Slovo Svita Sešlarja od ljubljanskega občinstva je bilo čustveno. Ob odhodu z zelenice so začeli skandirati njegovo ime gledalci na največji tribuni stoženskega stadiona, nato se je odpravil k njim in jih pozdravil. Zatem je
Slovo Svita Sešlarja od ljubljanskega občinstva je bilo čustveno. Ob odhodu z zelenice so začeli skandirati njegovo ime gledalci na največji tribuni stoženskega stadiona, nato se je odpravil k njim in jih pozdravil. Zatem je "častni krog" nadaljeval še pri tribuni z Green Dragonsi in jih nagovoril po megafonu. Foto: www.alesfevzer.com

Poraz Ljubljančanov z 0:2 v boju za nastop v Evropski ligi je sicer kar nekoliko zasenčila potrditev novice, da Svit Sešlar zapušča zeleno-bele in se za odškodnino okoli dva milijona evrov seli v Turčijo k ambicioznemu drugoligašu Eyüpsporju, kjer je trener nekdanji nogometaš madridskega Atletica in Barcelone Arda Turan.

"Včeraj popoldne sem izvedel, da bo to moja zadnja tekma za Olimpijo. Bilo je težko, predvsem na začetku tekme, ko vsi navijači skupaj pojejo. Potem sicer pozabiš na to med igro, ampak takoj ko je sodnik zapiskal konec, mi je bilo spet zelo težko. Toda to je naš posel, in na to se je treba navaditi," je dejal 21-letni Konjičan, ki se od Ljubljane poslavlja po skoraj petih letih.

"Vesel sem zanj, to si zasluži. Prav tako drugi igralci. Pokazali so, da imajo kakovost, zato tudi drugi klubi povprašujejo po njih. To je le njegov prvi korak v tujini, želimo mu vse najboljše. Upajmo, da se bomo nekoč znova srečali v Evropi kot tekmeci. Moramo biti pripravljeni in najti zamenjavo zanj. V Carigradu smo igrali brez Elšnika, zdaj se bomo morali znajti brez Svita. Toda, kot rečeno, zaupamo v kakovost drugih igralcev," je prestop komentiral njegov dozdajšnji trener.

Sorodna novica Olimpija bo v Bakuju brez Sešlarja in Sualeheja lovila dva zadetka zaostanka

"Treba si je upati in iti v Azerbajdžan odločno"

Tudi Sešlar ostaja optimist in še ni podpisal predaje Olimpije. Verjame, da je prihodnji četrtek v Bakuju mogoče še marsikaj. "Qarabag je kompaktnejša ekipa od Ludogorca, bolje delujejo kot moštvo. Videli smo, da ko so šli v presing, da vedo, kaj delajo. Po sredini v prvem polčasu nismo našli rešitve v igri ena na ena, kako bi jih izigrali. Zadetka po kotu in tik pred odmorom si ne bi smeli dovoliti. V drugi polčas smo šli tako, kot je treba. Zaslužili bi si vsaj en gol. Bolj smo si upali igrati, postali smo bolj samozavestni, bili boljši in smo rasli. To morajo imeti igralci v mislih tudi za povratno tekmo. V Evropi se je treba postaviti čvrsto in si upati. Da se igrati proti vsakomur. V Azerbajdžan je treba iti odločno in še ne odpisati Evropske lige."

Zakaj je bila Olimpijina podoba v drugem polčasu, ko je prek rezervista Nemanje Motike v 83. minuti zapravila tudi najlepšo priložnost, nekoliko boljša, je podrobneje razložil Henriques. "Na začetku tekme smo si prvi pripravili priložnost. Nato smo imeli 20, 25 minut več težav pri iskanju prostora. Morali bi igrati bolj po bokih, mi pa smo želeli z žogo preveč po sredini. Pred drugim polčasom smo se pogovorili, kje moramo najti več prostora. Jorge Silva in Rui Pedro sta bila večkrat prosta, ker so Sešlarja, Fadido in pozneje Dioga Pinta, pa tudi Elšnika in Doffa tesno pokrivali. Ko smo dali žogo na bok, so morali pokriti Jorgeja, zato je bilo več prostora v sredini. Uspelo nam je nekaj več kombinacij. Njihov vratar je moral narediti dve, tri dobre obrambe, iz teh priložnosti bi lahko zadeli. Igralcem sem rekel, naj se ne bojijo napak, saj se učimo. Za vse skupaj je to zelo dobra izkušnja."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Pritisk je popolnoma drugačen kot v slovenski ligi"

Portugalca moti, da napake nekatere igralce preveč vržejo iz tira. "Bolje moramo brzdati čustva in ohraniti mirne živce, kar nam včasih ne uspeva. Igralci si preveč želijo, da bi vse naredili brez napak. Zavedali smo se, da nam preti nevarnost pri prekinitvah od osrednjih branilcev, pa je zadetek dosegel ravno Kevin Medina. Fante je to preveč prizadelo. Nato smo pri drugem zadetku znova naredili napako in izgubili žogo. Toda proti takšnemu tekmecu je težko ves čas sprejemati prave odločitve. Igrati pod takšnim pritiskom je popolnoma drugače, kot so navajeni v slovenski ligi. Normalno je, da se zgodijo napake. V nikogar pa ne bomo uperjali prsta, nogomet je kolektivno delo. Vsi delamo napake, tudi jaz, Qarabag prav tako. Tudi ko zmaguješ, narediš med tekmo veliko napak, a takrat nihče ne govori o tem. Izboljševanje ekipe ni stvar enega ali dveh mesecev, ampak traja vso sezono."

Qarabag se je vsaj na prvi tekmi izkazal za previsoko oviro za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Qarabag se je vsaj na prvi tekmi izkazal za previsoko oviro za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Med pripravami na srečanje v Stožicah so se v moštvu ukvarjali tudi z drugačnimi težavami. Ivan Posavec ni mogel pomagati soigralcem. "Moral bi igrati v prvi postavi, a je zbolel. Fadida ga je dobro zamenjal, toda imeli smo igralca manj, ki bi nam lahko pomagal. Ko smo se vrnili iz Carigrada, je imelo osem, devet nogometašev želodčne težave. Tudi to se je poznalo, bili so šibkejši. Kljub temu so lahko igralci ponosni, saj smo se soočili z močnim tekmecem. Prepričan sem, da bodo naslednjič še boljši. Vedeli smo, da bomo igrali proti kompaktni in izkušeni ekipi, ki je individualno in kolektivno močna. Dobili smo natančno to, kar smo pričakovali. Odločile so podrobnosti, kot po navadi na tej ravni. Izkoristili so naše napake, mi njihovih nismo."

Še pred Bakujem – Celje

Henriques je znova potožil, da njegovi varovanci že pošteno občutijo posledice natrpanega urnika tekem, omenil je tudi vročino, slabo stanje stoženske zelenice in bolgarskega delivca pravice Georgija Kabakova.

"Nikoli ne govorim rad preveč o sodnikih, a danes sojenje ni bilo pošteno do nas. Tega si ne zaslužimo, lahko bi nas bolj spoštovali. Oboji smo se borili, a mi smo prejemali rumene kartone, oni pa ne. Doffo je prejel karton pri prvem prekršku, enako Elšnik in Sualehe. Julio Romao je naredil deset prekrškov, pa se mu sodnik ni upal pokazati drugega kartona. Toda poudarjam: nismo izgubili zaradi sodnika."

Na tribunah se je zbralo 6132 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Na tribunah se je zbralo 6132 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Za konec se je še enkrat ozrl proti gostovanju na Kavkazu čez teden dni. "V Azerbajdžan bomo odšli po zmago, tudi mi imamo svoje možnosti. Ničesar jim ne bomo prepustili. Trudili se bomo pokazati najbolje, kar znamo. Videli smo, da naša ekipa lahko igra proti takšnim moštvom, tudi statistka današnjega dvoboja to kaže. Razmerje v strelih, priložnostih, posesti žoge in obrambah vratarjev je precej izenačeno. So fizično močni, agresivni v dvobojih, izvajajo zelo dober presing. Toda tega ne morejo početi v nedogled, saj imamo tudi mi kakovost. Tudi oni so bili na koncu utrujeni, v zadnjih desetih minutah niso igrali od vratarja in niso tvegali, saj smo jih pritiskali. Še prej pa nas v nedeljo čaka zelo pomembna tekma proti Celju."

Derbi Prve lige Telemach bo po vseh peripetijah v preteklem tednu ob 17.30 vendarle odigran na največjem slovenskem stadionu.

Sešlar pomahal v slovo navijačem Olimpije po porazu proti Qarabagu