Selektor Kek in njegovi varovanci so dobili nasprotnike v boju za naslednje evropsko prvenstvo v nogometu. Si bo Slovenija v letu 2023 priigrala drugi nastop na Euru? Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Kek in njegovi varovanci so dobili nasprotnike v boju za naslednje evropsko prvenstvo v nogometu. Si bo Slovenija v letu 2023 priigrala drugi nastop na Euru? Foto: www.alesfevzer.com

Danska, Finska, SLOVENIJA, Kazahstan, Severna Irska in San Marino. Kvalifikacijska skupina H, ki se bo v 10 krogih od marca do novembra 2023 med seboj pomerila za prvi dve mesti, ki prinašata nastop na Euru 2024 v Nemčiji.

"Vedno je tako pri žrebu: zadovoljen ali nezadovoljen, na koncu to ne pomeni nič. Lahko bi bilo boljše ali slabše. Mislim, da je skupina, v kateri lahko tekmujemo. Zagotovo pa skupina, ki zahteva kompaktno, hrabro ekipo, ki bo imela cilj. Vedno nam je cilj se uvrstiti na takšno tekmovanje, kot je Euro 2024," je bil prvi komentar slovenskega selektorja po žrebu kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo v nogometu.

Neugodna medsebojna zgodovina

Na papirju lahka skupina, ki ji manjka zvezdniškega blišča in privlačnosti vsaj ene (vele)sile. Torej lažje delo za Slovence, da se po 14 letih vendarle uvrstijo na novo veliko nogometno tekmovanje? Da in še bolj ne. Vsaj po medsebojni zgodovini sodeč so kroglice v Frankfurtu namenile moški članski nogometni reprezentanci vseeno neugodno skupino: neprivlačno in zgodovinsko težko.

"Točke se bodo delile na vse strani. V prvem trenutku je Danska reprezentanca s svojo prepoznavno filozofijo. O vseh preostalih lahko razglabljamo, ali so slabše ali boljše. Treba se bo predvsem dobro pripraviti, organizirati. Na primer dvakrat smo gostovali v Belfastu, pa smo obakrat imeli težave," se je Matjaž Kek spomnil svojih neljubih spominov na Severne Irce, ki so mu jo dvakrat zagodli v prvem selektorskem obdobju.

Sorodna novica Začetek in konec s Kazahi, z Danci najprej junija v Sloveniji

Ena zmaga, dva remija in osem porazov

Proti Danski, Finski in Severni Irski ima Slovenija namreč na skupno 11 soočenjih zgolj eno zmago. A vsaj ta preblisk proti evropskim severnjakom vliva upanje: 11. oktobra 2008 so Slovenci v Mariboru z goloma Milivoja Novakovića in Zlatka Dedića premagali Severne Irce z 2:0, kar je zaključilo uspešen štart v kvalifikacije za SP 2010, ko so se na koncu slovenski navijači zadnjič razveselili nastopa na velikem odru – mundialu v Južni Afriki.

Ob tem so Slovenci v preteklih obračunih iztržili še en piškav remi brez golov v Belfastu 29. marca 2011 v okviru naslednjih kvalifikacij za Euro 2012. V skorajda pradavnini se je odigralo tudi neodločeno s Finci, ko je bilo na prijateljski tekmi za Bežigradom 28. aprila 1999 1:1, za Slovence pa je zadel Zlatko Zahovič.

Danci so bili mora v kvalifikacijah za SP 1998 (0:2 v Ljubljani in 3:0 v Københavnu), za doslej edini slovenski gol v danski mreži je na zadnjem od štirih soočenj 6. februarja 2008 v Novi Gorici poskrbel Novaković (1:2).

Kek: Razen San Marina so vsi tekmeci nevarni

IZKUPIČEK SLOVENIJE PROTI TEKMECEM ZA EURO 2024

nasprotniktekmezmagaremiporazrazlika v golih
DANSKA40041:11
FINSKA20111:3
KAZAHSTAN0----
SEVERNA IRSKA51132:3
SAN MARINO550020:0

V Ligi narodov strli nordijski urok

"Igra se lahko proti vsakemu, kar smo ne nazadnje dokazali v Ligi narodov. Na papirju bo sledila analiza, s kom se da igrati več ali manj. Skrbi zagotovo dolgo potovanje v Kazahstan. Po drugi strani, vedno ko smo imeli opravka s San Marinom, se je zgodilo nekaj dobrega. Tako so bile kroglice premešane. Sam sem bil zadovoljen, da je bila Slovenija v tretjem bobnu, kar pomeni eno kakovost, predvsem pa moramo razmišljati o sebi in ekipi, o nasprotnikih pa šele, ko pridejo na vrsto."

Po statističnem modelu portala We Global Football se Sloveniji napoveduje 47,88 odstotna verjetnost uvrstitve na Euro 2024. Danska ima kar 99,32 % možnosti za EP, Finska 38,20 %, Severna Irska 12,88 %, Kazahstan 1,72 % in San Marino 0 odstotkov. Foto: Reuters
Po statističnem modelu portala We Global Football se Sloveniji napoveduje 47,88 odstotna verjetnost uvrstitve na Euro 2024. Danska ima kar 99,32 % možnosti za EP, Finska 38,20 %, Severna Irska 12,88 %, Kazahstan 1,72 % in San Marino 0 odstotkov. Foto: Reuters

Vendar sedanja generacija reprezentantov se je nordijskega uroka znebila ravno v letošnji Ligi prvakov, ko so Oblak, Bijol, Čerin in Šeško ter druščina proti Norveški iztržili štiri točke in točko proti Švedski na odločilni tekmi za obstanek v drugem razredu evropskega reprezentančnega nogometa. Slovenija je Ligo narodov sklenila na 25. mestu, torej tik pod virtualnim rezom 24 ekip, za kolikor je prostora na evropskem prvenstvu v nogometu.

Neznanka – dolgo potovanje v osrednjo Azijo

Kazahstan? Dejansko azijska država, ki je od leta 2002 članice Uefe, je ena redkih evropskih reprezentanc, s katero se Slovenija še ni soočila. Od 55 članic Evropske nogometne zveze slovenski moški članski izbrani vrsti ob Kazahstanu manjkajo le soočenja s Portugalsko, Azerbajdžanom, Lihtenštajnom in Andoro.

Vseeno, drugače bi morali pa igrati prijateljske tekme.

Ali bi Kek raje imel skupino s petimi ekipami in ne šestimi?

"Meni je kot selektorju prav, da smo se ognili boljšim, a spoštujem prav vse nasprotnike. Razen San Marina so to vse ekipe, proti katerim lahko izgubiš točke, če nisi pravi. Naš cilj je, da gremo na veliko tekmovanje, a najprej moramo razmisliti o samem sebi," je Kek še enkrat opomnil na temelj morebitnega slovenskega uspeha.

Dobre stvari, ko je bil v skupini San Marino

Za dobro mero je v skupini H torej še San Marino, s katerim je Slovenija odigrala pet tekem in jih vse tudi dobila s skupno razliko v golih 20:0. Z najslabšo evropsko reprezentanco so Slovenci igrali v dveh kvalifikacijskih ciklusih: v uspešnem boju za SP 2010 in v skupini za Euro 2016, kjer se je Slovenija v drugem mandatu Srečka Katanca nato ustavila v dodatnih kvalifikacijah.

"Moraš verjeti vase, zaupam fantom, ki so v zadnjem času dokazali, da so vredni zaupanja. Če bomo pravi, naj tudi drugi razmišljajo o Sloveniji, ne pa da najprej mi razmišljamo o vseh drugih."

RAZPORED TEKEM SLOVENIJE v letu 2023

Četrtek, 23. marca, ob 16.00:
KAZAHSTAN – SLOVENIJA

Nedelja, 26. marca, ob 18.00:
SLOVENIJA – SAN MARINO

Petek, 16. junija, ob 20.45:
FINSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 19. junija, ob 20.45:
SLOVENIJA – DANSKA

Četrtek, 7. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – SEVERNA IRSKA

Nedelja, 10. septembra, ob 20.45:
SAN MARINO – SLOVENIJA

Sobota, 14. oktobra, ob 18.00:
SLOVENIJA – FINSKA

Torek, 17. oktobra, ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – SLOVENIJA

Petek, 17. novembra, ob 20.45:
DANSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 20. novembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN