Youssef En-Nesyri je poskrbel za veliko rajanje na tribunah stadiona Ramon Sanchez Pizjuan, kjer se je zbralo 43.880 gledalcev. Foto: Reuters
Youssef En-Nesyri je poskrbel za veliko rajanje na tribunah stadiona Ramon Sanchez Pizjuan, kjer se je zbralo 43.880 gledalcev. Foto: Reuters

Sevilla je na lestvici španskega prvenstva na skromnem 13. mestu, vendar v evropskih tekmovanjih igra sijajno. V letih 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 in 2020 so bili Andaluzijci najboljši v Evropski ligi oz. v prejšnjem Pokalu Uefa. Tudi letos so med glavnimi favoriti za naslov.

Kapetan Harry Maguire in vratar David de Gea sta imela katastrofalen večer. Foto: Reuters
Kapetan Harry Maguire in vratar David de Gea sta imela katastrofalen večer. Foto: Reuters

Trener Manchester Uniteda Erik ten Hag na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan ni mogel računati na Bruna Fernandesa, ki je bil kaznovan. Prejšnji četrtek sta se poškodovala tudi branilca Raphael Varane in Lisandro Martinez, ki je že končal sezono. To se je zelo poznalo, obramba Angležev je bila zelo slaba.

En-Nesyri kaznoval veliko napako Maguireja
Andaluzijci, ki so bili na Old Traffordu večji del srečanja v podrejenem položaju, so na krilih glasnih navijačev začeli odločno. V 8. minuti je vratar David de Gea podal do Harryja Maguireja. Kapetan rdečih vragov je pod pritiskom podal na nogo Erika Lamele. Žoga se je odbila, sijajni napadalec Youssef En-Nesyri pa jo je z levo nogo poslal v mrežo. Neverjetna napaka Maguireja, ki se je že večkrat izkazal za šibki člen obrambe Manchester Uniteda.

Loic Bade je takoj na začetku drugega polčasa šokiral United. Foto: EPA
Loic Bade je takoj na začetku drugega polčasa šokiral United. Foto: EPA

Zadetek Ocamposa razveljavljen
Angleži niso našli prave igre, gostitelji so bili precej bolj sproščeni, žoga je odlično krožila. Pet minut pred odmorom je po napaki Casemira do žoge prišel Marcos Acuna, ki je z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, Lucas Ocampos pa je zatresel mrežo. Veliko veselje na razprodanem stadionu se še ni pomirilo, ko se je oglasila soba VAR. Acuna je bil v minimalnem prepovedanem položaju in ostalo je pri minimalni prednosti Seville ob odmoru.

Bade z ramenom povišal na 2:0
Na začetku drugega polčasa sta vstopila Marcus Rashford in Luke Shaw. Vsi načrti rdečih vragov so se podrli že v 47. minuti, ko je Ivan Rakitić podal iz kota, Loic Bade pa je žogo zadel z desnim ramenom in v visokem loku je preletela de Geo in se od prečke odbila v mrežo za 2:0.

V 52. minuti so imeli gostitelji že zaključno žogo, ko v gneči pred vrati niso uspeli povišati na 3:0.

De Gea poklonil tretji zadetek
Devet minut pred koncem je Acuna poslal dolgo žogo pred kazenski prostor gostov, de Gea jo je skušal odbiti, a jo je slabo zadel. Odbila se je naravnost do En-Nesyrija, ki jo je z levo nogo s 30 metrov potisnil v prazno mrežo.

Adrien Rabiot je dosegel odločilni zadetek pred 50.000 gledalci na stadionu Jose Alvalade v Lizboni. Foto: Reuters
Adrien Rabiot je dosegel odločilni zadetek pred 50.000 gledalci na stadionu Jose Alvalade v Lizboni. Foto: Reuters

Stara dama odbila vse napade Sportinga
Juventus je prejšnji četrtek na domači zelenici premagal Sporting z 1:0. Tudi tokrat sta bili moštvi enakovredni. Italijani so v Lizboni povedli v 9. minuti, zadel je Adrien Rabiot s petih metrov z levo nogo po podaji Danila. Sporting je izenačil po 20 minutah igre, ko je najstrožjo kazen unovčil Marcus Edwards. Do konca je ostalo pri neodločenem izidu in napredovanja v polfinale se je razveselila stara dama.

Roma v podaljšku strla Feyenoord
Na prvi tekmi med Feyenoordom in Romo so slavili domačini z 1:0. Roma je Olimpicu prednost izničila po uri igre, ko je zadel Leonardo Spinazzola. Nizozemci so izenačili v 80. minuti prek Igorja Paixaa, ki je bil natančen z glavo.

Lorenzo Pellegrini se je izkazal z golom in podajo na rimskem Olimpicu. Foto: Reuters
Lorenzo Pellegrini se je izkazal z golom in podajo na rimskem Olimpicu. Foto: Reuters

Romi je podaljšek priigral Paulo Dybala v 89. minuti. Italijani so v dodatnih 30 minutah nadzorovali potek igre in napredovali po golih Stephana El Shaarawyja in Lorenza Pellegrinija, ki je bil najboljši igralec tekme. Trener Rome Jose Mourinho je v zadnjih minutah kar dirigiral navijačem, Portugalec je bil izjemno zadovoljen.

Leverkusen ni dovolil še enega presenečenja
Čez tri tedne v polfinalu jih čaka Bayer iz Leverkusna, ki je končal pravljico belgijskega Uniona Saint-Gilloise. Farmacevti, ki spomladi blestijo tudi v Bundesligi, so bili po rmeiju na prvi tekmi (1:1) tokrat boljši s 4:1.

Evforični Jose Mourinho je dirigiral navijačem Rome ob koncu podaljška. Foto: Reuters
Evforični Jose Mourinho je dirigiral navijačem Rome ob koncu podaljška. Foto: Reuters

Fiorentina zapravila visoko prednost, a se na koncu le rešila
Napeto je bilo tudi v četrtfinalu Konferenčne lige. Nogometaši Fiorentine so se kljub domačemu porazu proti Lechu iz Poznanja z 2:3 uvrstili v polfinale. V Firencah je sodil Rade Obrenović.

Fiorentina si je na prvi tekmi na Poljskem priigrala lepo prednost 4:1 in si je obetala tekmo rutinsko in mirno pripeljati do konca. A gostje so bili zelo učinkoviti.

Lech je v Firencah povedel že v 9. minuti prek Afonsa Souse. V drugem polčasu so nato udarili z dvema goloma v štirih minutah. Najprej je enajstmetrovko uspešno izvedel Kristoffer Velde, na 0:3 pa je povišal Artur Sobiech. Dobrih deset minut pred koncem je za vijoličasto zasedbo le zadel Riccardo Sottil, vse dvome o napredovanju v polfinale pa je v 92. minuti razblinil Gaetano Castrovilli.

Adams v podaljšku popeljal Basel v polfinale
Prva tekma med Nico in Baselom se je v Švici končala z 2:2, danes pa je dolgo kazalo na francosko zmago. Nico je v 9. minuti v vodstvo popeljal Gaetan Laborde, štiri minute pred koncem rednega dela pa je izenačil Jean-Kevin Augustin in tekmo popeljal v podaljške, kjer so Švicarji slavili z zadetkom Kasima Adamsa v 98. minuti.

Alkmaar napredoval po strelih z bele točke
V Alkmaarju je domači AZ nadigral belgijski Anderlecht. Nizozemci so že po 13. minutah vodili z 2:0 po dveh golih Vangelisa Pavlidisa. A do konca rednega dela se izid ni več spremenil, in ker se je prva tekma končala z enakim izidom so sledili podaljški. Tudi po dodatnih 30 minutah je ostalo pri 2:0, v streljanju enajstmetrovk pa so bili precej bolj zanesljivi domačini, ki so zadeli štirikrat, Belgijci pa le enkrat.

West Ham je odpravil Gent s 4:1 in se bo v polfinalu pomeril z Alkmaarjem.


Evropska liga, četrtfinale, povratne tekme:
SEVILLA - Manchester United 3:0 (1:0) 2:2
En-Nesyri 8., 81., Bade 47.

Sevilla: Bono, Jesus Navas, Bade, Marcao (29./Suso), Acuna (84./Alex Telles), Gudelj, Fernando, Rakitić, Ocampos, En-Nesyri, Lamela (79./Bryan).

Manchester United: de Gea, Wan-Bissaka (46./Shaw), Lindelöf, Maguire, Diogo Dalot, Eriksen (86./Elanga), Casemiro, Sabitzer (68./Fred), Antony, Martial (54./Weghorst), Sancho (46./Rashford).

Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska)


ROMA - Feyenoord * 4:1 (2:1, 0:0) 0:1
Spinazzola 60., Dybala 89., El Shaarawy 101., Pellegrini 109.; Igor Paixao 80.
RK: Gomenez 121./Feyenoord
* - po podaljšku

Roma: Rui Patricio, Mancini, Smalling (78./Celik), Llorente (72./Roger Ibanez), Zalewski (73./Dybala), Cristante, Matić, Spinazzola, Wijnaldum (21./El Shaarawy; 105./Kumbulla), Pellegrini, Belotti (72./Abraham).

Feyenoord: Bijlow, Geertruida, Hancko, Trauner (105./Dilrosun), Hartman (105./Lopez), Szymanski (90./Szymanski), Wieffer (105./Bullaude), Kökcü, Jahanbakhsh (74./Danilo), Gimenez, Idrissi (64./Igor Paixao).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Sporting - JUVENTUS 1:1 (1:1) 0:1
Edwards 20.; Rabiot 9.

Sporting: Adan, Diomande, Coates, Goncalo Inacio (81./Matheus Reis), Ricardo Esgaio, Ugarte, Morita, Nuno Santos (87./Arthur Gomes), Pedro Goncalves, Edwards, Trincao (81./Chermiti).

Juventus: Szczesny, Danilo, Bremer (72./Gatti), Alex Sandro, Locatelli, Cuadrado, Miretti (72./Pogba), Rabiot, Chiesa (78./Kostić), di Maria, Vlahović (72./Milik).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


Union Saint-Gilloise - BAYER LEVERKUSEN 1:4 (0:2) 1:1
Terho 65.; Diaby 2., Bakker 38., Frimpong 61., Hložek 79.

Union St. Gilloise: Moris,Nieuwkoop, Kandouss (46./Terho), Burgess, Machida, Lynen, Teuma (87./El Azzouzi), Lapoussin, Vertessen (32./Adingra), Lazare Amani (81./Puertas), Boniface (81./Nilsson).

Bayer Leverkusen: Hradecky, Tapsoba (59./Kossounou), Tah, Hincapie, Frimpong (71./Adli), Amiri (59./Demirbay), Andrich, Bakker, Diaby (86./Bellarabi), Hložek (86./Azmoun), Wirtz.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 11. maja:
JUVENTUS - SEVILLA

ROMA - BAYER LEVERKUSEN

Povratni tekmi bosta 18. maja. Finale bo v sredo, 31. maja, v Budimpešti na Puskas Areni.


Konferenčna liga, četrtfinale, povratne tekme:
FIORENTINA - Lech Poznanj 2:3 (0:1) 4:1
Sottil 78., Castrovilli 92.; Sousa 9., Velde 64./11-m, Sobiech 69.

AZ ALKMAAR - Anderlecht 0:2
** 6:1 (2:0, 2:0)
Pavlidis 5./11-m, 13.
** - po streljanju 11-m

WEST HAM - Gent 4:1 (1:1) 1:1
Antonio 37., 63., Paqueta 55./11-m, Rice 58.; Cuypers 26.

Nice - BASEL * 1:2 (1:1, 1:0) 2:2
Laborde 9.; Augustin 86., Adams 98.
* - po podaljšku

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 11. maja:
FIORENTINA - BASEL

WEST HAM - AZ ALKMAAR

Povratni tekmi bosta 18. maja. Finale bo v sredo, 7. junija, v Pragi na Fortuna Areni.