Na prvih 17 ligaških tekmah sezone je zaman sprožil 25 strelov, od tega 17 zunaj kazenskega prostora, nato pa je Sandi Lovrić zrežiral in končal protinapad v Firencah. Foto: AP
Na prvih 17 ligaških tekmah sezone je zaman sprožil 25 strelov, od tega 17 zunaj kazenskega prostora, nato pa je Sandi Lovrić zrežiral in končal protinapad v Firencah. Foto: AP

Na gostovanju Udineseja pri Fiorentini v 20. krogu je v 10. minuti Lovrić najprej ukradel žogo in jo podal Lorenzu Lucci, ki mu je vrnil podajo. Potem ko je pretekel pol igrišča, je slovenski reprezentant preigral Luco Ranierija in z diagonalnim strelom v desno zatresel domačo mrežo. Izreden protinapad za prvi ligaški gol sezone 2023/24 in prvi zadetek po pokalnem golu na začetku sezone v avgustu.

V 73. minuti je Sandi Lovrić znova prestregel žogo, si izmenjal podajo z Ehizibuejem in mimo dveh nasprotnikov odločno prodrl po desnem krilu ter z natančno podajo v osrčju kazenskega prostora našel Floriana Thauvina za vodstvo Videmčanov z 2:1. Podaja za zadetek na tretji tekmi zapored za številko 4. A nespametna roka gostov v končnici tekme je prinesla Fiorentini najstrožjo kazen za končnih 2:2.

"Na osebni ravni sem zelo zadovoljen, vendar je v meni nekaj jeze, ker nismo zmagali. Prvi polčas smo odigrali zelo dobro, lahko bi povedli z 2:0 ali 3:0. Naučiti se moramo bolje izkoristiti svoje priložnosti. Če ob polčasu vodiš z 2:0, je tekma potem čisto drugačna. Vendar zdaj ne moremo ničesar spremeniti. Se moramo še izboljšati, vendar smo na pravi poti," je po tekmi za videmsko televizijo TV12 povedal igralec tekme, 25-letni avstrijsko-hrvaški Slovenec.

Izreden protinapad Lovrića za prvi ligaški gol sezone (in tretja zaporedna podaja od 1:44)

Najboljša tekma v Serii A

Po koncu nedeljske tekme na stadionu Artemio Franchi v Firencah ni bilo dvoma, kdo je bil igralec tekme. Golu in podaji je dodal še dve ključni podaji, dobil je štiri odpetih preigravanj in sedem od enajstih dvobojev. Z algoritemsko oceno 8,5 po Sofascorju je slovenski osrednji vezist prikazal najboljšo tekmo, odkar igra v Serii A, kjer je po letu in pol igranja zdaj pri 55 tekmah in 6 golih ter 9 asistencah.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Celotni letošnji napadalni učinek (gol in tri podaje) je Lovrić prispeval na zadnjih treh tekmah, ko je bil vselej med najboljšimi posamezniki zeber, ki se krčevito borijo za obstanek. Udinese je po remiju pri Fiorentini že pri 12 neodločenih izidih, kar je daleč največ v najboljših petih ligah. Doma in v gosteh imajo Furlani identičen izkupiček: 1-6-3 za po devet točk. V celotni sezoni pa belo-črni na lestvici še niso bili višje kot 15. Trenutno so na 16. mestu, dve točki nad območjem izpada.

Velika rezerva za slovensko vrsto

A z razigranim Lovrićem na sredini se krepi optimizem, četudi bi Juventus s 25 milijoni evrov odškodnine prepričal vodstvo kluba, da proda osrednjega vezista Lazarja Samardžića, 21-letnega reprezentanta Srbije.

Razigrani vezist bi prav prišel tudi Sloveniji, pri kateri je med zadnjimi uspešnimi kvalifikacijami sicer izgubil mesto v udarni enajsterici, hkrati pa je Lovrić predstavljal največjo rezervo. Tekma proti Fiorentini je prikaz, kako neposreden in agresiven z mislijo na protinapad je lahko v igri podrejenega moštva.

V sistemu novega trenerja Cioffija igra Lovrić desnega osrednjega vezista v postavitvi 3-5-1-1. Na zadnjih tekmah je izstopal s takojšnjo preusmeritvijo in gradnjo protinapadov, na čemer gradi Udinese svojo igro v boju za obstanek. Foto: AP
V sistemu novega trenerja Cioffija igra Lovrić desnega osrednjega vezista v postavitvi 3-5-1-1. Na zadnjih tekmah je izstopal s takojšnjo preusmeritvijo in gradnjo protinapadov, na čemer gradi Udinese svojo igro v boju za obstanek. Foto: AP

Prepričal novega trenerja

Sezono 2023/24 je Lovrić začel v udarni postavi Udineseja, začel je šest od prvih sedmih prvenstvenih krogov, a po nepotrebni izključitvi pri Empoliju na začetku oktobra in utrujenosti po oktobrski reprezentančni akciji ter hkratni trenerski menjavi v klubu je pristal med rezervisti. Šestkrat zapored je vstopil s klopi, sredi decembra pa ga je Gabriele Cioffi vrnil v začetno postavo, iz katere se Lovrić ne pusti več izriniti. "Lovrić? Sandi je prav tako pomemben kot drugi. Zelo sem vesel zanj, da je dosegel gol," je po tekmi na kratko komentiral Cioffi.

V naslednjem, 21. krogu čaka Udinese doma Milan, proti kateremu so dosegli svojo prvo od zgolj dveh zmag v Serii A.