Matjaž Kek bo Slovenijo popeljal na četrto veliko tekmovanje, drugo pod njegovim vodstvom. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matjaž Kek bo Slovenijo popeljal na četrto veliko tekmovanje, drugo pod njegovim vodstvom. Foto: BoBo/Borut Živulović

Nekaj trenutkov živčnosti je bilo na obračunu s Kazahstanom, zlasti v uvodnih minutah drugega polčasa, ko je zadišalo celo po preobratu, a Kek je ves čas verjel v svoje varovance, bil je prepričan o uspehu. Zdaj bo Slovenijo popeljal še na drugo veliko tekmovanje pod njegovim vodstvom, prvo po svetovnem prevenstvu leta 2010 v Južni Afriki.

Generacija v Mariboru me je naredila boljšega, generacija v Rijeki me je naredila boljšega. Ta generacija me je pa naredila drugačnega.

Matjaž Kek

"Res sem srečen, vesel in ponosen. Ni bilo lahko. Zgodba je trajala kar nekaj let, zahvaljujem se tistim, ki so me pustili pet let. Zgodba je imela veliko temnih strani nogometa. S srečnim koncem, z veseljem, nepopisno radostjo polnih Stožic, tudi vseh, ki so gledali vse skupaj, fantom iskrena hvala! Za zgodbo, ki so jo pisali na svoj način," je v uvodu v pogovoru za Val 202 dejal selektor.

Dodal je: "Rekel sem, da so unikatni. Pa ne, da ne bi spoštoval tiste generacije, ki je šla na svetovno prvenstvo, oziroma Katančeve generacije. To je zopet neki mejnik v slovenskem nogometu, upam, da bomo znali to spoštovati. Mi smo spoštovali to energijo, ki so nam jo Stožice dale. Tako kot jo je Bežigrad dal svoji generaciji, Ljudski vrt svoji generaciji. Danes, ko je bilo najtežje, se je slišalo. Nekako sem ostal miren, zdelo se mi je, da te tekme ne moremo izgubiti. Je bilo pa težko že od vsega začetka. Od žreba dalje smo bili osredotočeni, jasno smo povedali, kaj hočemo."

Ob 16.00 sprejem nogometašev na Kongresnem trgu

Slovenska nogometna reprezentanca se bo po uvrstitvi na evropsko prvenstvo zahvalila navijačem ob 16.00 na Kongresnem Trgu v Ljubljani. Vstop prost, obvezne slovenske zastave, sporoča Nogometna zveza Slovenije.

Veselje nogometašev ob uvrstitvi na prvenstvo stare celine, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Veselje nogometašev ob uvrstitvi na prvenstvo stare celine, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Foto: BoBo/Borut Živulović

Reprezentanca s pravim značajem
Kek je izredno ponosen na nogometaše, ki so v kvalifikacijah pokazali, kot je dejal sam, pravi značaj. Navsezadnje so na 10 tekmah dosegli sedem zmag in zgolj dvakrat izgubili. Novo poglavje slovenske nogometne pravljice je spisano. "To je bil slovenski domači film. S slovenskimi igralci, režiserji, ki jih je bilo kar nekaj. Fantom sem se zahvalil. Imam strokovni štab, ki bi si ga želel vsak trener, selektor na svetu. Tudi nogometna zveza je dala vse, čeprav se pljuva vse povprek. Takšno je naše življenje. Ta slovenski igrani film je bil dobro zrežiran, odigran pa fantastično za oskarja. Ko vidim toliko mladine, toliko otrok ... ko vidim fante, ki so iz mladeničev zrasli v petih letih v moške in so naredili rezultat ... tudi jaz sem v nekem trenutku dvomil. A oni so v kvalifikacijah, kjer smo velikokrat 'viseli', pokazali moč in dobili vse pomembne tekme. To je pravi značaj," je poudaril.

Sam sem najraje na igrišču. Ko se moram z vami (novinarji) družiti po protokolu, mi je slabo. Meni je to muka. Ko se pogovarjam zunaj nekega protokola, sem pa lahko jaz.

Matjaž Kek

V zadnjih letih je imel večkrat občutek, da sedi na zelo vročem stolčku in da kritike postajajo vse glasnejše. Je imel občutek, da je imel giljotino nad glavo? "Vedno. Bilo je nekaj kvalifikacij, ko nismo bili videti dobro, ni bilo prave energije. Ves čas smo ponavljali, selekcionirali in delali, delali, delali. V nekem trenutku je tudi nekdo, ki odloča o vsem skupaj, začutil, da je okrog nas neka energija."

Prav vsakemu bi izrekel hvala za podporo
O morebitnih tekmecih Slovenije na prvenstvu je na novinarski konferenci še povedal: "Meni je vseeno, v katerem bobnu smo, samo da piše gor na kroglici Slovenija. Pogodba se mi izteče z novim letom, z aneksom, da vodim Slovenijo na evropskem prvenstvu, če se s tem strinja NZS. Naj bo jasno, nismo favoriti, a kot sem napovedal, prišel bo tudi dan, da se bo tudi o Sloveniji kaj pomislilo in govorilo. Najraje bi videl, da igramo nekje blizu. Da lahko pride 10, 20 tisoč ljudi na tekmo. Si zaslužijo, prav vsakemu bi izrekel hvala za podporo."

Sklenil je: "Tako se je lep dan prevesil v čudovito noč in upamo, da je ta pozitivna energija, ki smo jo čutili ves čas na igrišču, tudi vam v veselje in ponos. Mislimo, da je Slovenija danes zasijala kot dan, in to je najlepše. Veseli smo, da so tudi nogometaši prispevali k uspehom slovenskega športa."

Sorodna novica Slovenija po 24 letih znova na evropskem prvenstvu!
Slovenija gre na Euro 2024!