Predsednik argentinske nogometne zveze Claudio Tapia (v sredini) na novinarski konferenci v Buenos Airesu. Foto: Reuters
Predsednik argentinske nogometne zveze Claudio Tapia (v sredini) na novinarski konferenci v Buenos Airesu. Foto: Reuters

Urugvaj in Argentina sta kandidaturo prvič najavila julija 2017, oktobra istega leta se jima je pridružil Paragvaj, februarja 2019 pa še Čile.

Predsednik argentinske nogometne zveze Claudio Tapia je izrazil upanje, da se bo SP ob stoletnici vrnil na celino, kjer so ga organizirali prvič. Urugvaj je bil namreč gostitelj prvega SP-ja leta 1930. Čile je SP gostil leta 1962, Argentina pa leta 1978.

"Imamo možnost, da gostimo SP, to so sanje vseh Južnoameričanov. Ne samo zaradi obletnice, ampak zaradi strasti, s katero doživljamo nogomet," je dejal Tapia.

Njegovim besedam se je pridružil tudi predsednik južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) Alejandro Dominguez: "Prepričani smo, da je Mednarodna nogometna zveza Fifa dolžna počastiti spomin na tiste, ki so pred nami omogočili prvi SP."

Obstaja sicer tudi možnost, da se njihova kandidatura razširi na pet držav. Argentinski predsednik Alberto Fernandez je namreč na Twitterju objavil, da bodo h kandidaturi povabili še Bolivijo.

Kot je znano, se je argentinska nogometna reprezentanca decembra v Katarju veselila tretjega naslova svetovnega prvaka.

Leta 2026 bodo SP gostile ZDA, Mehika in Kanada, za SP 2030 pa sta skupno kandidaturo že potrdili tudi Španija in Portugalska, ki naj bi se jima pridružila Ukrajina. Kandidaturo naj bi vložila še Maroko in Savdska Arabija.