Luka Elsner se bo z Amiensom verjetno preselil v drugo ligo. Foto: EPA
Luka Elsner se bo z Amiensom verjetno preselil v drugo ligo. Foto: EPA

Kar 23 glasov je bilo proti povečanju lige na 22 ekip, dva pa sta bila vzdržana. Francosko prvenstvo je edino od največjih petih v Evropi, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo nadaljevalo, 30. aprila so ga predčasno zaključili. Prvak je že sedmič v zadnjih osmih letih postal Paris Saint-Germain.

Na zadnjih dveh mestih sta bila Amiens, ki ga vodi Luka Elsner, in Toulouse, a sta se na odločitev o izpadu v drugo ligo pritožila na francosko vrhovno sodišče. To je 9. junija ugodilo pritožbi klubov. Sodišče je vodstvo lige in tamkajšnjo krovno nogometno organizacijo tedaj obvestilo, da sestavita format lige, v kateri bo 22 ekip, dve več kot običajno.

Francoska nogometna zveza bo o tem glasovala 26. junija.

Tri milijone evrov kazni Uefe za Marseille
Marseille bo moral zaradi kršenja finančnega fair playa plačati tri milijone evrov kazni. Zaradi kršitev iz lanskega leta bo v naslednjih dveh sezonah (2020/21 in 2021/22) dobil tudi 15 odstotkov manj denarja za sodelovanje v evropskih klubskih tekmovanjih.

Ob denarni kazni je dobil tudi takšno, ki se bo poznala na igrišču. Marseille bo imel lahko na seznamu za naslednje tri evropske sezone (2020/21, 2021/22 in 2022/23) največ po 23 igralcev.

Marseille, ki je bil drugi v ligi, preden so konec aprila dokončno odpovedali zaključek sezone, pa se je izognil kazni izključitve iz evropskih tekmovanj. Grozila mu je zaradi precej presežene največje določene izgube.

Zaradi izgube 78,5 milijona evrov v sezoni 2017/18 je klub znižal proračun in plače igralcem ter obljubil, da potem ne bo presegel 50 milijonov negativnega stanja, kar pa se je z 91 milijoni minusa zgodilo že v sezoni 2018/19.

Klub se je branil z argumenti, da je lastnik Frank McCourt od oktobra 2016 že opravil obsežna vlaganja v višini približno 250 milijonov evrov ter da se negativno stanje umirja, kar pa ni v celoti prepričalo posebne komisije Uefe.