Denis Popović: Verjamem, da je Celje lahko prvak

Vstopamo v zadnji del kvalifikacij evropskih klubskih tekmovanj. Slovenija ima v njem dva predstavnika. Olimpija si je že zagotovila evropsko jesen, lepo priložnost za to pa imajo tudi Celjani. O tem so se pogovarjali voditelj Aljaž Golčer ter reporterja Vala 202 Boštjan Janežič in Marko Cirman.

Sorodna novica Prenos tekme Maccabi – Celje v četrtek na TV SLO 2, nedeljski derbi vendarle v Stožicah

Pogumno, odgovorno in samozavestno

Olimpijo v zadnjem krogu kvalifikacij za uvrstitev v Evropsko ligo čaka Qarabag iz Azerbajdžana. Ljubljančani so se hrabro zoperstavili Galatasarayu v kvalifikacijah za Ligo prvakov in se hkrati proti kakovostnejšemu tekmecu tudi marsikaj naučili.

Qarabag ni nepremostljiva ovira, veseli dejstvo, da je igralsko ogrodje šampionske Olimpije iz lanske sezone še vedno skupaj. "Da je tako, je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da si je Olimpija priigrala vsaj še šest jesenskih tekem v Evropi, je pa res, da je veliko odvisno tudi od višine posamezne ponudbe, pri čemer bodo imeli glavno besedo v pisarnah ljubljanskega kluba. Poleg tega vsaka ponudba tudi ne zadovolji igralcev,” je razmišljal Boštjan Janežič.

Zdi se, da bi moralo biti igranje vsaj v skupinskem delu Konferenčne lige minimalen standard vsaj za vsakega slovenskega prvaka posamezne sezone, se je strinjalo omizje. A po drugi strani javnost ne sme biti preveč lakomna. Kot lahko opazimo v teh dneh, slovenski klubi, z izjemo Maribora in Olimpije, niso niti pripravljeni na tak preskok, saj imamo v Sloveniji le dva stadiona, ki sta primerna za igranje tekem skupinskega dela evropskih pokalov.

Celje leti na krilih entuziasta, deloholika in taktičnega inovatorja

Prav posebno zgodbo tega poletja pišejo Celjani, ki se danes odpravljajo na pot v Tel Aviv, kjer jih jutri čaka prva tekma zadnjega kroga kvalifikacij za uvrstitev v Konferenčno ligo proti Maccabiju. Trener Albert Riera je preporodil moštvo, ki je pred njegovim delovanjem v knežjem mestu igralo raje v širino kot v globino.

Marko Cirman podrobno spremlja klub iz Celja: “Riera je izjemno karizmatična oseba, ki zna prepričati svoje varovance. Seveda je njegovo najmočnejše orožje izjemno znanje o nogometu. Igralci mu sledijo, ker jim zna na pravi način razložiti, kako popravljati napake in napredovati. Od vsakega igralca zahteva, da zna igrati na vsaj treh položajih. Ves čas od fantov zahteva največ in tu je ključ. Njegovi igralci odkrivajo v sebi prej skrite zmožnosti, kar jih žene naprej. Iz anemične skupine nogometašev je ustvaril moštvo z neverjetno lakoto. Celje ima izjemno tranzicijo, nekaj sekund po odvzeti žogi sledi takoj podaja v globino. Kakovost na papirju se je začela odražati na igrišču.”

Maccabi je odlična ekipa, mislim, da je po navijačih celo največji klub v Izraelu. Mogoče v zadnjem obdobju ni najboljši v državi, kar se igre tiče, ampak še vedno je to Maccabi. Čaka nas vroče vzdušje in tudi visoke temperature. Ni pomembno, ali igraš ob treh popoldne ali desetih zvečer, vedno je vsaj 30 stopinj Celzija in visoka vlažnost. To vem že iz časov igranja na Cipru.

Denis Popović

Cirman se je pogovarjal tudi s celjskim kapetanom. Denis Popović je priznal, da je delo pod Riero užitek. Ničesar ne prepušča naključju, je poudaril. 33-letnik je igral v številnih državah, kjer je bila njegova pot tudi trnova. Dokazoval se je v drugi poljski ligi in pozneje dobil vpoklic v reprezentanco. Popović je na zanimiv način opisal svoje spomine na igranje v Rusiji, na Cipru in Kitajskem.

V oddaji ni šlo mimo vprašanja o prestavitvi lokacije derbija med Olimpijo in Celjem, ki bo zdaj po novem vendarle v Stožicah. Popović je enakega mnenja kot Albert Riera in Joao Henriques, ki sta dejala, da bi bilo za slovenski nogomet bolje, če bi bila tekma prestavljena. Celjski kapetan, zanimivo, v svoji karieri še ni osvojil niti ene lovorike, zato bi bil kateri koli pokal, osvojen z njegovim matičnim klubom, nekaj posebnega. Pravi, da verjame v uspeh svojega kluba.

Ob koncu tokratne oddaje še tematika mariborskega stopicanja na mestu, tako v pisarni kot na igrišču. Igra vijoličastih ni dobra, remi proti Rogaški pa je zaradi nespoštovanja navodil igralcev na zelenici v Krškem zelo razjezil trenerja Damirja Krznarja.

Vabljeni ste k poslušanju podkasta s klikom na posnetek na začetku novice.

Celjani verjamejo, da lahko napredujejo