Lautaro Martinez se je prvič vpisal med strelce v letošnji sezoni Evropske lige. Foto: EPA
Lautaro Martinez se je prvič vpisal med strelce v letošnji sezoni Evropske lige. Foto: EPA

Edini zadetek v prvem polčasu je v 19. minuti dosegel Lautaro Martinez z glavo po predložku Nicola Barelle z desne strani. To je bila tudi prva priložnost Interja na tekmi. Šahtar je imel žogo več časa v svoji posesti, a ni ogrozil vrat Samirja Handanovića.

Tudi drugi gol je bil dosežen z glavo, v 64. minuti je po strelu iz kota mrežo zatresel Danilo D'Ambrosio. Znova je podal Barella. Deset minut pozneje je po napaki Tarasa Stepanenka z roba kazenskega prostora po tleh drugič v polno meril Martinez. Argentinec je bil štiri minute pozneje podajalec, strelec pa Romelu Lukaku z diagonalnim strelom nekoliko z desne strani.

Inter z odlično predstavo v drugem polčasu v finalu Evropske lige

Belgijec, ki se je v tem tekmovanju zadetka razveselil že na deseti zaporedni tekmi, je v 83. minuti zadel še enkrat. Silovito je potegnil skoraj s sredine igrišča, se otresel branilcev in s strelom med nogami matiral vratarja Andrija Pjatova.

Šahtar v prvem polčasu niti enkrat ni streljal v okvir vrat. V 62. minuti je Junior Moraes z glavo žogo poslal naravnost v Handanovića.

Priložnost za prvo lovoriko po letu 2011
Milančani so igrali prvi evropski polfinale po desetih letih, ko so osvojili Ligo prvakov. Leto pozneje so se veselili zadnje lovorike, ko so slavili v italijanskem pokalu.

Obe ekipi sta bili pred tokratnim soočenjem sicer v odlični formi. Šahtar pod vodstvom portugalskega trenerja Luisa Castra ni izgubil 11 tekem zapored. V Evropski ligi je po vrsti izločil Benfico (2:1, 3:3), Wolfsburg (2:1, 3:0) in Basel (4:1). Interja mu ni uspelo preskočiti, tako da ostaja pri enem nastopu v finalu evropskih pokalov. Leta 2009 je po zmagi nad Werderjem iz Bremna osvojil Pokal Uefa.

Štirje zadetki Interja proti Šahtarju v drugem polčasu

Düsseldorf:
INTER - Šahtar Doneck 5:0 (1:0)
Martinez 19., 74., D'Ambrosio 64., Lukaku 78., 83.

Inter: Handanović, Godin, de Vrij, Bastoni, Brozović (85./Sensi), D'Ambrosio (81./Moses), Barella, Gagliardini, Young (66./Biraghi), Lukaku (85./Esposito), Martinez (81./Eriksen).

Šahtar: Pjatov, Dodo, Krivcov, Hočolava, Matvienko, Marcos Antonio, Stepanenko, Marlos (75./Konopljanka), Alan Patrick (59./Solomon), Taison, Junior Moraes.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Köln:
SEVILLA - Manchester United 2:1 (1:1)
Suso 26, De Jong 78.; Fernandes 9./11-m

Finale bo v petek ob 21.00 v Kölnu. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Inter v drugem polčasu povozil Šahtar