Jose Mourinho je v slabih treh letih vodenja Rome na 138 tekmah iztržil 68 zmag in 30 remijev ter doživel 40 porazov ob razliki v golih 215:147. Foto: Reuters
Jose Mourinho je v slabih treh letih vodenja Rome na 138 tekmah iztržil 68 zmag in 30 remijev ter doživel 40 porazov ob razliki v golih 215:147. Foto: Reuters

Mourinho in njegov trenerski štab je vodil Romo od maja 2021, zdaj pa se poslavljata od italijanske prestolnice po zadnjih dveh porazih in zdrsu na 9. mesto italijanskega prvenstva.

Roma je v sredo izgubila pokalni obračun z mestnim tekmecem Laziem (0:1), nato pa v nedeljo klonila pred Milanom (1:3). Štirje porazi na zadnjih sedmih tekmah in dokončna izguba stika z vrhom lestvice sta ustvarila izreden pritisk. Navijači so zahtevali spremembo, mediji pa napovedovali, da so Mourinhu štete ure.

Osvojil Konferenčno ligo, finalist Evropske lige

Na koncu je odločal lastnik – ameriška družina Friedkin, ki je privolila v trenersko menjavo. Karizmatični trener, ki je pred tem v karieri deloval pri Chelseaju, Interju, Real Madridu in Manchester Unitedu ter Portu, je rumeno-rdeče popeljal do zmage v Konferenčni ligi 2022, nato pa lani spomladi do finala Evropske lige. V italijanskem prvenstvu Mourinho ni bil tako uspešen, saj je obakrat z Romo osvojil šesto mesto in ostal brez tako želene Lige prvakov.

Poteza v interesu kluba

"Radi bi se zahvalili Joseju v imenu vseh nas v Romi za njegovo strast in trud od njegovega prihoda v klub. Vedno bomo imeli lepe spomine na njegovo službovanje pri Romi, a verjamemo, da je takojšnja sprememba v najboljšem interesu kluba," sta za klubsko spletno stran povedala lastnika Dan in Ryan Friedkin.

Vodstvo kluba je hitro ukrepalo in uresničilo svojo prvo željo. Daniele De Rossi, nekdanji dolgoletni igralec kluba in legenda za navijače, je že imenovan za novega, a začasnega trenerja Rome. 44-letni De Rossi je na 616 tekmah za Romo v 18 sezonah med letoma 2001 in 2019 zadel 63 golov in velja za drugega najbolj uspešnega v zgodovini kluba, za Francescom Tottijem.

Mourinho po slabih rezultatih odhaja iz Rome