom v prejšnjem finskem prvenstvu, ki ga doslej še nikoli niso osvojili. Klub s severne obale Finskega zaliva je bil doslej pokalni prvak leta 2012, še dvakrat pa je osvojili ligaški pokal (2010 in 2011).

Ob Kamniški Bistrici so Finci prikazali dober nogomet, večkrat so zapretili gostiteljem, mrežo so zatresli že v uvodnih minutah, a zadetek na srečo Domžalčanov ni obveljal.

Slovenski kolektiv je v nadaljevanju zaigral precej bolje, v drugem polčasu povedel, nato pa poceni prejel zadetek za končnih 1:1.

Zmagovalec dvoboja bo v 3. predkrogu Konferenčne lige zaigral proti islandskemu Hafnarfjördurju ali norveškemu Rosenborgu.

Smithov gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja
Finci so srečanje odprli udarno, zelo hitro so pritisnili na domžalsko obrambo, ki je bila v prvi polovici polčasa večkrat na težki preizkušnji. Gostje so pretili s hitrimi in dolgimi podajami, ki jim Domžalčani niso bili kos, že v 2. minuti je vratar Ajdin Mulalić preprečil veselje Lucasu Kaufmannu. Pritisk Fincev se je nadaljeval, v 5. minuti se je mreža celo zatresla, ko je žogo v gol iz bližine ob drugi vratnici potisnil Darren Smith, a zadetek zaradi prepovedanega položaja ni obveljal.

Jakupović v napadu zelo dejaven
Varovanci Dejana Djuranovića so potrebovali nekaj časa, da so vzpostavili ravnovesje na igrišču, precej nevarnejši so bili v drugi polovici polčasa. Še posebej dejaven je bil Arnel Jakupović, ki je dvakrat nevarno sprožil – drugič v 35. minuti, ko se je moral po plasiranem strelu vratar Timothy Murray izkazati s pomembno obrambo. Tudi sicer so bili v zaključku polčasa Domžalčani razigrani, z glavo sta poskušala še Damjan Vuklišević in Dario Kolobarić, a je ostalo pri 0:0.

Sven Šoštarič Karić je bil v drugem polčasu zelo razigran, večkrat je z odličnimi predložki 'odprl' obrambo nasprotnika. Foto: www.alesfevzer.com
Sven Šoštarič Karić je bil v drugem polčasu zelo razigran, večkrat je z odličnimi predložki 'odprl' obrambo nasprotnika. Foto: www.alesfevzer.com

Dve veliki priložnosti za Fince
V deseti minuti nadaljevanja je zadišalo po zadetku, ko je Jonas Levänen zapretil na levi strani in z diagonalnim strelom z levico za kakšen meter zgrešil gol že premaganega Mulalića. Kljub vsemu so se Domžalčani hitro zbrali in počasi začeli izvajati vse večji pritisk na vrata kolektiva iz Espaa. To se jim je skoraj maščevalo po dobri uri igre, ko je po globinski podaji v protinapad zdrvel Jean Marie Dongou, ki pa z levico ni uspel svoje ekipe popeljati v vodstvo.

Jakupović zadel za vodstvo, Dongou izenačil
Mreža se je vendarle zatresla, na veliko veselje domačih navijačev so povedli Domžalčani. V 69. minuti je Sven Šoštarič Karić z leve strani pred vrata poslal natančen predložek, gostujoča obramba je popolnoma pozabila na Jakupovića, ki je z roba vratarjevega prostora z glavo zadel za 1:0. Murray je bil popolnoma nemočen. A že nekaj minut pozneje je bil izid spet izenačen. Globoko na domžalski polovici igrišča so Finci pridobili posest nad žogo, Levänen je iz obrata hitro zaposlil vtekajočega Dongouja, ta pa je hladnokrvno zadel za 1:1.

Do konca srečanja sta obe ekipi iskali zmagoviti zadetek, nekoliko podjetnejši so bili Djuranovićevi varovanci, ki pa jim Murrayja ni uspelo več premagati. Zadnjo priložnost na tekmi so iz protinapada globoko v sodnikovem dodatku zapravili Finci. Povratna tekma bo 29. julija ob 18. uri v Helsinkih.

Zadetka s tekme Domžale - Honka

NOGOMET ‒ KONFERENČNA LIGA

2. PREDKROG, prva tekma

DOMŽALE ‒ HONKA ESPOO (FIN) 1:1 (0:0)
Jakupović 69.; Dongou 75.

Domžale: Mulalić, Žinič, Vuklišević, Klemenčič, Karić, Pišek, Husmani, Jakupović, Ibričić, Kait (66./Markus), Kolobarić (83./Vuk).

Honka: Murray, Hatakka, Koski, Aalto, Modesto (81./Nasiru), Ollikainen (71./Koskinen), Pyyhtia (86./Rasimus), Levanen (81./Arko-Mensah), Kaufmann, Smith (70./Voutilainen), Dongou.

Sodnik: Kristoffer Karlsson (Švedska)

Četrtek ob 18.00:
OLIMPIJA ‒ BIRKIRKARA (MLT)

Ob 18.45:
HAMMARBY (ŠVE) ‒ MARIBOR

Povratne tekme bodo v četrtek, 29. julija.