Veselje po zmagovitem zadetku Benjamina Verbiča. BoBo/Borut Živulović
Veselje po zmagovitem zadetku Benjamina Verbiča. BoBo/Borut Živulović

Varovanci Matjaža Keka so storili dovolj za uvrstitev na prvenstvo stare celine. Na tekmi zadnjega kroga kvalifikacij so proti Kazahstancem potrebovali vsaj točko – na koncu so osvojili vse tri.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V prvem polčasu so bili Slovenci boljši tekmec, svojo premoč pa so okronali v 41. minuti, ko je bil z 11 metrov natančen Benjamin Šeško. A na uvodu drugega polčasa je sledila streznitev, gostje so ekspresno izenačili, kaj kmalu bi se lahko zgodil celo preobrat.

Slovenci so se pobrali. Čeprav so na trenutke še vedno naredili nekaj napak v obrambi, nikoli niso zares popustili, do konca so iskali zmagoviti zadetek, pet minut pred iztekom rednega dela ga je našel rezervist Benjamin Verbič.

Slovenska nogometna reprezentanca bo tako drugič zaigrala na evropskem prvenstvu, prvič po letu 2000. Na veliko tekmovanje se bo uvrstila četrtič, po Euru 2000 ter svetovnih prvenstvih v letih 2002 in 2010.

Slovenci mirno začeli tekmo
Prvo polpriložnost na tekmi je v 7. minuti zapravil povratnik po poškodbi Petar Stojanović, ki je po podaji Andraža Šporarja sprožil z razdalje in žogo poslal mimo gola. V uvodnih minutah sta ekipi igrali nekoliko zadržano, kar je bilo razumljivo, glede na to, kaj je bilo vse na kocki. V 12. minuti je Stojanović s predložkom v kazenskem prostoru našel Jana Mlakarja, ki je z glavo sprožil čez gol. Ta je z glavo nekaj minut pozneje nenatančno sprožil še enkrat, tokrat je iz kota podal Adam Gnezda Čerin.

Benjamin Šeško je Slovenijo popeljal v vodstvo z 11 metrov ob izteku prvega polčasa. Foto: BoBo/Borut Živulović
Benjamin Šeško je Slovenijo popeljal v vodstvo z 11 metrov ob izteku prvega polčasa. Foto: BoBo/Borut Živulović
Adam Gnezda Čerin je bil najbolje ocenjeni igralec v Stožicah. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Adam Gnezda Čerin je bil najbolje ocenjeni igralec v Stožicah. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Šackij preprečil veselje Karničniku
Kazahstanci so bili dobro postavljeni v obrambi, čakali so na svojo priložnost iz hitrih (proti)napadov, ena se jim je ponudila v 28. minuti, ko je povsem neovirano z glavo v kazenskem prostoru ustrelil Islam Česnokov, a je bil Jan Oblak dobro postavljen. V 33. minuti je končno zadišalo po zadetku. Po lepi globinski podaji se je iz oči v oči z vratarjem Igorjem Šackijem znašel Žan Karničnik, kazahstanski čuvaj mreže je žogo odbil v kot. Kmalu zatem je bilo napeto tudi pred vrati Slovenije: kapetan Abzal Bejsebekov je z roba kazenskega prostora sprožil nevaren nizek strel v desni kot, a je bil Oblak oprezen in je poskus ubranil.

Šeško natančen z 11-m
V končnici polčasa pa so polne Stožice le dočakale slovenski zadetek. Gostujoči branilec Jan Vorogovskij si je privoščil veliko napako, v kazenskem prostoru je podrl Petra Stojanovića. Glavni sodnik Szymon Marciniak sprva ni dosodil ničesar, nato pa si je ogledal posnetek VAR in hitro pokazal na belo točko, s katere je Benjamin Šeško vratarja poslal v napačno smer za 1:0. Z minimalno prednostjo so Kekovi varovanci tudi odšli na odmor.

Petar Stojanović je gostujočim branilcem vso tekmo povzročal ogromno preglavic, Sloveniji je priboril tudi najstrožjo kazen. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Petar Stojanović je gostujočim branilcem vso tekmo povzročal ogromno preglavic, Sloveniji je priboril tudi najstrožjo kazen. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Orazov izenačil na 1:1
Drugega polčasa nato ne bi mogli slabše začeti. Trenutek nepozornosti in Kazahstan je izenačil. Z desne strani je nizko podal Maksim Samorodov, Ramazan Orazov pa je zadel s strelom iz v daljši kot za 1:1. Hladna prha za vse na stadionu, ki bi bili kmalu zatem skoraj priča preobratu, a se je domača obramba nekako izvlekla.

Bijol nevarno sprožil iz bližine
Slovenci so nato strnili vrste v obrambi in znova prevzeli pobudo na sredini igrišča. V 53. minuti je Gnezda Čerin odlično izvedel prosti strel, meril v zgornji levi kot in ogrel vratarjeve dlani, po uri igre je iz neposredne bližine po zmedi, ki je v kazenskem prostoru Kazahstana nastala iz prekinitve, poskusil še Jaka Bijol, a je ostalo pri 1:1.

Rezervist Verbič junak srečanja
Igra Slovenije v drugem polčasu ni bila prepričljiva, prikradle so se napake, Kazahstanci so zavohali svojo priložnost, ki pa je na veliko olajšanje zbrane množice navijačev ostala neizkoriščena. V 72. minuti je Jana Mlakarja na zelenici zamenjal Benjamin Verbič, ki se je v končnici tekme izkazal z zmagovitim zadetkom. Po hitrem protinapadu je proti vratom prodrl z leve strani in s plasiranim strelom v malo mrežico poskrbel za val navdušenja. 2:1!

Slovenci tokrat niso dovolili več izenačenja, tudi Kazahstanci niso imeli več moči za morebitno vrnitev ali celo preobrat, slavje se je lahko počasi začelo.

Zadetki s tekme Slovenija - Kazahstan
Euro 2024 na Televiziji Slovenija!

Televizija Slovenija je pridobila pravice za prenašanje tekem evropskega prvenstva. Na naših programih si boste lahko ogledali po eno tekmo na dan. To seveda pomeni, da boste na TV Slovenija videli tudi vsa srečanja slovenske reprezentance.


Kvalifikacije za EP 2024

Skupina H

SLOVENIJA – KAZAHSTAN 2:1 (1:0)
16.432; Šeško 41./11-m, Verbič 86.; Orazov 48.

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (87./Drkušić), Stojanović (92./Gorenc Stanković), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (72./Verbič), Šporar (87./Kurtić), Šeško.

Kazahstan: Šackij, Malij, Bistrov, Maročkin, Alip, Vorogovskij, Česnokov (81./Sviridov), Bejsebekov (81./Tapalov), Kuat (64./Kenesov), Orazov, Samorodov (92./Ajmbetov).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


SEVERNA IRSKA – DANSKA 2:0 (0:0)
Price 60., Charles 81.

SAN MARINO – FINSKA 0:2 (0:0)
Soiri 50., 58.