Luki Elsnerju in njegovemu Amiensu grozi izpad v drugo ligo. Foto: EPA
Luki Elsnerju in njegovemu Amiensu grozi izpad v drugo ligo. Foto: EPA

37-letnik se je z Lukom Petričem pogovarjal o ovirah, ki jih novi koronavirus predstavlja za delovanje velikega profesionalnega kluba.

Pri svojih igralcih skuša ohranjati motivacijo za individualne treninge tudi tako, da vnaša tekmovalni naboj v njihove vadbe. Čeprav zdaj ni nogometa, pa bi lahko bilo to obdobje zelo pomembno, saj se postavljajo temelji za morebiten konec sezone.

Vse poteka prek videokonference
Tako kot v Sloveniji se je tudi v Franciji v preteklih dneh ustavilo javno življenje. Ljudje ne zapuščajo svojih domov, podobno kot v mnogih podjetjih – pa skušajo tudi v nogometnih klubih na daljavo, s pomočjo tehnologije – čim več urediti. Luka Elsner je prejšnje poletje prevzel francoskega prvoligaša iz Amiensa.

"Prek videokonference ostajam v stiku s svojimi sodelavci. To mi vzame kar nekaj časa, ker moramo sproti urejati individualne programe, nadzorovati igralce in sproti pomagati pri vseh vprašanjih, hkrati pa ohraniti velik del motivacije, ker vemo, da se bo ta zadeva enkrat končala in bomo morda že konec maja spet igrali tekme," je povedal Elsner.

Prekinili pogodbe z igralci in zaposlenimi
Klubski pogon pa ni ohromljen le zaradi tega, ker se ljudje ne morejo sestati in so skupni treningi onemogočeni. Ker ni tekem, ni velikega dela prihodkov, tistih od prodaje vstopnic in predvsem od televizijskih pravic. Mnogi klubi – med njimi tudi Amiens – so zaradi tega prekinili pogodbe z večino zaposlenih.

"Vsi pričakujejo denar od TV-pravic, kar je v tem trenutku vprašljivo. Klubi so dali igralce in večino osebja na državno nadomestilo. Seveda se postavlja vprašanje, kako naprej, a poskušamo ostati pozitivni in upamo, da se bo tekmovanje v bližnji prihodnosti nadaljevalo. Je pa to seveda najmanj pomembno v tem trenutku, saj vsak dan gledamo, kako se zdravniki borijo za življenja v zdravstvenih ustanovah," je povedal Elsner.

Tekmovanje v teku prek GPS-a
Ker klubi ne plačujejo svojih igralcev – pa to tudi pomeni, da jim ne morejo zapovedati, kako in kdaj morajo trenirati. Lahko pa jim svetujejo, kako čim bolje prebroditi osamitev in ohraniti kondicijo tudi tako, da na daljavo spodbujajo njihov tekmovalni naboj. "Položaj je zelo nenavaden in v nobenih knjigah ne piše, kako je treba ravnati v tem primeru. Mi smo popolnoma omejeni izključno na individulno dejavnost, torej tek v bližini doma in ta tek naj ne bi trajal prav dolgo. Vsi moramo imeti papir, potrdilo, da smo šli ven ohranjat fizično kondicijo. To nam omejuje, kaj lahko počnemo. Smo pa poskušali izvedeti, kaj imajo fantje na razpolago doma, kakšno opremo imajo, in temu tudi prilagodili individualne treninge. Zdaj skušamo prek aplikacij vzpostaviti nekakšno tekmovanje, da bi dve, tri ekipe prek GPS-a tekmovale v teku in nabirale točke, da ohranimo neko stopnjo tekmovalnosti in motivacije ter da tako zapolnimo dneve. Je pa to vse narejeno na podlagi ponudbe, in ne obveze, saj naši nogometaši niso več plačani od kluba, ampak bo del njihovih prihodkov pokrila država," je povedal Elsner.

To obdobje brez nogometa pa bi bilo lahko izjemno pomembno za morebitno nadaljevanje sezone. Ker je vse drugače in se bodo klubi na različne načine postavili zoper trenutne ovire, lahko pride do precejšnjih odstopanj med tistimi, ki bodo ta čas dobro izkoristili, in tistimi, ki ga ne bodo. "Obdobje treningov pred novim začetkom prvenstva, če ta le bo, bo kratko in zaradi tega morajo igralci zdaj toliko bolj delati. V tem obdobju negotovosti lahko mi naredimo največjo razliko v primerjavi z drugimi klubi," dodaja Elnser.

Najbolj poštena bi bila razširitev lige
Amiens je 19. v francoskem prvenstvu, sedem točk od mest, ki zagotavljajo obstanek. Velika večina upa, da bo prvenstvo odigrano in regularno končano. Elsner pravi, da bi klubi potrebovali 10 do 14 dni časa za kratke priprave pred nadaljevanjem – če pa bo prekinitev predolgo trajala in se sezona ne bo mogla končati, si Elsner želi, da bi bila francoska prva liga razširjena v naslednji sezoni.

"Veliko je težkih scenarijev, ki bi bili nepravični do nekaterih klubov. Če bi mene vprašali, bi skušal urediti položaj tako, da bo kar najmanj prizadetih. Morda bi bilo najbolje razširiti prvo ligo, da bi lahko v njej igrali tisti, ki so si to zaslužili, in tisti, ki so imeli možnost za obstanek. To za sabo potegne veliko vprašanj. Položaj je izreden, kar bo odločila liga, moramo sprejeti. V nobenih besedilih ne piše, kaj sledi v takih razmerah. Upam, da bomo prvenstvo končali, tudi če se zavleče v sam julij. Bomo pač stisnili koledar za naslednjo sezono," še dodaja Elsner.

Elsner pričakuje, da bo v dveh tednih znan okvirni načrt z različnimi časovnicami, kdaj in kako končati prvenstvo. Do konca je ostalo še deset krogov. Amiens od začetka novembra resda ni zmagal, optimizem pa so ohranjale točke dobre predstave proti najboljšim. Amiens je doma proti PSG-ju vodil s 3:0, po štirih prejetih zadetkih pa si je v sodnikovem podaljšku zagotovil točko, neodločen izid pa je izsilil tudi v Marseillu, potem ko je deset minut pred koncem zaostajal z 2:0.

Nezadovoljen s sezono, a upajoč na preobrat
"S trenutnim položajem na lestvici sem seveda nezadovoljen. Za sabo imamo res težko obdobje. Vmes je prvenstvo prineslo veliko upanja, nato pa veliko razočaranja, kajti bili smo sposobni odigrati vrhunske tekme proti najmočnejšim v ligi – govorim o PSG-ju, Marseillu, Lyonu – nato pa izgubiti doma proti neposrednim tekmecem za obstanek. Sedem, osem tekem na začetku sezone je bilo obdobje, ki je bilo edino res pozitivno. Nismo bili sposobni dobro igrati tekem, ki so bile res pomembne. Tu ne gre za dejavnik sreče. Ko smo bili neobremenjeni, smo igrali dobro in velikim ekipam predstavljali težavo. Pred nami je še deset tekem, upam, da jih bomo lahko odigrali. Veliko dobrih tekem bi morali odigrati doma. Naredili smo vse, da bi to situacijo spremenili skozi energijo. Angažirali smo tudi športnega psihologa, spremenili nekaj stvari v tehničnem štabu. Veliko sem doživel, si nabral ogromno izkušenj, ampak tega v tem trenutku ne razmišljam. Izkušnje odpelješ s seboj, ko se vse skupaj konča. Zdaj je vse usmerjeno k rešitvi zahtevnega položaja," je še povedal Elsner.

Pogovor z Luko Elsnerjem