Marcos Tavares je v zadnjih sekundah tekme potrdil zmago in napredovanje Maribora v 3. predkrog. Foto: BoBo
Marcos Tavares je v zadnjih sekundah tekme potrdil zmago in napredovanje Maribora v 3. predkrog. Foto: BoBo
Če gledamo prvo in povratno tekmo, sta mreži mirovali 160 minut, nato pa je Luka Zahović po podaji Tavaresa le dosegel zadetek. Foto: BoBo
Zadetka s tekme Maribor – Čihura

Po 70 minutah neučinkovite igre se je odprlo, zadel je Luka Zahović. Gruzijska ekipa je bila po dobljenem golu kot ranjena zver in je kar nekajkrat nevarno zagrozila, v sodnikovem dodatku pa je Marcos Tavares odpravil dvome o zmagovalcu. Pred tednom dni je bilo v Tbilisiju 0:0. Izbrance Darka Milaniča zdaj čaka Rangers, ki je odpravil Osijek. Na prvi tekmi so bili na Hrvaškem z 1:0 boljši Škoti, na povratni tekmi je bilo 1:1, potem ko je Rangerse v 53. minuti v vodstvo popeljal hrvaški nogometaš Nikola Katić. Osijek je izenačil v 89. minuti.

Šuler žogo poslal čez gol
V prvem polčasu je bil Maribor neučinkovit, terenske premoči (56:44) in nekaj resnih priložnosti ni unovčil. V 10. minuti je Zahović pritekel na desni strani, podal v sredino, kjer se je pred gol sprehodil Tavares, vendar z levico ni dobro zadel žoge. V 17. minuti je vratar Dino Hamzić "poletel" v prazno, Tavares je prišel do žoge in jo poslal nevarno pred gol, toda Bajde in Šuler kot da se nista mogla dogovoriti, kdo bi streljal, in nazadnje je Šuler žogo poslal čez gol.

Hamzić ukrotil rafale, sodnik razveljavil gol
Po polovici polčasa je sledila serija mariborskih strelov od daleč. V 26. minuti je najprej poskusil Hotić, ki je meril premalo močno. Nato sta lepo sprožila Bajde in Dervišević (odlični vezist se je vrnil v prvo postavo Maribora), Hamzić pa se je obakrat izkazal. Po desetih minutah drugega polčasa se je le zatresla mreža gruzijske ekipe, toda turški sodnik Halil Umut Meler je zadetek razveljavil. Iz kota je streljal Dervišević, z glavo je dobro meril Ivkovič, sodnik Meler pa je na začudenje vseh dosodil prekršek nad vratarjem Hamzićem.

Po golu se je igra razživela, prečka Derviševića
Ko je več kot 7000 navijačem v Ljudskem vrtu že začelo zmanjkovati potrpljenja, je Mariboru naposled uspelo. Aleks Pihler je dobil skok, Dervišević je podal Tavaresu, ki je duhovito podaljšal do Luke Zahovića, mariborski napadalec pa takšne priložnosti ne zapravlja. Veliko olajšanje v Ljudskem vrtu, toda kaj, ko je Čihura po dobljenem zadetku takoj zapretila in dvakrat je bilo zelo vroče pred vrati Jasmina Handanovića. Obakrat je bil premalo zbran Mišiko Sardališvili. V 83. minuti je Amir Dervišević sprožil sijajen z dvajsetih metrov in stresel prečko.

Mešanović zelo razpoložen
Bolj kot se je tekma bližalo koncu, bolj je bilo dramatično. Za trenutek je zastalo srce domačim navijačem, saj bi lahko turški sodnik dosodil igranje z roko v kazenskem prostoru. Maribor je imel nato po zaslugi Jasmina Mešanovića zaključno žogo, toda Hotić in Zahović nista bila natančna. V 88. minuti je bilo spet vroče pred vrati Maribora, Bukhaidze se je takoj po vstopu v igro znašel sam pred Handanovićem, ki pa je bil dovolj hiter, da je preprečil izenačenje. Ob izteku rednega dela je Mešanović pripravil novo obetavno akcijo, Tavares je podaljšal rezervistu Daretu Vršiću, ki pa v kazenskem prostoru ni bil natančen.

Kapetan potrdil napredovanje
Dramatične minute so se nadaljevale, kmalu je po podaji Vršiča z glavo poskušal Cretu, odrešitev pa je prišla v zadnjih sekundah tekme. Mešanović se je po protinapadu znašel sam pred Hamzićem, vendar se ni odločil za strel, ampak je podal kapetanu Tavaresu, ki je zanesljivo potrdil napredovanje slovenskih podprvakov v 3. predkrog Evropske lige.


EVROPSKA LIGA, 2. PREDKROG, povratna tekma:
MARIBOR - Čihura (GRU) (prva tekma: 0:0)
2:0 (0:0)
7.170; Zahovič 70., Tavares 95.
Maribor: Handanović, Pihler, Šuler, Ivković, Viler, Vrhovec, Dervišević, Bajde (75./Mešanović), Hotić (89./Vršič), Tavares, Zahović (87./Cretu).

Čihura: Hamzić, Čikvaidze (81./Čiklaidze), Mirtshulava, Maisašvili, Čieteišvili, Kahabrišvili (66./Megrelišvili), Kakubava (87./Bukhaidze), Markozašvili, Bugridze, Gabedava, Sardališvili.

Sodnik: Halil Umut Meler (Turčija)

Preostali slovenski predstavniki:
Domžale - UFA (RUS) (0:0)
1:1 (0:0)

STEAUA - Rudar Velenje (2:0)
4:0 (1:0)

Crusaders (S. IRS) - OLIMPIJA (1:5)
1:1 (1:1)

Zadetka s tekme Maribor – Čihura