Tio Cipot je v letošnji sezoni odigral 18 tekem v Prvi ligi in dosegel dva gola ter prispeval dve podaji. Foto: www.alesfevzer.com
Tio Cipot je v letošnji sezoni odigral 18 tekem v Prvi ligi in dosegel dva gola ter prispeval dve podaji. Foto: www.alesfevzer.com

Ob predstavitvi Joaa Moutinha je prestop Tia Cipota potrdil športni direktor Spezie Stefano Melissano. Kot je poročal italijanski prestopni guru Gianluca di Marzio, bo Spezia za Cipota odštela 700.000 evrov odškodnine, nogometaš pa je z italijanskim prvoligašem podpisal pogodbo za štiri leta in pol.

Tio Cipot, ki bo aprila dopolnil 20 let, velja za ustvarjalnega nogometaša sredine igrišča. O njegovem odhodu v Italijo se je govorilo že dlje časa, v Murski Soboti so navajali, da bodo s prodajo mladega reprezentanta Slovenije zaslužili okoli milijon evrov. Vseeno je tudi odškodnina 700 tisoč evrov nov rekord Mure, ki je predtem najdražje prodala Tomija Horvata, Ta je poleti za 550 tisoč evrov prestopil v Sturm iz Gradca.

Zadnje leto v prvi postavi Mure

Nadarjeni vezist je pri Muri med člani debitiral ob koncu sezone 2019/20, v šampionski sezoni 2020/21 je zaigral na štirih ligaških tekmah, nato pa je postal standardni član udarne postave čarno-bejlih. Za Muro je zbral 45 tekem med člani, pri čemer je prispeval 4 gole in 3 podaje, medtem ko je bil pri mlajših selekcijah precej nevaren strelec. To je dokazal pri mladinski reprezentanci Slovenije, saj je ob septembrskem debiju proti Bosni in Hercegovini zadel kar dvakrat.

Zdaj je mlajši brat Kaia Cipota in sin Fabijana Cipota dokončno postal član Spezie, ki po polovici italijanskega prvenstva v Serii A zaseda 15. mesto med 20 ekipami. Točkovno ima klub iz pristaniškega mesta La Spezia v Liguriji sicer lepih devet točk zaloge pred zadnjo trojico.

Sedmi Slovenec v letošnji Serii A

V elitni italijanski ligi so sicer v tekoči sezoni že igrali Samir Handanović pri Interju, Petar Stojanović in Lovro Štubljar pri Empoliju, Martin Turk pri Sampdorii ter Jaka Bijol in Sandi Lovrić pri Udineseju.

V Italijo se k prvoligašu Lecceju, a za zdaj k njegovi mladi zasedbi, seli tudi 18-letni up sežanskega Tabora Tom Kljun. Po Transfermarktu Kljunovo tržno vrednost ocenjujejo na 200.000 evrov, kolikšna je odškodnina Sežancem, pa ni znano.