Nogometaši Mure se bodo v skupinskem delu v skupini G pomerili s Tottenhamom, Rennesom in Vitessejem. Čakajo jih torej trije spektakli v Ljudskem vrtu in tri gostovanja v Angliji, Franciji in na Nizozemskem. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Mure se bodo v skupinskem delu v skupini G pomerili s Tottenhamom, Rennesom in Vitessejem. Čakajo jih torej trije spektakli v Ljudskem vrtu in tri gostovanja v Angliji, Franciji in na Nizozemskem. Foto: www.alesfevzer.com

Zagotovo je v skupini G najimenitnejše ime Tottenham, ki je svojo prvo evropsko lovoriko osvojil že davnega leta 1963, ko je v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev strl Atletico iz Madrida (5:1). V angleškem finalu Pokala Uefa je leta 1972 ugnal Wolverhampton (3:2), dve leti pozneje je moral na sklepni tekmi istega tekmovanja premoč priznati Feyenoordu (2:4).

Pokal Uefa je osvojil še leta 1984 s finalno zmago nad Anderlechtom (6:5 po enajstmetrovkah). Nazadnje je v finalu evropskega tekmovanja igral v sezoni 2018/19, a je boj za naslov evropskega prvaka v Madridu izgubil proti Liverpoolu (0:2).

Rennes je lani igral v Ligi prvakov, pred letošnjo sezono pa je za okrepitve odštel dobrih 50 milijonov evrov. Foto: EPA
Rennes je lani igral v Ligi prvakov, pred letošnjo sezono pa je za okrepitve odštel dobrih 50 milijonov evrov. Foto: EPA

Rennes za okrepitve odštel 50 milijonov
Ugleden tekmec je tudi Rennes, ki ima že izkušnje z igranjem v največjih evropskih tekmovanjih, leta 1999 je proti Juventusu izgubil finale Pokala Intertoto (2:4), nazadnje je v Evropi igral lani, ko je izpadel v skupinskem delu Lige prvakov. Tedaj je moral premoč priznati Sevilli, Chelseaju in Krasnodarju. Za okrepitve je poleti odštel več kot 50 milijonov evrov, med drugim 17 milijonov za Loica Badeja, 15 za Kamaldeena Sulemano.

Najmanj izkušenj z igranjem v Evropi ima Vitesse, ki se je dvakrat uvrstil v osmino finala Pokala Intertoto (1991 in 1993).

"O privlačnosti skupine ni treba izgubljati besed. Zanimivo, da smo dobili tekmece iz zahodnega dela Evrope. Verjamem, da je pred nami vznemirljivo potovanje," je komentiral trener Ante Šimundža.

Pol milijona za vsako zmago
Mura bo tekme igrala v Ljudskem vrtu. Za preboj v skupinski del je prejela 2,94 milijona evrov. Za vsako zmago bo prejela dodatnih pol milijona evrov, za vsak remi pa 166.000 evrov. Prvo mesto v skupini prinaša dodatnih 650.000 evrov, drugo pa 325.000 evrov.

Anorthosis Denisa Popovića bo v skupini B igral proti Gentu, Partizanu in Flori iz Talina, Paok Jasmina Kurtića bo igral v skupini F s Københavnom, Slovanom Bratislavo in Lincoln Red Imps, HJK Helsinki Filipa Valenčiča pa bo igral v skupini A z Laskom iz Linza, Maccabijem Tel Avivom in Alaškertom.

Šimundža: Sodnik z izključitvijo ubil tekmo

Prve tekme 16. septembra
Skupinski del tekmovanja se bo začel 16. septembra, končal pa 9. decembra. Boji za osmino finala, v katerem se bodo merili drugouvrščeni iz skupin Konferenčne lige ter tretjeuvrščeni iz skupin Evropske lige, bodo 17. in 24. februarja, osmina finala, kamor bodo neposredno uvrščeni zmagovalci skupin, bo 10. in 17. marca, četrtfinale bo 7. in 14. aprila, polfinale 28. aprila in 5. maja, finale pa 25. maja v Tirani. Zmagovalec tega tekmovanja bo v prihodnji sezoni imel zagotovljen nastop v skupinskem delu Evropske lige.

V Evropski ligi kar nekaj Slovencev
Najprej so v Carigradu sicer izžrebali pare skupinskega dela Evropske lige. Miha Zajc bo s Fenerbahčejem nastopal v skupini D proti Olympiacosu, Eintrachtu iz Frankfurta in Antwerpu. Graški Sturm se bo z Jonom Gorencem Stankovićem v skupini B pomeril z Monacom, PSV-jem iz Eindhovna in Real Sociedadom iz San Sebastiana. Dejan Petrovič bo z dunajskim Rapidom v skupini H igral proti zagrebškemu Dinamu, Genku in West Ham Unitedu, Miha Blažič pa bo s Ferencvarosom v skupini G moči meril z Bayerjem iz Leverkusna, Celticom in Real Betisom iz Seville.

ŽREB SKUPINSKEGA DELA
EVROPSKA LIGAKONFERENČNA LIGA
Skupina A:
LYON (FRA)
RANGERS (ŠKO)
SPARTA PRAGA (ČEŠ)
BRØNDBY (DAN)

Skupina A:
LASK (AVT)
MACCABI TEL AVIV (IZR)
ALAŠKERT (ARM)
HJK HELSINKI (FIN)

Skupina B:
MONACO (FRA)
PSV EINDHOVEN (NIZ)
REAL SOCIEDAD (ŠPA)
STURM GRADEC (AVT)

Skupina B:
GENT (BEL)
PARTIZAN (SRB)
FLORA TALIN (EST)
ANORTHOSIS (CIP)

Skupina C:
NAPOLI (ITA)
LEICESTER (ANG)
SPARTAK MOSKVA (RUS)
LEGIA VARŠAVA (POL)

Skupina C:
ROMA (ITA)
ZORJA LUGANSK (UKR)
CSKA SOFIJA (BOL)
BODØ/GLIMT (NOR)

Skupina D:
OLYMPIACOS (GRČ)
EINTRACHT FRANKFURT (NEM)
FENERBAHČE (TUR)
ROYAL ANTWERPEN (BEL)

Skupina D:
AZ ALKMAAR (NIZ)
CLUJ (ROM)
JABLONEC (ČEŠ)
RANDERS (DAN)

Skupina E:
LAZIO (ITA)
LOKOMOTIVA MOSKVA (RUS)
MARSEILLE (FRA)
GALATASARAY (TUR)

Skupina E:
SLAVIA PRAGA (ČEŠ)
FEYENOORD (NIZ)
UNION BERLIN (NEM)
MACCABI HAIFA (IZR)

Skupina F:
BRAGA (POR)
CRVENA ZVEZDA (SRB)
LUDOGOREC (BOL)
MIDTJYLLAND (DAN)

Skupina F:
KÖBENHAVN (DAN)
PAOK (GRČ)
SLOVAN BRATISLAVA (SLK)
LINCOLN RED IMPS (GIB)

Skupina G:
BAYER LEVERKUSEN (NEM)
CELTIC (ŠKO)
BETIS (ŠPA)
FERENCVAROS (MAD)

Skupina G:
TOTTENHAM (ANG)
RENNES (FRA)
VITESSE (NIZ)
MURA (SLO)

Skupina H:
DINAMO ZAGREB (HRV)
GENK (BEL)
WEST HAM (ANG)
RAPID DUNAJ (AVT)

Skupina H:
BASEL (ŠVI)
QARABAG (AZE)
KAIRAT ALMATY (KAZ)
OMONIA (CIP)