Steffen Baumgart je zelo uspešno vodil Köln dve sezoni, letos pa ni šlo nič po načrtih in v spomladanskem delu ne bo več sedel na klopi kozličkov. Foto: EPA
Steffen Baumgart je zelo uspešno vodil Köln dve sezoni, letos pa ni šlo nič po načrtih in v spomladanskem delu ne bo več sedel na klopi kozličkov. Foto: EPA

Fifa je konec marca Kölnu prepovedala podpisovanje igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih, vzrok za kazen pa so bile kršitve pri podpisu pogodbe z mladim slovenskim napadalcem Jako Čubrom Potočnikom, nekdaj članom Olimpije.

Köln je lani januarja podpisal pogodbo s takrat 16-letnim Čubrom Potočnikom, a pri tem kršil pravila. Fifa je Kölnu naložila plačilo odškodnine v višini 51.750 evrov zaradi neupravičene enostranske prekinitve pogodbe. To pa je bilo precej manj od milijonskih zneskov, ki si jih je od tega procesa obetala Olimpija.

Čuber Potočnik, ki igra v Kölnovi ekipi do 19 let in je to sezono dosegel osem golov na 14 tekmah, je prejel štirimesečno prepoved igranja nogometa. Na igrišča se je vrnil avgusta.
Kluba in igralec so se nato v dovoljenem roku 21 dni pritožili na Cas, ki je danes podal končne odločitve za vse tri vpletene strani. Olimpija je na Cas vložila pritožbo proti igralcu in Kölnu, slednja sta se pritožila proti Olimpiji in Fifi.

Sorodna novica Olimpija, Köln in Čuber Potočnik so se vsi pritožili na Cas

V aprilskem sporočilu za javnost je Cas zapisal, da Olimpija zaradi kršenja pravil prekinitve pogodbe od igralca in Kölna zahteva 2.507.200 evrov odškodnine, obenem pa še odškodnino v višini 69.972,6 evra, ko je Čuber Potočnik treniral pri ljubljanskem klubu.

Köln je zahteval umik prepovedi podpisovanja igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih, medtem ko je zdaj 18-letni nogometaš trdil, da pogodba z Olimpijo ni bila veljavno sestavljena.

Znesek odškodnine dvignjen na 60.000 evrov
Cas je v popolnosti zavrnil pritožbi Kölna, saj je po odločitvi senata vzpostavil stike z igralčevim agentom, ne da bi upošteval pravila in se s tem izpostavil napeljevanju h kršitvi pogodbe ter posledičnim sankcijam.

V primeru Olimpije je pritožbi ugodil, a znesek odškodnine dvignil z 51.750 na 60.000 evrov, saj je do kršitve pravil prišlo manj kot osem mesecev po podpisu pogodbe med igralcem in Olimpijo v t. i. zaščitenem obdobju pogodbe.

Sorodna novica Olimpiji zaradi primera Čuber Potočnik 54.000 evrov, obetala si je veliko več

Köln tudi januarja ne bo smel podpisovati pogodb z novimi igralci
Cas je na primeru Čubra Potočnika ugotovil, da je igralec brez utemeljenega razloga enostransko prekinil pogodbo, za kar je odgovoren tudi Köln. Ta poleg letošnjega poletja tudi januarja še ne bo smel podpisovati pogodb z novimi igralci.

Baumgart odstopil po seriji slabih izidov
To je velik udarec za kozličke, saj so po jesenskem delu Bundeslige šele na predzadnjem mestu. Steffen Baumgart ne bo več vodil Kölna v spomladanskem delu. 51-letni strateg je moštvo prevzel 1. julija 2021, s klubom pa je sporazumno prekinil pogodbo po slabih izidih.

V prvi sezoni je zasedel odlično sedmo mesto, v lanski sezoni so bili kozlički enajsti.
Letos jim v Bundesligi ne gre po načrtih, saj so dobili le dve tekmi, štirikrat so remizirali in desetkrat izgubili.