Luuk de Jong, ki je vstopil v 56. minuti, je bil pravi as iz rokava Julena Lopeteguija. Foto: Reuters
Luuk de Jong, ki je vstopil v 56. minuti, je bil pravi as iz rokava Julena Lopeteguija. Foto: Reuters

Sevilla bo v petek v Kölnu lovila že šesti naslov v tem tekmovanju, najboljša je bila že v sezonah 2005/06, 2006/07, 2013/14, 2014/15 in 2015/16. Srečala se bo z boljšim iz obračuna med Interjem in Šahtarjem, ki bo v ponedeljek ob 21.00 v Düsseldorfu. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Fernandes zanesljiv z enajstih metrov
Rdečim vragom je uspel odličen štart, povedli so že v 9. minuti. Marcus Rashford si je izmenjal dvojno podajo z Anthonyjem Martialom, nato pa ga je v kazenskem prostoru podrl Diego Carlos. Sodnik Felix Brych je takoj pokazal na belo točko. Bruno Fernandes je žogo z desnico poslal v levi zgornji kot vrat za vodstvo Uniteda.

Bruno Fernandes je preporodil rdeče vrage v zadnjih mesecih. V tej sezoni je unovčil vseh 14 enajtmetrovk. Šest jeseni za Sporting iz Lizbone in osem spomladi in poleti za Manchester United. Foto: Reuters
Bruno Fernandes je preporodil rdeče vrage v zadnjih mesecih. V tej sezoni je unovčil vseh 14 enajtmetrovk. Šest jeseni za Sporting iz Lizbone in osem spomladi in poleti za Manchester United. Foto: Reuters

Suso unovčil odlično podajo Reguilona
Sevilla je nato takoj prevzela pobudo. V 26. minuti je s sijajno akcijo prišla do izenačenja. Sergio Reguilon je ušel po levi strani in z imenitno podajo na daljši vratnici našel Susa, ki je z natančnim strelom z levo nogo poslal žogo tik ob vratnici v mrežo. David de Gea je bil prekratek.

Do odmora so bili konkretnejši Angleži, v 33. minuti je Anthony Martial z roba kazenskega prostora meril previsoko, v 39. in 45. pa se je izkazal vratar Seville Bono po poskusih od daleč Marcusa Rashforda in z roba kazenskega prostora Fernandesa.

Bono reševal Andaluzijce
Na začetku drugega polčasa so rdeči vragi močno pritisnili. Vseskozi je bilo vroče v kazenskem prostoru Seville. V 47. minuti je Fernandes sijajno podal do Masona Greenwooda, a se je izkazal Bono, tako kot tudi v 50. minuti po poskusu Martiala z leve strani. V 53. minuti je bil znova v glavni vlogi Bono po dveh novih priložnostih Martiala.

Jesus Joaquin Fernandez - Suso je izenačil sredi prvega polčasa. Foto: Reuters
Jesus Joaquin Fernandez - Suso je izenačil sredi prvega polčasa. Foto: Reuters

Trener Seville Julen Lopetegui je v ključnem trenutku v igro poslal de Jonga in Munira El Haddadija, v 56. minuti sta zelenico zapustila poškodovani Lucas Ocampos in Youssef El Nesyri.

Andaluzijci so po uri igre vzpostavili ravnotežje. V 73. minuti je Joan Jordan s prostega strela z leve strani v roko zadel Fernandesa v živem zidu. Vsi igralci Seville so zahtevali najstrožjo kazen, a se sodnik Brych po posvetovanju z videosodnikom ni odločil zanjo.

De Jong unovčil prvo priložnost Seville v nadaljevanju
Odločitev je padla v 78. minuti, ko je kapetan Jesus Navas z desne strani natančno podal pred v kazenski prostor, de Jong pa je z levico zatresel mrežo. To je bila prva nevarna akcija Seville v drugem polčasu.

Julen Lopetegui se je veselil prestižne zmage. Vsekakor je opravil odlične menjave v drugem polčasu. Foto: Reuters
Julen Lopetegui se je veselil prestižne zmage. Vsekakor je opravil odlične menjave v drugem polčasu. Foto: Reuters

Solskjaer z menjavami čakal vse do 87. minute
Strateg Uniteda Ole Gunnar Solskjaer je do 87. minute čakal s prvo menjavo. Najprej je v igro poslal Juana Mato, Daniela Jamesa in Timothyja Fosh-Mensaha. Šele v 93. minuti je vstopil robustni nigerijski napadalec Odion Ighalo. Vsi napadi rdečih vragov so bili jalovi, preveč so skušali s preigravanji po sredini. V 95. minuti je razigrani de Jong ušel po levi strani, a mu pred vrati ni uspelo zaposliti osamljenega Franca Vazqueza. Po 96. minutah je Brych odpiskal konec in veliko slavje Seville se je začelo.

"Zelo sem srečen, saj smo premagali odlično ekipo. Zelo smo trpeli v drugem polčasu, a pokazali smo veliko srce. To je bila brez dvoma najboljša ekipa Manchester Unhiteda v zadnjih sezonah. Imel sem določene ideje pri menjavah. Na voljo imamo zelo široko klop in to se je znova obrestovbalo," je bil navudšen Lopetegui.

Trije polfinalni porazi zelo pečejo
"Priigrali smo si veliko priložnosti. Vratar Seville je imel fantastičen večer. Imamo dovolj kakovostnih igralcev, ki bi morali zadeti. Od februarja naprej smo igrali odlično. Na koncu se je poznalo, da so fantje utrujeni po dolgi sezoni. Naš cilj je vsekakor izboljšanje tretjega mesta v Premier ligi in korak naprej v pokalnih tekmovanjih. Še nikoli nisem bil v treh polfinalih v eni sezoni. Seveda bomo še naprej skušali izboljšati kader. Zanimajo me igralci, ki imajo pravi karakter za našo ekipo," je razmišljal Solskjaer, ki ni želel komentirati morebitnega prihoda Jadona Sancha iz Dortmunda.

United je v polfinalu ligaškega pokala izpadel proti Manchester Cityju, v polfinalu Pokala FA proti Chelseaju, danes pa je doživel še tretji polfinalni poraz.

Grenek poraz neučinkovitih rdečih vragov

Polfinale, Köln:
SEVILLA – Manchester United 2:1 (1:1)
Suso 26., de Jong 78.; Fernandes 9./11-m

Sevilla: Bono, Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon, Banega, Fernando, Jordan (87./Gudelj), Suso (75./Vazquez), En-Nesyri (56./L. de Jong), Ocampos (56./Munir).

Man. United: de Gea, Wan-Bissaka (87./Fosu Mensah), Lindelöf, Maguire, B. Williams (87./James), Fred, Bruno Fernandes, Pogba, Greenwood (93./Ighalo), Rashford (87./Mata), Martial.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Ponedeljek ob 21.00 (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju):
INTER – ŠAHTAR DONECK
(Düsseldorf)

Finale bo 21. avgusta v Kölnu.