Emmanuel Sabbi je s svojima prvima goloma v Franciji potopil Nico in omogočil Le Havru četrto zmago sezone. Foto: Reuters
Emmanuel Sabbi je s svojima prvima goloma v Franciji potopil Nico in omogočil Le Havru četrto zmago sezone. Foto: Reuters

Le Havre pod vodstvom Luke Elsnerja je šel v 16. krog Ligue 1 s štirimi tekmami brez zmage in enim samim uspehom v zadnjih devetih krogih. V tem skoraj trimesečnem obdobju je klub iz Normandije dosegel zgolj tri gole, a tokrat se jim je odprlo v napadu. Na drugi strani je stala Nica, najresnejši tekmec serijskega prvaka PSG-ja, ki je v 15 krogih prejela zgolj šest zadetkov.

Junak tekme Američan

Svoja prva dva gola v Franciji je dosegel Emmanuel Sabbi, občasni reprezentant ZDA. Prvič je bil natančen že v 5. minuti, nato pa še v 35. minuti. V prvem delu so gostitelji zadušili vse resne napade gostov, katerih posest žoge je bila jalova. Na začetku drugega polčasa je z 11-m na 3:0 povišal Mohamed Bayo in tekma je bila odločena. Po iskricah v 81. minuti sta bila na obeh straneh izključena glavna petelina Samuel Grandsir in Jean-Clair Todibo. Za malce utehe pri gostih je v sodnikovem dodatku poskrbel Tom Louchet z znižanjem na 3:1.

Luka Elsner uspešno vodil Le Havre, ki je zdaj bližje boju za uvrstitev v Ligo prvakov kot boju za prvoligaški obstanek, kar je osnovni cilj v sezoni 2023/24. Foto: Twitter
Luka Elsner uspešno vodil Le Havre, ki je zdaj bližje boju za uvrstitev v Ligo prvakov kot boju za prvoligaški obstanek, kar je osnovni cilj v sezoni 2023/24. Foto: Twitter

Ugnal klub, s katerim je zrastel

Nica je klub v lasti Jima Ratcliffa, najbogatejšega Britanca, katerega slovenska športna javnost pozna kot lastnika kolesarke ekipe Ineos Grenadiers, nogometno pa je blizu lastniškega prevzema Manchester Uniteda.

A Nica je tudi Elsnerjev klub! Ko je Marko Elsner leta 1987 odšel iz Crvene zvezde v tujino, je izbral Azurno obalo, kjer je uspešno preigral pet sezon in se tam tudi ustalil. Luka Elsner je od 5. leta dalje tako živel v Nici, bolj ali manj na stadionu Du Ray, kjer se je naučil nogometa, skozi šolanje pa je njegovo navijaško srce utripalo za domači Le Gym. Kot navijač je bil na tribunah Parka princev v Parizu, ko je Nica osvojila pokal Francije leta 1997 po streljanju 11-m proti Guingampu.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Lyon v Monacu do prepotrebne zmage

Zdaj je na račun svojega kluba iz otroštva in mladosti popeljal povratnika med francosko elito nazaj v zgornjo polovico lestvice – na 9. mesto, kar močno presega pričakovanja v Le Havru. Od boja za obstanek bežijo za šest točk, potem ko se je na prvi sobotni tekmi zgodilo presenečenje.

Tretjeuvrščeni Monaco je gostil največje razočaranje sezone Lyon. Padli velikan se je krčevito branil v kneževini in nato v 85. minuti dočakal zmagoviti preblisk, za katerega je poskrbel Jeffinho. Oživitev upanja, da se Lyon lahko ogne izpadu, hkrati pa usluga vodilnemu PSG-ju, katerega prva zasledovalca sta izgubila.


FRANCOSKO PRVENSTVO, 16. KROG

MONACO – LYON 0:1 (0:0)
Jeffinho 85.

LE HAVRE – NICE 3:1 (2:0)
Sabbi 5., 35., Bayo 51./11-m; Louchet 91.
RK: Grandsir 81.; Todibo 81.

LENS – REIMS 2:0 (1:0)


NANTES – BREST 0:2 (0:0)

LORIENT – STRASBOURG 1:2 (0:1)

METZ – MONTPELLIER 0:1 (0:1)

TOULOUSE – RENNES 0:0

MARSEILLE – CLERMONT 2:1 (2:0)

LILLE – PARIS SG 1:1 (0:0)
David 93.; Mbappe 66./11-m


LESTVICA